Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vandal zničil sochu na staroměstském orloji!

Neznámý vandal, který ulomil ruku Hvězdáře, se maskoval bílým pláštěm a špičatou vysokou čepicí. Při ničení památky si ho natáčeli kamarádi.
Neznámý vandal, který ulomil ruku Hvězdáře, se maskoval bílým pláštěm a špičatou vysokou čepicí. Při ničení památky si ho natáčeli kamarádi.  (Autor: youtube.com)
Autor: Ivan Hladík - 
2. května 2009
06:39

VIDEO: Tento týden musela být z pražského orloje na Staroměstském náměstí sundána socha Hvězdáře, kterému někdo ulomil ruku. Magistrát proto zveřejnil video, na kterém je vidět maskovaný útočník, jak leze na orloj a sochu devastuje. A co víc! Podle všeho si celou akci jeho kamarádi ještě natáčeli.

Pro vandala bylo ničení sochy zřejmě velmi zábavné. Pozval si k tomu i kamarády s kamerou. V převleku, tak trochu připomínajícím oděv členů Ku-klux-klanu, vyšplhal na sochu a urazil jí nejspíš tyčí ruku. Celou akci měl navíc připravenou, trvala totiž jen pár okamžiků.

„Praha investovala velké prostředky do elektronické ochrany Staroměstské radnice a dalších památek. Vyšetřování prokáže, zda šlo o chybu zabezpečovacího zařízení, selhání lidského faktoru, či obojí. Požaduji nejtvrdší potrestání vandalů, ale i okamžité odstranění chyb, které umožnily útok a odhalení jeho následků po tak dlouhé době,“ uvedl primátor Pavel Bém.

„Dovolím si požádat všechny případné svědky vandalského činu, aby se přihlásili na lince policie 156, nebo 158,“ doplnil náměstek primátora Rudolf Blažek.

A čin vandala odsuzují také lidé v diskuzích na serveru YouTube, kde je zveřejněné také video. „Nechci být neslušný, ale popravdě: Co za totálního ignoranta může něco takového udělat? Na ničení památek není fakt nic super,“ píše jeden z diskutujících.

Nejen sochy na orloji jsou totiž v ohrožení. Za první čtvrtletí letošního roku zaznamenal elektronický systém narušení prostoru třeba kolem soch na Karlově mostě v 7237 případech. Loni za stejné období to bylo 18 073 případů.

tatu ( 2. května 2009 16:44 )

A kdo jiný byna tom měl zájem?Toto mohl udělat jedině pražák.A když tak každý nadává na policii,tak proč by se měla snažit,když ho stejně soudce pustí!!!Policie se snaží,hledá,najde a pak soudce řekne není -není důvod k vazbě- a je venku.a policajti se mohou uvstekat.Já sama kdybych toto viděla,tak jdu klidně dál,protože se nestane vůbec nic.Lumpi,zloději,tuneláři,vrazi jsou u nás chráněni,tak proč by se měla policie špinit se soudci?AŤ už to tady poničí všechno,když už jsme vykradeni do poslední kapky.A republika má cenu placatého kamene.

evolucius ( 2. května 2009 13:21 )

Chytit,potrestat a ukázat veřejně,toho šmejda,který to udělal...

gogo ( 2. května 2009 09:33 )

A kdo to zaspal byl povýšen nebo již u policie nepracuje ? Také se mi "líbí", jak naše neohrožená policie je zbaběle zabarikádována ve svých zamřížovaných odděleních zatímco bezbranný občan se musí pohybovat nočními ulicemi na milost a nemilost opilců, narkomanů a kriminálníků. Místo aby měla policie dveře dokořán, aby k nim pronásledovaný chudák mohl alespoň vběhnout s kudlou v zádech ...

yarda ( 2. května 2009 08:55 )

nenakmital někdo kdo by se je pokusil chytit když se to stalo v krátké době podruhé) zaujalo že podle jiného zdroje se to stalo už před měsícem a teprve teď se na to přišlo.

Zobrazit celou diskusi