Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Poznejte své denní rytmy aneb Budík v mozku neošidíte!

Biologické hodiny jsou vnitřní hodiny, které jdou svou vlastní cestou a tikají bez ohledu na naše potřeby.
4. května 2009 | 10:04

Umí vybičovat mozek k maximálnímu výkonu, ale také utlumit tělo ve chvíli, kdy se to vůbec nehodí. Biologické hodiny si tiše tikají v lidském těle a řídí náš život bez ohledu na to, co chceme nebo nechceme.

Toužíte řešit problémy bez rozčilování, sršet nápady a neznat únavu? Pak pozorně naslouchejte svým biologickým hodinám. Odborníci na chronologii, tedy vědeckou disciplínu, která se zabývá biorytmy, tvrdí, že pak vám bude mozek šlapat jako dobře namazaný stroj.

Ale pozor! Kdo se chce se svými biologickými hodinami poprat a donutit tělo i mozek fungovat bez ohledu na jejich potřeby, může počítat s problémy. Podle odborníků se mu tělo »pomstí« stresem, depresemi, neurózami, problémy s trávením, nebo dokonce infarktem či mozkovou mrtvicí. V lidském těle ale netiká jen jeden budík. Podobné, ale menší budíčky tikají třeba v srdci, v plicích, ledvinách nebo žaludku. A třeba právě tenhle budíček dává povel ke »kručení v břiše«, když je žaludek prázdný a má hlad. Všechny malé budíčky má ale na povel vrchní budík. Společně pak rozhodují o tom, jestli se právě teď budeme skvěle soustředit, nebo bude nutná pauza.

A i když každý nás své vnitřní hodiny seřízené trochu jinak, určité hodiny platí pro všechny. Vážné pracovní problémy se vyplatí řešit dopoledne, rutinní věci po obědě a před večeří využít toho, že naše ruce jsou nejšikovnější.

308240:gallery:true:true

Co jsou biologické hodiny

Biologické hodiny jsou vnitřní hodiny, které jdou svou vlastní cestou a tikají bez ohledu na naše potřeby. Nezajímá je letní nebo zimní čas a rozhodně je nemůžeme nechat seřídit u hodináře podle toho, jak potřebujeme. Zdědili jsme je po předcích a »natahuje« je pravidelné střídání světla a tmy. Tikají zhruba ve čtyřiadvacetihodinovém rytmu a svými ručičkami řídí všechny procesy v těle. Nezajímá je, co chceme nebo potřebujeme, a bojovat s nimi se nevyplácí. Ale co můžeme, je využít je ve svůj prospěch. Stačí, když jim budeme naslouchat a řídit se podle nich. Trochu pohnout ručičkami ale jde. Stačí vsadit na pravidelnost. Ideální je vstávat i chodit spát ve stejný čas. Organismus si za nějaký čas na pravidelný rytmus zvykne, a dokonce prý nebudete potřebovat ani budík. Vaše tělesné hodinky vás probudí samy. A právě to je podle odborníků velmi důležité. Drnčící budík vás totiž často probudí, když na to není tělo ještě připravené a zbytečně se v něm zvyšuje stres.

Šidit hodinky se nevyplácí

Ignorovat své vnitřní hodinky se nevyplácí. Ale co dělat, když pracujete na směny a musíte dřít, i když hodinky rozkazují: Zalehnout! Rada je jednoduchá. Nepodceňujte svůj zdravotní stav a choďte na pravidelné prohlídky k lékaři. Snaha zpozdit nebo zastavit biologické hodiny totiž zvyšuje riziko, že propadnete alkoholu či budete brát ve velkém léky na uklidnění nebo na spaní. Zvlášť ohrožení jsou diabetici či lidé s nemocemi srdce, kteří by se měli sledovat obzvlášť pozorně. Práce na směny a život »proti ručičkám hodin« totiž může průběh jejich nemoci zhoršit.

Vystrašená a zraněná samice odmítla přijímat potravu
Autor: Jiří Čada

Sova, nebo skřivánek?

Každý člověk má své biologické hodiny nařízené trochu jinak. Zatímco někomu to nemyslí před devátou ráno, další má mozek nastartovaný o sedmé. Abyste se svými hodinami tikali v pěkné shodě, je potřeba odhalit, jak fungují právě ty vaše. Jak na to? Pár týdnů se zkuste pozorovat a pište si, kdy jste nejvíc unavení a kdy vám jde práce sama od ruky. Podle svých výsledků si pak můžete (pokud je to možné) práci zorganizovat tak, aby co nejlépe vyhovovala vám i vašim biologickým hodinám. V době, kdy vám mozek jede naplno, si tak naplánujte důležité schůzky a porady, a rozhodně se nezdržujte nudnou rutinou. Naopak, když jste v útlumu, tak toho využijte k vyřizování věcí, které nevyžadují vaši plnou pozornost.

