Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi zavřeli kvůli prasečí chřipce konzulát! Blesk je donutil otevřít!

Autor: ČTK, oj, šim, ida, pes, jos - 
27. dubna 2009
12:05

AKTUALIZOVÁNO: Čeští úředníci v Mexiku by měli v případech nouze pomáhat českým občanům. Místo toho český konzulát v pondělí uzavřeli. Stovky Čechů se neměli na koho obrátit. Pak upozornil na celou situaci Blesk.cz a věci se daly do pohybu!

"Vzhledem k výše uvedenému sdělujeme, že v době od 27.4.2009 do 30.4.2009 včetně bude uzavřen Konzulát ČR," napsalo na webových stránkách velvyslanectví v Mexiku a zamklo se před světem. Ve 13 hodin ale podle stejných webových stránek byl konzulát opět otevřen. Proč? Vypadá to, jako by úředníci zareagovali na kritku serveru Blesk.cz, který na nehoráznou aroganci upozornil první!

Interaktivní mapa šíření prasečí chřipky ZDE.

Okamura: Je to neuvěřitelná arogance!

"Považujeme za skandální, že v době, kdy je v Mexiku tolik českých občanů a hrotí se problémy s prasečí chřipkou, český konzulát se pro veřejnost uzavře," zlobil se Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. "Nyní se turisté nemají kam obracet a ti, kteří jim mají pomáhat a jsou za to placeni, jednoduše konzulát uzavřou,"popsal arogantní jednání úředníků Okamura. Právě Blesk.cz a Okamurova tvrdá slova zřejmě vyvolaly změnu v postoji úředníků.

Ruzyně se připravuje na problémy

Turisté vracející se z USA a z Mexika zatím nemusí podstoupit žádné vyšetření na virus prasečí chřipky. Pokud se však někdo nebude cítit dobře, může přímo na letišti navštívit lékařskou ambulanci, kde mu provedou základní vyšetření. Pokud bude mít lékař závažné podezření, že vracející se turista je nakažen virem prasečí chřipky, bude okamžitě transportován na epidemiologii do Nemocnice na Bulovce.

Ministerstvo: nic se neděje..

Na českém ministerstvu zahraničních věcí je složité získat jakékoli informace. Tiskový odbor by vás nejraději přepojoval na konzulátní oddělením a to zase zpět. "Jedná se o zrušení hodin pro veřejnost, nabírání víz a podobně. Jde o to aby se zbytečně nekoncentrovali lidé na jednom místě," sdělil nám nakonec úředník klidným hlasem.

Nemoc už se přitom rozšířila i do EU. Španělsko v pondělí potvrdilo první případ onemocnění virem A/H1N1 u třiadvacetiletého muže, který se vrátil právě z Mexika!

V Mexiku nový virus zabil 120 lidí, stovky dalších jsou nakaženi. Světová zdravotnická organizace (WHO) označila v sobotu vypuknutí prasečí chřipky v Mexiku a USA za mimořádnou událost mezinárodního významu. V prohlášení vyzvala všechny státy, aby výskyt případů chřipkových onemocnění na svém území pečlivě sledovaly. Odborníci se obávají toho, že by mohla vypuknout pandemie.

V USA zdravotníci virus prasečí chřipky potvrdili už u 20 lidí. Všichni mají jen mírné příznaky. Nyní se zkoumá, zda mají smrtící formu viru či nějakou jinou. Zatím se zdá, že by mohli být nakaženi stejným virem jako mexické oběti.

Jaké jsou projevy prasečí chřipky?

Nemoc se projevuje stejně jako běžná chřipka. Člověk má rýmu, kašel, bolesti hlavy i v krku a vysoké horečky. Podle WHO nynější očkování proti chřipce proti viru nepomáhá.

WHO oznámila, že se v úterý sejdou mezinárodní experti, aby projednali situaci a doporučili, zda má být kvůli novému viru prasečí chřipky zvýšen současný stupeň pandemického poplachu.

"Potřebujeme více epidemiologického materiálu z Mexika, než budou experti moci vydat doporučení ohledně pandemické změny," řekl agentuře Reuters mluvčí WHO Gregory Hartl.

