Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Edgar (4): Dostal prasečí chřipku, teď žertuje s novináři!

Edgar Hernandez
Edgar Hernandez  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, jos - 
29. dubna 2009
13:39

Lékařům v Mexiku se podařilo najít prvního člověka, který se nakazil virem prasečí chřipky a infekci přežil. Je jím ani ne pětiletý Edgar Hernandez z městečka La Gloria ležící u mexického přístavu Veracruz, kde bylo zjištěno ohnisko nákazy 2. dubna.

Edgarův příběh přináší server novinky.cz.

Když za chlapcem přišli reportéři, tak demonstrativně kašlal a chrchlal a tvrdil, že je mu hrozně zle. Byl to ale krutý žert. Edgar totiž smrtelnou chorobu přežil!

Edgar stojí v centru pozornosti lékařů. Je totiž jedním z prvních lidí (možná ten úplně první!), u kterých se nákaza objevila.

Chlapec onemocněl koncem března nebo začátkem dubna. Měl vysokou horečku a bolela ho hlava. Lékař mu předepsal prášky proti obyčejné chřipce a chlapec se zotavil. Lékaři nyní zkoumají, jak je to možné. Edgar totiž může být klíčem k výrobě vakciny.

Zvláštní také je, že se nenakazil ani nikdo jiný z Edgarovy rodiny, byť spal ve stejné posteli se svým tříletým bratrem a rodiči.

Edgarova matka je přesvědčena, že nákaza se rozšířila z nedaleké velké prasečí firmy, které patří americké firmě Smithfield Food a mexické společnosti Agroindustrias Unidas de Mexico. Vedení firmy to ale důrazně popírá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi