Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Užitečné i krásné vestavné skříně

30. dubna 2009 | 11:51

Také si občas nad hromadou věcí povzdechnete, kam to všechno jen dát? Nemusíte si dělat vrásky, řešení je snadné: pořiďte si vestavnou skříň a rázem bude po problému.

Máte malý byt, takřka žádné úložné prostory, nebo naopak velký rodinný dům, kde je spousta místa, a přesto není kam uložit věci? Nevadí, vestavné skříně užijete všude, ostatně jejich velikost a vzhled si můžete nechat vyrobit na míru.

Kde najít místo
Prostor se vždycky najde. Na výběr máte například skříň od stěny ke stěně, od rohu ke dveřím, docela však postačí i menší kout, který byste jinak těžko využili, třeba pod schody, výklenek v koupelně nebo předsíni, pod svažujícím se stropem. Vestavky mohou fungovat i jako dělicí prvek místnosti.

Výška skříně záleží pouze na vás, můžete ji mít až do stropu, počítejte však s tím, že z podlahy dosáhnete zhruba do 190 cm. Také si pamatujte, že častěji používané věci se ukládají do běžné výšky (od pasu do zhruba 170 cm), málo užívané zase dolů nebo naopak hodně vysoko. Chcete-li za skříň trochu ušetřit, můžete ji mít bez zadního dílu, jen s bočnicemi, pak však stěnu vymalujte kvalitními, nejlépe omyvatelnými barvami, abyste si neušpinili oblečení.

Jak si vybrat firmu

Zkuste nejdříve internet, řada výrobců má na svých stránkách uvedené modelové skříně včetně plánků a ceny, někde si můžete sami krok za krokem zvolit rozměry, druh materiálu, abyste si spočítali přibližnou cenu. Větší firmy poskytují informace také na bezplatných linkách a mnohé nabízejí zadarmo nezávaznou kalkulaci několika variant ve svých provozovnách. Nezapomeňte se vždy ptát na cenu za 1 m², informovat se podrobně o variantách materiálů a dodacích lhůtách.

Podle vlastního vkusu
Před pořízením vestavné skříně si naplánujte, co budete ukládat dovnitř. Potřebujete schovat povlečení, ručníky, přehozy? Pak se vyplatí přehledné police. Pokud tam chcete dát sezonní oblečení, vnitřek skříně složte z polic, šatních tyčí na ramínka (klasické, sklopné, výsuvné), zásuvek nebo držáků na kravaty a pásky. Aby se uvnitř zbytečně neschovával prach, vyberte si drátěný program, kde se neudrží ani smítko a s úklidem pomůže vysavač. Ostatně i ten si můžete do skříně schovat, na hadici a hlavici existují také speciální držáky. Myslete i na osvětlení, které se zapíná mechanicky nebo automaticky při otevření dveří.

 

Vestavné skříně užijete všude, ostatně jejich velikost a vzhled si můžete nechat vyrobit na míru.
Autor: Woodface

Vybíráme dveře
Nabízí se vám několik možností, včetně klasických dveří se závěsy (se standardním nebo tlumeným dovíráním) nebo s hliníkovými rámy. U širších skříní se doporučuje víc dveří, aby jednotlivá křídla nebyla rozměrově příliš velká. Pokud před úložným prostorem místo není, zvolte dveře posuvné, například s ocelovými nebo hliníkovými rámy a spodními pojezdy (některé mají tlumený dojezd), dveře „in line“ (odsouvané dveře přejíždějí před zavřené) nebo posuvné dveře zavěšené. Nevýhoda? Nikdy neotevřete skříň celou, vždy zůstane část zakrytá. Máte však ještě další možnost: skládací dveře pohybující se opět v kolejničkách. Sice potřebujete o trochu víc místa před skříní, jednotlivé díly však snadno složíte k sobě a otevřete si celý úložný prostor. V nabídce jsou i vyklápěcí dvířka směrem nahoru nebo dolů. A jaký zvolit materiál? Kromě lamina a dýhy se nabízejí bezpečnostní skla, zrcadla, přírodní nebo umělé ratanové výplety, bambus, děrované desky...

 

ODBORNÍK RADÍ

Tomáš Ulrich, Woodface
Autor: archiv

Z jakých materiálů se vyrábějí vestavěné skříně? „Nejpoužívanějším materiálem na konstrukci skříní je lamino,“ uvádí Tomáš Ulrich z firmy Woodface. „Jeho dostatečná pevnost, vysoká odolnost povrchu proti poškození a přijatelná cena jsou vlastnosti, které ve většině případů rozhodují. Pro náročné zákazníky se jako konstrukční materiál využívají dýhované desky, běžné i z exotických dřevin nebo dýhy typu Alpi. Rámy dveří se vyrábějí buď z oceli nebo z hliníku v celé řadě typů a v různých povrchových úpravá

Autor: Olga Trešlová, lena
Video se připravuje ...