Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německá kancléřka Merkelová: Bomba 100 metrů od bytu!

Angela Merkelová
Angela Merkelová  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, oj - 
26. dubna 2009
13:53

Německá kancléřka Angela Merkelová musela být o tomto víkendu evakuována ze svého bytu v centru Berlína poté, co byla nedaleko něj objevena nevybuchlá bomba z druhé světové války.

Sto kilogramů těžká letecká puma vězela podle zprávy deníku Bild am Sonntag pouhých deset centimetrů pod povrchem a od Merkelové bytu byla vzdálena jen sto metrů.

Bombu objevili stavební dělníci v pátek před 18.hodinou, zhruba o šest hodin později ji pyrotechnici zneškodnili a pak byla podle policie převezena k odpálení do čtvrti Grünewald, napsala dnes agentura DPA.

Kvůli bombě údajně sovětské výroby se v pátek večer zhruba na šest hodin zastavil život na celém Muzejním ostrově na řece Sprévě, na němž se nachází berlínský muzejní komplex, který je zapsán na listině Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Oblast byla uzavřena pro pěší i veřejnou dopravu, zrušena byla divadelní představení. Kromě Merkelové muselo načas opustit své domovy i zhruba 60 dalších obyvatel několika sousedních budov. Berlínský dopravní podnik jim dal k dispozici autobus, v němž čekali na povolení k návratu u drobného občerstvení.

Angela Merkelová ovšem mezi nimi nebyla. Podle mluvčího německé vlády prý kancléřka beztak chtěla v pátek večer z Berlína odjet. "Kancléřka nemusela měnit své plány na páteční večer," řekl dnes mluvčí agentuře DPA.

Jiní lidé ovšem ano. Berlíňané a turisté se nemohli procházet mezi Muzejním ostrovem, Fridrichstrasse a bulvárem Unter den Linden. Zhruba 150 policistů zcela zablokovalo okolní oblast v okruhu 300 metrů od místa nálezu na volném prostranství před Novým muzeem. Asi dvě a půl hodiny nejezdily na postižených linkách regionální ani dálkové vlaky.

Za druhé světové války byly na Berlín svrženy statisíce pum. Podle expertů potrvá odstranění bomb a různé munice ještě desetiletí.

smallwood ( 26. dubna 2009 15:36 )

Ta ulice se nejmenuje Fridrichstrasse ale Friedrichstraße.

Zobrazit celou diskusi