Společnost rovněž předpověděla, že světový trh s automobily v letošním roce klesne na 55 milionů vozů z loňských 63 milionů. Upozornila, že výhled pro zbytek letošního roku je stále velmi vrtkavý.

Firma kvůli přetrvávající nejistotě neposkytla žádné odhady svých letošních finančních výsledků. V loňském roce se zisk společnosti propadl téměř o 80 procent na 599 milionů eur, připomíná agentura AP.

Větší domácí konkurent PSA Peugeot Citroën již minulý týden ohlásil pokles čtvrtletních tržeb o 25 procent na zhruba 11 miliard eur. Upozornil rovněž, že v letošním roce nadále počítá s poklesem evropského trhu s automobily o 20 procent.

Poptávka po automobilech je nyní pod tlakem, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Pokles evropského automobilového trhu však zmírňují vládní pobídky k výměně starších automobilů za nové vozy, píše agentura Reuters.

Celkový prodej automobilů v Evropě se v prvním čtvrtletí podle údajů sdružení ACEA propadl o 17 procent, v samotném březnu však klesl pouze o devět procent. Za zpomalením poklesu stál zejména 40procentní nárůst prodeje v Německu, kde vláda vyplácí bonus 2500 eur (téměř 70.000 korun) za koupi nového energeticky úsporného automobilu a za sešrotování nejméně devět let starého vozu.