1. 5. – 8. 5. Měsíc přibývá

V práci se budete držet zaběhnutého tempa, ale v soukromí si dávejte pozor, abyste nenarušila nyní funkční vztahy. Přes víkend se spustí lavina hádek a vy se zbytečně zamotáte do těžkostí, nenechte se vyprovokovat. Pokud se rozhodujete pro koupi nemovitosti, využijte čtvrtek. Domluvte si schůzku a jednejte. Otevře se prostor pro dohodu. V tomto období se jen těžko zbavíte toxických látek, proto pijte dostatek tekutin a bylinkových čajů. Jezte křen, který má silné močopudné a čisticí účinky. Na zahrádce si do záhonů přesaďte předpěstované letničky a nezapomeňte přesadit i balkonové květiny.

9. 5. – 16. 5. Úplněk

Na přehnanou snahu doplatí všichni, kteří nerespektují soukromí druhých a snaží se pokazit jejich vztahy. Poslední dny týdne budou náročné především po psychické stránce a na to by se měly připravit především citlivější osoby. V této době budete mít potřebu vybít se na nějakém výletě, nejlépe v lese nebo v zoologické zahradě. V lásce budete zdrženlivější. Štěstí se na vás usměje ve čtvrtek. Pokud milujete překvapení, máte se na co těšit. Pijte čaj z mladých kopřivových lístků a do svého programu zařaďte cvičení na zeštíhlení boků a stehen. Na zahrádce se zbavte plevele.

17. 5. – 23. 5. Měsíc couvá

Pokud dnes stavíte vše na svém důvtipu, dostanete svého partnera tam, kam potřebujete, ale musíte být velmi pohotová. Atmosféra dalšího týdne ve vás probudí energii a jednoduše budete pracovat jako včelka. Vaše snaha bude korunovaná úspěchem a ve vás se uvolní nahromaděné napětí. Nedělejte si zbytečné výčitky, že jste něco mohla udělat dřív. Šetřete oči. Večer si namočte vatové tampony do odvaru z heřmánku, přiložte si je na víčka a odpočívejte. Místo televize se zaposlouchejte do příjemné hudby. Ideální jsou také relaxační večery při vonných svíčkách nebo éterických olejích. Růžový olej pomáhá na bolesti hlavy. V zahradě se věnujte okopávání stromů, jejich hnojení a zalévání.

24. 5. – 30. 5. Nov

Když bude na Urbana pěkné počasí, můžete očekávat skvělou úrodu vinné révy. Nový týden vám dodá sebedůvěru a možná i novou šanci v lásce. Ve středu zacházejte opatrně s emocemi, aby nedošlo k unáhleným výlevům. Mějte pochopení pro druhé a raději zvažte každé slovo. Dávejte si pozor především při debatách s rodiči a příbuznými. V partnerském životě očekávejte příjemné překvapení. Z jídelního lístku vyřaďte těžká jídla, omezte kávu, cigarety, čokoládu a sladké nápoje. Pijte šípkový čaj a minerální vody. Tělu dodejte dostatek vitaminu C v podobě ovoce a zeleniny. Trávník na zahrádce provzdušněte.

31. 5. Měsíc přibývá

Pokud jsou vaše vlasy bez lesku, měla byste si je umýt právě dnes. Jestliže potřebují i novou barvu, tak dnešek je ideální, protože barva lépe chytí.

ZDRAVÍ V KVĚTNU

V měsíci lásky je nejvíce ohrožené srdce. Pracuje jako tlakové čerpadlo nebo dvojitá pumpa. Do její pravé předsíně a komory se z těla vrací odkysličená krev, aby se přečerpala do plic k novému okysličení. Odtud se vrací levou předsíní do aorty, kde začíná oběh do celého těla. Mezi závažná srdeční onemocnění patří angína pectoris. Ta je nejčastějším projevem ischemické choroby (ICHS), onemocnění koronární arterie. Projevuje se svíravou bolestí hrudníku spojenou s dýchavičností a úzkostí. Hlavními rizikovými faktory jsou ateroskleróza (kornatění tepen), ke které přispívá vysoká hladina cholesterolu v krvi, cukrovka a kouření.

Prevence:

Snížení hladiny cholesterolu, vysokého krevního tlaku, léčba cukrovky, zákaz kouření a každodenní cvičení (20 až 30 minut).

Fytoterapie:

K posilnění srdce přispívá čaj z hlohových listů a květů. Hloh obsahuje množství flavonoidů a antioxidantů potlačujících výskyt aterosklerózy. Jeho diuretické účinky pomáhají snižovat i krevní tlak.