BIORYTMY RADÍ:
Dopoledne dřete a po obědě si dejte pauzu

04.00 – 06.00
Tělo se probouzí. Krátkodobá paměť šlape na plný výkon. Vyplatí se rychle si zopakovat informace, které potřebujete na poradu nebo ke zkoušce.

06.00 - 08.00
Jestli jen trochu můžete, tak se v klidu nasnídejte. Pokud se totiž najíte právě v téhle době, tělo si nastřádá energii na zbytek dne.

9.00 – 10.00
Teď jste nejaktivnější! Využijte toho! Je nejlepší doba na všechno, co vyžaduje vaše plné nasazení. Schůzujte, raďte se nebo dělejte zkoušky.

10.00 – 11.00
Mozek jede na plný plyn a bez problémů vstřebává všechno nové. Znalosti vám samy »lezou« do hlavy. Využijte toho a neplýtvejte časem na hlouposti.

11.00 – 12.00
Ještě pořád bez problémů zvládáte všechno, co potřebujete. Pokud si vyměňujete s kolegy klepy nebo dáváte pauzu na kávu, plýtváte schopnostmi.

12.00 – 13.00
Končí dopoledne a tělo se ještě naposledy v první půli dne vypne k výkonu. Je škoda toho nevyužít. Jestli můžete, s obědem ještě hodinku počkejte.

13.00 – 14.00
Přichází krize. Celého těla se zmocňuje únava a mozek přeřazuje na nižší rychlost. Výkonnost klesá až o pětinu. Nic neřešte a dejte si polední pauzu.

14.00 – 15.00
Mozek ještě potřebuje chvíli volna. V hlavě je vzduchoprázdno a únava lepí oči k sobě. Tělo je ale odolné vůči bolesti, a tak v klidu jděte k zubaři.

15.00 – 16.00
Konečně se mozek zase dává do práce a vy se dostáváte do své obvyklé formy. Skvěle vám to pálí a všechny pracovní problémy řešíte »levou zadní«.

16.00 – 17.00
Žezlo přebírá dlouhodobá paměť. Je nejlepší doba zajít si na kurz cizího jazyka nebo na biflování slovíček. Co se teď naučíte, si budete pamatovat.

17.00 – 18.00
Mozek se naposledy vzepne k výkonu. Jste ve skvělé formě a bez problémů zvládáte práci, která vyžaduje pečlivost, trpělivost a manuální zručnost.

18.00 – 19.00
Mozek začíná toužit po odpočinku a psychická svěžest zvolna uvadá. Známky únavy začíná dávat najevo i zbytek těla.

19.00 – 20.00
Hrozí prudké zhoršení nálady. Tlak letí nahoru a nervozita a nevrlost na sebe nenechají dlouho čekat. Odnáší to kolegové nebo zákazníci.

20.00 – 21.00
Psychické reakce se zrychlují. Pokud někam jedete autem, teď je na to nejlepší doba. Zbystřuje se cit pro vůně a chuť. Navečeřte se, skvěle si pochutnáte.

21.00 – 22.00
Pokud se potřebujete ještě něco důležitého rychle naučit, máte poslední šanci. Večerní paměť je i vnímavější, ale jen do chvíle, než začnete zívat.

22.00 – 23.00
Už zíváte na celé kolo. Spánek se začíná hlásit o svá práva. Nastává ideální doba k odpočinku a tělo »vyrábí« spací hormon melatonin.

23.00 – 24.00
Rychle do peřin. Jinak se připravte na největší útlum duševních schopností. Tělo potřebuje nutně odpočinek a nekompromisně se ho domáhá.

00.00 – 02.00
Doba hlubokého spánku je nejméně vhodná k práci. Všem, kteří pracují na směny, hrozí největší riziko nehody nebo pracovního úrazu.

02.00 – 04.00
Tělo i mozek »vypínají«. Na práci, kterou by normálně hravě zvládli, musí zaměstnanci touhle dobou vynaložit největší úsilí z celého dne.

Autor: Radka Růžičková, lena
Klíčová slova: zdraví;biorytmy;
Diskuse ke článku
.
Související články