Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Smrt na ostravské rallye: Viníkům hrozí pět let

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Ilustrační foto - abl)
Autor: Ivana Žáková, brum - 
6. května 2009
13:05

Tragédii na ostravské rallye, při níž zemřel jeden divák a další utrpěl vážná zranění, začal rozplétat okresní soud. Na lavici obžalovaných usedl ředitel závodu A. F. (66) a traťový komisař J. K. (36).

Za to, že řádně nezabezpečili trať jim hrozí až pět let vězení.

Žalobce tvrdí, že dostatečně nezajistili bezpečnost diváků. Umožnili jim, aby dění sledovali z nebezpečného místa poblíž jednoho ze zpomalovacích retardérů ohraničeného pouze pořadatelskou páskou, které je na stejné úrovni jako závodní trať. Přitom podle tzv. Protokolu o schválení trati musejí návštěvníci sledovat závod výhradně z míst nad úrovni závodní dráhy a být chráněni svodidly. Ředitel i komisař se společně zpovídají z trestného činu obecného ohrožení.

K tragické události došlo loni 11. října na Memoriálu Miroslava Fajkusena, který se konal na městském Balcarově okruhu v Ostravě-Vítkovicích. Krátce poté, co na trať vyrazil se Škodou Felicií první jezdec, teprve šestnáctiletý mladík, dostal smyk a havaroval. Vjel mezi diváky a smrtelně zranil muže (63). Další muž (42) utrpěl těžká poranění. Byl tři mésice ve špitále, dodnes se léčí a je o berlích. “Skoro nic si nepamatuji. Probral jsem se až na ARO. Byl to pro mě strašný šok,” uvedl.

“Necítím se vinen,” hájil se před soudem ředitel A. F.. Stejně tak J. K. odmítl nest vinu za tragédii. Podle nich splnili veškeré své povinnosti a šlo prý jen o nešťastnou náhodu. “Stává se to i při jiných závodech,” konstatoval komisař.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání