Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Křečové žíly, jak vznikají a co proti nim dělat

Jak na křečové žíly
21. dubna 2009 | 15:36

Zná to každá druhá žena. Nohy těžké jako z olova a nepěkné červené metličky na pokožce. Ale onemocnění žil zdaleka není jen kosmetický problém.

Kromě neestetických změn na kůži nebo otevřených vředů může vést až k životu nebezpečné trombóze.

Co jsou vlastně křečové žíly?
Na nohou máme dva žilní systémy, jeden hluboký, který není vidět, a druhý povrchní, který bývá právě touto nemocí zasažený. Nachází se pod kůží a z nohou odvádí většinu krve.

Kdy vzniká problém?
Pokud není krev správně odváděná z nohou, v žilách stoupne tlak a vznikají varixy. Náchylnost k tomuto onemocnění je i dědičná, a pokud jí trpí vaše maminka nebo babička, měla byste se začít věnovat prevenci, než se rozvine naplno.

Čím si kromě genetické výbavy samy způsobujeme křečové žíly?
Problémem je především nadváha a nedostatek pohybu. Jestliže přes den převážně stojíte nebo sedíte, vzniká riziko jejich vzniku. Mezi největší zlozvyky patří pokládání jedné nohy přes druhou při sezení.

Jak je poznám?
Projevují se jako fialové nebo modré žilky nebo metličky pod kůží. Někdy bolí i při jemném doteku. Zhoršují se během teplého počasí nebo při menstruaci.

Jak na křečové žíly
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čeho si ještě musíme všímat?
Někdy se dají křečové žíly jen nahmatat, jindy můžou být úplně schované. Typickým příznakem je tupá bolest v nohou, pocity tepla nebo pálení.

Kdy je třeba zajít k lékaři?
Zbystřete pozornost, už když vám nohy občas jen mírně natékají v kotnících, ale když je dáte do vyvýšené polohy, otoky se rychle ztratí. Platí, že čím dřív začneme žilnímu systému pomáhat, tím větší šanci máme, že se nemoc nerozvine.

Jak se léčí?
Při začínajících křečových žilách bychom měly nosit stahovací punčochy, pravidelně se hýbat a začít brát léky. Pro rychlou úlevu se užívají masti, gely a výživové doplňky s rostlinnými výtažky a vitaminy. Vyplatí se i užívat vyšší dávky vitaminu C a léky působící přímo na žilní stěnu.

 

Jak na křečové žíly
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

A když to nepomáhá?
Pokud jsou metličky na nohou jen kosmetickým problémem, dají se odstranit laserem, v těžších případech je potřeba operační zákrok. Nejstarším postupem je chirurgické odstranění poškozené části žíly pomocí mikrořezů. Dalším způsobem je sklerotizace, kdy se pomocí chemické látky céva uzavře a krev si hledá jinou cestu.

Jaké vyšetření musí pacientka absolvovat?
Měla by navštívit lékaře internistu, vhodné je i vyšetření v cévní ambulanci, případně sonografické vyšetření průchodnosti postižených cév.

 

V čem spočívá největší nebezpečí?
Když se křečové žíly nebo zánětlivá onemocnění včas neléčí, můžou být životu nebezpečné. I při malém nárazu někdy vznikne krevní sraženina a místo se zanítí. Neošetřené křečové žíly tak případně způsobí nebezpečnou trombózu v hloubkových cévách, a pokud se krevní sraženina dostane až do plic, může způsobit embolii. Krev, která špatně proudí, neprokrvuje dostatečně tkáně a hrozí otoky nebo otevřené rány.

Nohy těžké jako z olova
Co proti tomu dělat?

Všímejte si, jak sedíte
Máte překřížené nohy? Zasunula jste je dozadu pod židli, nebo dokonce na jedné sedíte? Pokud ano, pak si velmi škodíte. Pokud máte nohy skrčené v pravém úhlu déle než pět hodin, téměř se nehýbete a máte pár kilo navíc, pravděpodobně budete mít brzy problém. Když si nohy překřížíte nebo si jednu schováte pod zadek, ještě více tím bráníte průtoku krve v žilách.

