Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovensko: Radičová se kvůli hlasování za kolegyni vzdala poslaneckého místa

Rosová, Radičová
Rosová, Radičová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
23. dubna 2009
12:45

Místopředsedkyně nejsilnější opoziční strany na Slovensku a neúspěšná prezidentská kandidátka Iveta Radičová se vzdala poslaneckého mandátu.

Novinářům to jedna z nejpopulárnějších slovenských političek oznámila během jednání parlamentu. Pro odchod z poslaneckých řad se Radičová rozhodla potom, co v úterý v rozporu s parlamentními pravidly hlasovala za svou kolegyni Tatianu Rosovou, řekla novinářům.

"Udělala jsem chybu a jediný způsob, jak se mohu očistit, je vzdát se poslaneckého mandátu," prohlásila Radičová krátce předtím, než měl její postup při hlasování posoudit parlamentní mandátový a imunitní výbor.

Radičová znovu zdůraznila, že se při hlasování za kolegyni sice dopustila chyby, ale ne podvodu. Rosová ve středu prohlásila, že hlasování Radičové bylo v souladu s jejím přesvědčením.

Bývalá ministryně práce se nedávno jako první žena v novodobé historii Slovenska dostala do finále prezidentských voleb. V něm sice nakonec souboj se současným prezidentem Ivanem Gašparovičem prohrála, získala ale téměř milion voličských hlasů.

mn203 ( 23. dubna 2009 15:01 )

Aj u Nás je veľmi ojedinelé ona je vobec prvá politicka ktora to urobila a klobuk dole.Naša cela vladná koalicia sa mala vzdat poslaneckeho mandatu na cele s Ficom

lister ( 23. dubna 2009 13:48 )

Tak to koukám. To u nás by se držel politik svého koryta i kdyby byl vyšetřován za braní uplatku. Vidte pane Čunek !!!

Zobrazit celou diskusi