Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Červené maso zvyšuje riziko předčasného úmrtí, bílé naopak snižuje

Na grilované rybě si pochutnáte
5. května 2009 | 10:32

Všechno marno jest, ale milovníci červeného masa nemohou hledat oporu u lékařů a dietologů. Červené maso prostě zdravé není. A přibývají další vědecké podklady proto, proč se této potravině vyhýbat zcela.

Bílkoviny z červeného masa totiž spolehlivě nahradí ty z bílého, toto maso je navíc dietnější a zdravější. Podle rozsáhlé studie konzumace červeného masa zvyšuje riziko onemocnění rakovinou a předčasného úmrtí, zatímco naopak bílé maso v jídelníčku toto riziko snižuje.

Podle studie publikované v odborném časopise Internal Medicine konzumace červeného masa souvisí s vyšším rizikem předčasného úmrtí a onemocnění rakovinou. Čím více si ho člověk dopřává, tím hůře. A lidé, kteří se mu vyhýbají zcela, mají mnohem menší míru úmrtí na nádorové onemocnění a žijí déle. Při vysokém příjmu bílého masa se riziko rakoviny a předčasné smrti snižuje o něco méně než při střídmé konzumaci, stále je ale pro zdraví výrazně lepší než konzumace červeného masa.

Do studie doktora Rashmiho Sinhy bylo zapojeno více než půl milionu osob z USA. Experti z amerického Národního onkologického institutu v Rockville pak zjistili, že konzumace červeného masa zvláště u osob starších padesáti let výrazně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou či chorobami srdce a předčasné smrti.

„V celkové mortalitě lze říci, že jedenácti procentům smrtí u mužů a šestnácti procentům u žen lze předejít změnou jídelníčku a vyřazením červeného masa z něj,“ tvrdí autoři studie v závěru své práce.

Červeným masem se rozumí hovězí, vepřové, jehněčí a zvěřina. Bílým drůbež a ryby.

Předchozí studie prokázaly, že konzumace červeného masa také oslabuje střevní mikroflóru a činí střeva náchylnější k vážným infekcím, poškozuje DNA, způsobuje rakovinu nejrůznějších typů, především pak tlustého střeva a konečníku, prsu a prostaty, a zvyšuje riziko onemocnění artritidou.

Autor: Famous, lena