Procvičte si lýtkové svaly
Můžete do dělat během čekání na autobus, ale i v práci. Zvedněte se na špičky, vydržte tři vteřiny a pak se opět postavte na celá chodidla. Ve stoje zvedejte prsty na nohou. Oba cviky opakujte desetkrát, protože jsou účinnou prevencí křečových žil. Doma si nohy střídavě sprchujte studenou a teplou vodou, podpoříte tím prokrvení svalů.

 

Jak na křečové žíly
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Potraviny proti křečovým žilám
Důležité je přijímat dostatek vlákniny ve formě celozrnných potravin, protože i zácpa může vést k tvorbě křečových žil. Doporučuje se především pohanka, krupice, kroupy a ovesné vločky, které obsahují rutin.

 

Ubráníte se, když…

- se vyhnete horkým koupelím, sauně, přehnanému opalování i horkému počasí. To všechno zpomaluje krevní oběh.

- omezíte dlouhodobé stání, ale i nesprávné vysedávání na židli. Dlouhodobě ohnuté nohy tlačí na cévy.

- zapomenete na vysoké podpatky, úzké kalhoty a škrticí ponožky nebo podkolenky.

- jednou denně si dopřejete pětiminutové osvěžení nohou pomocí střídání studené a vlažné sprchy. Vodu nechte téct po lýtkách vždy zdola nahoru.

- budete dbát na to, že chodidla by i během spánku měla být deset centimetrů nad úrovní srdce. Proto se doporučuje spát s nohama na vyvýšené podložce.

- vyhnete se takzvaným rychlým sportům, jako jsou tenis, fotbal, squash nebo aerobik, stejně jako silovým sportům, např. vzpírání.

- zbavíte se všech podkolenek s příliš těsným lemem, protože ztěžují průtok krve.

- přijmete fakt, že kouření, ale i antikoncepční a hormonální přípravky zvyšují riziko vzniku křečových žil a budete se tím řídit.

- nebudete používat depilaci nohou horkým voskem.

Punčochy jsou velmi důležité

Víte, jak je navlékat?
Mezi nejdůležitější opatření v boji proti křečovým žilám patří kompresní (stahovací) punčochy. V zahraničí je nosí i mladé ženy, které mají sedavé zaměstnání, úplně běžně, i když žádné projevy křečových žil nepociťují. Kompresivní terapie pomocí obvazů a punčoch dodnes patří k nejúčinnějším metodám při onemocnění žil, protože vyvíjí zvenčí tlak na tkáně a působí tak proti hromadění krve v žilách. Zdravotní punčochy můžete koupit v různých barvách i s rozdílnou průsvitností, takže připomínají běžné punčochy. Seženete je ve zdravotnických potřebách.

Jak na křečové žíly
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Stahovací punčochy si nikdy neoblékejte vsedě, snižujete tím jejich efekt. Fyzioterapeutka Marta Ivaničová radí, abyste si je oblékala ještě v posteli a vleže.

Otestujte se: Jsou křečové žíly i vaším problémem?

1. Máte na nohou změny, které tam dříve nebyly?
2. Trápí vás otoky a bolesti nohou?
3. Pociťujete citelné oteplení nebo ochlazení, zarudnutí nebo zblednutí dolních končetin?
4. Cítíte tlak v nohou?
5. Vytvářejí se vám metličky? (modro-červené rozvětvené obrazce)
6. Večer vám natékají kotníky, pobolívají nohy a jsou těžké jako olovo?

Jestliže jste na většinu otázek odpověděla kladně, můžou to být známky onemocnění žil. V každém případě si raději zajděte k lékaři.

Autor: připravily: vin, hrd, lena