Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mistryně světa u soudu kvůli zpronevěře

Obžalovaná rybářka Michaela Křížová v soudní síni
Obžalovaná rybářka Michaela Křížová v soudní síni  (Autor: Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: kol, Zbyněk Schnapka - 
6. května 2009
12:45

Mistryně světa a Evropy ve sportovním rybolovu Michaela Křížová (40) stojí před plzeňským soudem. Zpovídá se ze zpronevěry peněz a ne zrovna malé částky.

„Jako účetní místní organizace Českého rybářského svazu v Plzni převedla z konta u České spořitelny peníze na své, soukromé konto u Komerční banky. Ty pak použila ve svůj prospěch. Celkem toho bylo za 1 341 tisíc korun,“ uvedl státní zástupce Jiří Růžička.

Obžalovaná rybářka Michaela Křížová Obžalovaná rybářka Michaela Křížová | Blesk - Zbyněk Schnapka

Šampiónka a držitelka dvaceti světových a evropských medailí se zpronevěry měla dopustit už před více jak deseti lety. K soudu se jí podařilo dostat až teprve letos. Na základě evropského zatykače Křížovou zadrželi na španělském ostrově v Atlantickém oceánu na Tenerife a eskortovali jí do zpět do vlasti. Mistryni světa a Evropy teď hrozí až osm let vězení.

„Nesouhlasím s částkou, kterou jsme měla odcizit. V organizaci fungoval systém půjčování peněz lidem tak, aby o tom rybářský svaz nevěděl,“ hájila se Křížová. „Různé částky se posílali na můj účet. Já je pak vyzvedávala a přes jednatele se půjčovaly dál. Mohla jsem vzít tak maximálně 70 tisíc Kč. To byl zisk z půjček, který jsme si dělili. Byli jsme na to tři,“ tvrdila Křížová.

Aby se na machinace nepřišlo, vkládaly se pak peníze do pokladny jako tržby a to třeba za prodej povolenek. Křížová zmizela z Česka v roce 1999 v době, kdy se o ní začala zajímat policie. Státní zastupitelství na ni žalobu podalo v roce 2006. Křížová dala souhlas, aby soudní jednání proběhlo v její nepřítomnosti. Soudce Vladimír Žák ovšem trval na její přítomnosti. Protože ale k jednání několikrát nepřišla, vydal na ní evropský zatykač. Křížová závodně chytala ryby už od svých deseti let. Postupně se vypracovala na jednu z nejúspěšnějších českých reprezentantek ve sportovním rybolovu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání