Hotely a restaurace
➤ Na přelomu roku 2008 a 2009 se v českých hotelech ubytovalo 7,2 milionu hostů, tedy o 8,2 % méně než před rokem. Pohostinství přišlo o nemalé peníze, nové hosty lákají tedy na výhodné ceny.
➤ Např. v Liberci seženete ubytování již za 250 Kč za noc, v Českém Krumlově za 400 Kč.
➤ V zimních střediscích se snížily ceny permanentek na lyžování o stovky korun.
➤ Díky tomu, že nezdražují potraviny a lidé si odpouštějí jídlo v restauracích, musí jejich majitelé jít s cenami dolů. Projevuje se to například na poledních nabídkách, které jsou v Praze už od 70 a mimo Prahu od 50 Kč.

Potraviny
➤ Ať se stravujete doma nebo v tzv. fast foodech, na jídle ušetříte. Např. McDonald’s nabízí sendviče již od 20 Kč, ceny drží déle než rok a další výrobky zlevňuje.
➤ Ani při nákupu v obchodě neutratíte tolik.
➤ Test Blesku ukázal, že letošní velikonoční nákup byl levnější než stejný před rokem. Například litr bílého vína stojí již celých deset let stále stejně, tedy 55 Kč. Cena za kilogram vepřového masa je 103 Kč, zlevnilo se tedy v řádech korun. Stejně je na tom i čerstvé máslo.

Automobily
➤ Kvůli strachu z krize lidé přestali nakupovat nové vozy, jejich ceny tak spadly na nejnižší úroveň, menší auta se dají pořídit pod 200 tisíc korun.
➤ Např. nová octavia se dá pořídit již za méně než 300 tisíc korun, přitom ještě před rokem stál stejný vůz v základní výbavě 360 tisíc korun.

Energie
➤ Benzin: Díky hospodářské krizi, kdy není po ropě taková poptávka, spadla její cena ze 150 na 50 dolarů za barel. Nyní se při placení u pumpy tolik neprohnete. Přesně před rokem podle CCS se za litr Naturalu 95 platilo průměrně 30,33 Kč, zatímco dnes je to 26,08 Kč, nafta stála 30,89 Kč a dnes je za 25,33 Kč.
➤ Plyn: Kvůli levnější ropě by se i ceny plynu měly držet na stejné úrovni, někteří analytici dokonce očekávají jejich snížení.
➤ Elektřina: Podle cen na energetických burzách by měla cena elektřiny klesnout o 10 až 15 %. Návrh prosazuje především odstupující ministr financí Miroslav Kalousek.

Oblečení a obuv
➤ Léto ani nezačalo, ale obchody už lákají na výprodeje sezónní kolekce. Slevy jsou alarmující.
➤ Např. C&A prodává pánské bavlněné košile za 298 Kč, trička dokonce od 98 Kč. Kenvelo hlásí slevy 50 % téměř na vše.
➤ Ani bosí nemusíte zůstat. Dámské mokasíny v Deichmannu lze zakoupit již od 199 Kč. Další velké výprodeje se chystají v létě.
➤ V ČR je navíc značkové zboží dražší než jinde. Kromě tzv. outletových center se rojí další výprodejové prodejny. Prodejci si mohou ještě stále ukrojit ze svých zisků a jít s cenami dolů.

Zdravotnictví
➤ Finanční krize pomohla i prosazení úlevy od placení některých poplatků výdělečně nečinných občanů. Týká se to tedy především dětí do 18 let a důchodců nad 65 let. Speciální úlevy mají např. i děti z pěstounských rodin.
➤ Místo limitu 5000 Kč na doplácení poplatků za léky, platí pro děti do 18 a starší lidi od 65 let limit 2500 Kč.
➤ Poplatek 30 Kč přestaly platit děti do 18 let. Některé krajské nemocnice a lékárny poplatky obcházejí a nevybírají je.
➤ Ve Středočeském kraji hejtman David Rath vydává tzv. 30korunové slevy.

Elektronika
➤ Krize ovlivnila i snížení zájmu zákazníků o nové zboží. Obchodníkům tedy nezbylo nic jiného než jít s cenami dolů.
➤ Notebooky už běžně seženete pod 10 tisíc korun. Např. mininotebook Acer one D-150 koupíte už za 8390 Kč. Nabídka plochých LCD televizorů se rozšířila a ceny tedy spadly také. Televize Sharp s úhlopříčkou 81 cm je k dostání už za 13 990 Kč.
➤ Některé elektroprodejny jsou domluveny se skupinou ČEZ a poskytují slevu 1000 Kč pro jejich zákazníky. Platí to na koupi energeticky úspornějších lednic a praček.

Cestování
➤ Díky velkému poklesu ceny ropy si přepravci mohou dovolit zlevnit i dopravu. Letenky po Evropě seženete již za 1390 Kč včetně poplatků (SkyEurope), do New Yorku už za 9540 Kč (Aipro.cz).
➤ Ceny zájezdů zůstaly ve srovnání s loňským rokem na stejné hranici, přestože o zdražení kvůli oslabování české měny v polovině února některé cestovky přemýšlely. K tomu ale nakonec nedošlo, protože vše vyrovnala nízká cena ropy, která zlevnila palivové příplatky u leteckých zájezdů. Množí se i nabídky cestovních kanceláří na pobyt a cestu dítěte do 12 nebo 14 let zdarma. Platí, že výhodné ceny bývají hl. na poslední chvíli před odletem.

Bydlení
➤ Klesá zájem o koupě nových nemovitostí. Developeři vymýšlejí nové způsoby, jak nalákat zákazníky.
➤ Od slev, které se pohybují obvykle od 10 do 30 %, až po zařízení kuchyně zdarma (např. v hodnotě 150 000 Kč). Často obdržíte ke koupi bytu jako bonus automobil.
➤ Průměrné sazby hypoték v březnu klesly z 5,75 % na 5,5 %. S milionovou hypotékou na dvacet let ušetříte tedy 34 tisíc korun.
➤ Zelení prosadili dotace na zateplování starších domů a bytů, zaplatí za vás 50 %. Připravte se ovšem na fronty.