Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci zjistili, že vlašské ořechy snižují riziko vzniku rakoviny prsu

Ne každá změna nebo bulka musí být hned rakovina – osm z deseti žen má v prsou tukové buňky.
22. dubna 2009 | 07:04

Vlašské ořechy se zřejmě zařadí na seznam potravin, které pomáhají snížit riziko vzniku rakoviny prsu. O novém poznatku amerických vědců informovala agentura Reuters.

Výzkumný tým z Marshallovy univerzity v Západní Virginii při pokusech použil laboratorní myši speciálně vyšlechtěné tak, aby u nich vznikl tento typ rakoviny. Za normálních okolností se u nich během pěti měsíců objeví nádor.

Polovinu myší každý den krmili takovým množstvím vlašských ořechů, které u člověka odpovídá jedné hrstce, druhá polovina dostávala běžné krmivo. U těch myší, které se živily vlašskými ořechy, se rakovina prsu objevila méně často a nádory byly menší než u těch, které měly obvyklou stravu. Díky zařazení vlašských ořechů do jídelníčku se nádory objevovaly o pět týdnů později. Vědci předpokládají, že tak to také bude fungovat u lidí.

Vlašské ořechy obsahují magnezium, kyselina pantotenová, 15 procent bílkovin, 20 procent uhlohydrátů, vitaminy A, B a E – to je směs, která přinutí unavený mozek znovu zvýšit tempo.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

"Vlašské ořechy jsou daleko lepší svačinka než sušenky, hranolky nebo brambůrky," doporučila Eliane Hardmanová, která se na výzkumu podílela. Tyto ořechy obsahují řadu látek, které zpomalují rakovinné bujení, jako jsou omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly. "Víme, že zdravé potraviny celkově zabraňují vzniku všech druhů chronických onemocnění," dodala Hardmanová.

Studie přinesla další důkaz, že omega 3 mastné kyseliny jsou v mnoha ohledech lidskému zdraví prospěšné, působí také jako prevence srdečních onemocnění.

Ne každá změna nebo bulka musí být hned rakovina – osm z deseti žen má v prsou tukové buňky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Autor: ČTK, lena