Anorexie vyspělou společnost ničí. Dopad kampaní , které se proti poruchám příjmu potravy vedou, je mizivý. Nic nezmůže ani Evropská unie vymýšlející populistická, mnohdy absurdní opatření, která v parlamentu stejně neprojdou. Síla módního průmyslu je zkrátka velká, jeho vliv všemocný. A na molech světových přehlídek stále vedou vychrtlé modelky.

Branže znalý expert, manažer Simony Krainové Saša Jány (ředitel Elite Model Management pro Česko a Slovensko) správně míní, že boj s anorexií je bojem s větrnými mlýny, protože ideál krásy diktuje špička návrhářů spolu s šéfkou časopisu Vogue, Annou Wintour. Mimochodem Wintour je známa tím, že v jejím magazínu nemají plnoštíhlí šanci, byť by se jednalo o génie. „U ní musí mít i uklízečka trendy podváhu,“ tvrdí zlí jazykové.

Jenže pravidla modelingová branže jsou jiná, než regule soutěže Miss, kde by měla vyhrát štíhlá, leč vnadná ženská figura. Královny krásy totiž hubnou až po korunovaci, kdy se stanou hvězdami přehlídkových mol. Podřídit se musela i Miss ČR a Miss World Táňa Kuchařová . A její obdivovatelé se ptají, co se to děje, že vypadá tak přepadle…

326262:gallery:true:true

Finalistka australské Miss Stephanie Naumoska, si nejspíš spletla klání o korunu krásy s modelingem nebo chtěla kariéru top modelky urychlit. Výsledkem je, že při svých 180 cm výšky váží 49 kg. Její index hmotnosti čítá 15, 1, což znamená výraznou, zdraví nebezpečnou vychrtlost. Anorektičky totiž ztrácí soudnost a další ztráta kil jim přináší devastací organismu vykoupenou euforii.

Je Stefi anorektička? Udělejte si na ni názor!
Autor: EPA

Stephanie je evidentně psychicky nemocná, od reality odtržená dívka. Tu těžko soudit – na rozdíl od porotců, kteří ji do finále nominovali a tím její zvrácenou vizi půvabu potvrdili. V čele s ředitelkou Miss Deborah Miller, která nepřesvědčivě tvrdí: „Naumoska je původem Makedonka a Makedonci jsou vysocí, pružní, mají lehké kosti. A Stephanie prezentuje takový typ postavy.“ Dietologové však verzi Miller tvrdě odmítají a spolu s nimi zbytek světa, který se ještě z nastaveného, ultra štíhlého ideálu krásy nezbláznil.