Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Posádka Air France odmítla letět do Mexika kvůli chřipce

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, Lenka Chvostová - 
30. dubna 2009
07:35

Francouzská posádka letecké společnosti Air France-KLM využila zákonného práva odmítnout letět do nebezpečné destinace a nepoletí v sobotu do Mexika, kde epidemie prasečí chřipky zabila přes stovku lidí.

Vedení aerolinky případ nepopřelo, ale nechtělo ho nijak komentovat.

Nejmenovaný kapitán, jenž měl letět v sobotu z pařížského letiště Charlese de Gaulla v Roissy, se tak rozhodl poté, co francouzsko-nizozemský dopravce oznámil pokračování letů do Mexika. Air France-KLM prý rovněž umožní cestujícím, kteří si již zakoupili letenky, aby si datum odletu přesunuli bez finančních sankcí na jinou libovolnou dobu.

Pilot, jehož rozhodnutí se vztahuje i na kolegy letící s ním, využil odstavce zákoníku práce dovolujícího zaměstnanci odmítnout vykonávat práci, pokud si "z rozumného důvodu myslí, že jeho život či zdraví je ve vážném a bezprostředním nebezpečí". K letcům se přidali i letušky a stevardi, kteří s nimi měli letět. Vzpurné zaměstnance zastoupí náhradní posádka.

Francie ve středu neúspěšně prosazovala na jednání ministrů dopravy Evropské unie v Litoměřicích zákaz letů do Mexika na unijní úrovni. Znovu se pokusí o totéž dnes na zasedání ministrů zdravotnictví v Lucemburku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 30. dubna 2009 08:51 )

Jak snadno jsou již lidé zmanipulovatelní. Po desítkách let všech nesmyslných thilerů začínáme sklízet ovoce v podobě stále většího stáda nemyslících ...

Zobrazit celou diskusi