Francie v neděli oznámila, že má zatím "nepotvrzené pochybnosti" ohledně případného nakažení virem prasečí chřipky u dvou osob, které se vrátily z Mexika. V rozhovoru pro list Le Parisien to dnes řekl francouzský hlavní hygienik Didier Houssin.


Upozornění pro čtenáře: Byli jste v poslední době vy, nebo někdo z vašich blízkých Mexiku? Setkali jste se s opatřeními proti prasečí chřipce? Napište nám do redakce na e-mail online@ringier.cz!


mexicanka ( 28. dubna 2009 05:38 )

nejsoui zdaleka jen domenou Blesku. I "seriozni" deniky strasi sve ctenare apokalyptickou pandemii. Proti chripce existuji antibiotika, to za prve. Zpusob, kterym se na tuto nemoc v poslednich dnech strhava pozornost a cemuz velmi napomaha mexicka vlada, ktera je jako kazda jina namocena ve spouste spinavych kseftu, je patrne zasterka pro presun velkeho mnozstvi drog ci zbrani...v neposledni rade tenhle humbuk napomaha farmaceutickemu prumyslu, to je jasne. Takze zatimco se svet trese pred epidemii, kartely a politici vydelavaji miliardy...ale to neni nic noveho Kazdopadne, kdyz vam v cesku dojde Tamiflu, dejte vedet, nejaky vam poslu Ahoj Mexicanka

danis ( 27. dubna 2009 16:25 )

Dobrý den, zaujala mě Vaše reakce, můžete mi prosím poslat další Vaše postřehy z místa na email davlos24@seznam.cz

pala ( 27. dubna 2009 14:39 )

Kdyby to byl jediný blábol,těch lží už bylo mraky,ale pořád je lidi kupují

pomnenka06 ( 27. dubna 2009 12:59 )

Dobrý den, jsem teď právě v Mexiku, přímo v hlavním městě. Od minulého týdne, kdy se tu o chřipce začalo mluvit, jsem v denním kontaktu s ambasádou, a to nikoli telefonickém, ale osobním, protože bydlím kousek od ní a denně se tam zastavuji!!! Celá ambasáda normálně funguje, stejně tak konzulární oddělení. Jak můžete něco takového napsat, aniž byste si to ověřili? Můžu naprosto odpovědně říct, že panika je akorát v Čechcách, tady má vláda situaci pod kontrolou. Preventivně sice uzavřela muzea a zrušila koncerty, aby se tu nesrocovali lidé, ale např. pyramidy v Tehotihuacánu jsou přístupné, včera jsme tam s kamarády zrovna byli. Lidé na ulicích nosí roušky, ale hospody jsou plné a na běžném životě se nic nezměnilo. Jsem tu již tři měsíce a mohu tu tudíž poměrně objektivně posoudit. Domnívala jsem se vždy, že na každém šprochu je pravdy trochu a to i v bulvárním tisku. Bohužel vidím, že jste schopni napsat absolutní blábol, který se v nejmenším nezakládá na pravdě. Podívala jsem se schválně na Váš zdroj,tedy na stránky MZV a je třeba říci, že tam sice na konzulárním oddělení je napsáno, že má být uzavřené, ale není to tak docela pravda. Je tam uvedený telefon, který je pro všechny turisty, kteří potřebují služby konzula k dispozici. Po předchozí telefonické domluvě jsou úředníci normálně připraveni pomoci každému. Budu je muset upozornit na nešťastnou formulaci, ze které Vy hned uděláte senzaci. Mrzí mě, že noviny, které v Čechách odebírám, dokážou napsat takový absolutní a neověřený blábol a okamžitě po návratu domů si dojdu odběr Vašeho plátku odhlásit.... Nashledanou.

hvezdnenebe ( 27. dubna 2009 11:52 )

Netvrdím, že to není alarmující,ale řekla bych že oběti pocházely z takových míst a podmínek, kde přišly k lékaři až v poslední fázi nemoci. Jak bylo někde napsáno, lék Tamiflu je u nás k dispozici pro pětinu obyvatel a plně na virus zabírá, takže , že i kdyby se to u nás ojediněle vyskytlo, tak se to podchytí a vyléčí. Nemyslím, že by někdo s chřipkovými příznaky na pokraji léta nepochopil, že má upalovat k doktorovi.

Zobrazit celou diskusi