Známý český horolezec, který pokořil několik osmitisícových hor, se ztratil při sestupu z vrcholu Annapurny, kde byl spolu s Francouzskou Elizabeth Revolovou.

Minařík podle ní už nebyl schopen jít, takže ho musela opustit asi v sedmitisícové výšce, kde byl spatřen naposled. Revolová ještě poslala sms zprávu, že Minaříkovi není dobře. Na pokraji sil došla do vesnice Manang, odkud ji transportoval vrtulník. Byla velmi vyčerpaná a nedokázala přesně popsat trasu sestupu. Pátrání bylo proto velmi složité a záchranáři je po dvou dnech odvolali.



 


Annapurna
Autor: wikipedie.cz

Annapurna v celé své kráse


Měl omrzlé prsty a nemohl už chodit...

Francouzská horolezkyně popsala poslední okamžiky, předtím než opustila Minaříka. Podle ní velmi vyčerpaný a s omrzlými prsty na nohou nebyl schopný samostatného pohybu. Pátrání po českém horolezci bylo neúspěšné a záchranná akce, do níž byli zapojeni šerpové i vrtulníky, byla v neděli odvolána. Revolová se v tentýž den vrátila do Francie.

Poslední Minaříkův zápis na jeho webové stránce je z 20. dubna. "Pomalu se posunujeme dolů, sílu prošlapávat stopu má jen Eli. Strmé srázy odjišťujeme, tak jsme slezli celý Rock Noir. Jde to velmi pomalu," uvedl český horolezec. Šance na to, že by mohl přežít, jsou podle stránky horyinfo.cz vzhledem k nedostatku potravin a vody nulové.

Otec dvou dětí Minařík se zúčastnil jedenácti himálajských expedic a vystoupil na sedm osmitisícových vrcholů.