Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázračný léčitel (9): Tisíce lidí do něj vkládají poslední naděje!

léčitel
léčitel  (Autor: YouTube)
Autor: ČTK, oj - 
26. dubna 2009
11:32

Ponari se ničím nelišil od ostatních indonéských dětí - dokud do něj neudeřil blesk. Traduje se, že když se probral, zjistil, že má na hlavě šedý kámen s magickými "hojivými" vlastnostmi, napsala agentura AP.

Brzy tu pod palčivými slunečními paprsky stály frontu hodiny, někdy i celé dny, desetitisíce lidí. Přinesli si šálky, igelitové tašky nebo džbery plné vody, aby přečkali čekání na devítiletého šamana, který pak ponořil svůj zázračný kámen do životodárné tekutiny a přeměnil ji v zázračný elixír na všechny neduhy.

Zájem o Ponariho odráží dlouhodobou oblibu šamanů v Indonésii, kde vládla víra a tradice hinduistů, buddhistů a animistů dlouho před 14. stoletím, kdy kupci přinesli do země islám. Zdá se ale také, že lidé jako Mohammad zanevřeli v této lidnaté zemi se 235 miliony obyvatel na dlouhá léta opomíjený systém zdravotnické péče.

Jen málokterý pamětník pamatuje takovou hysterii, která se strhla kolem jediného léčitele - a navíc tak mladého jako Ponari.

Fronta lidí, kteří na něj čekají, se táhne celé kilometry. Ponari přispěl do ekonomiky zubožené vesnice Balongsari více než 500.000 dolary (přes deset milionů korun). Návštěva malého šamana přijde na 50 centů a někteří lidé přispějí i vyšší částkou.

Lidé tolik touží setkat se s Ponarim, že jich několik v únoru v tlačenici přišlo o život a policie byla nucena dočasně jeho praxi zavřít. V březnu ji zase otevřel, a to navzdory protestům vlastního otce. Na toho si vesničané došlápli, když si stěžoval, že jeho syn je využíván místo toho, aby chodil do školy a hrál si s kamarády.

"Jsou to všechno zoufalí lidé doufající v zázraky," konstatuje indonéská ministryně zdravotnictví Siti Fadillah Supariová. "Jakmile si ale uvědomí, že se zázraky nekonají, tenhle jev pomine."

bjaninka ( 5. května 2009 12:14 )

... a tva vira te uzdravi

ma-o ( 27. dubna 2009 16:33 )

Pošleme jim tam Julinka on je za 30 kč taky uzdraví.

kibic ( 27. dubna 2009 09:59 )

jj, souhlasim s poslednim odstaveckem, ze az lidi zjisti, ze to nefunguje, tak se vse vrati k normalu.

Zobrazit celou diskusi