Oba modely nabídnou kromě designových změn také technologické novinky, mezi něž patří například senzor kvality vzduchu nebo nové prvky světelné techniky, řekl mluvčí formy Evžen Krauskopf.

Fotogalerie
4 fotografie

Výroba všech tří modelů začne v posledním květnovém týdnu v mladoboleslavském závodě. "Po zahájení sériové výroby začnou být auta zaváděna na všechny trhy. Ceny dosud nejsou definitivně stanoveny, s jejich zveřejněním počítáme v nejbližší době," řekl Krauskopf. Světová výstavní premiéra nových modelů se uskuteční na autosalonu v Brně, který začíná 5. června.

Omlazená Octavia RS zaujme nově tvarovanou maskou chladiče s logem RS a výraznými světlomety. Ty mohou být poprvé ve verzi RS osazeny xenonovými výbojkami s natáčecím modulem. Inovovaný nárazník s širším a výraznějším nasávacím otvorem nabídne další dvě novinky; kromě mlhových světlometů s takzvanou corner funkcí, které při určité rychlosti a natočení volantu osvětlí prostor vedle auta, to budou i LED světla pro denní svícení. Nový tvar dostanou také sdružené kryty zadních svítilen. Sportovní podvozek bude snížený na 127 milimetrů, nižší bude i hmotnost vozu (o 20 kilogramů u benzinové a o 15 kilogramů u naftové verze) a hodnota koeficientu odporu vzduchu.

Faceliftovaná Octavia Scout bude mít také přepracovanou masku chladiče lemovanou výraznými světlomety. Terénní vzhled vozu podtrhne masivní přední nárazník s mlhovými světlomety s Corner funkcí.

Oba modely budou dodávány ve dvou motorových verzích. Octavii RS bude pohánět v benzinové variantě dvoulitrový motor TSI/147 kW a v naftové verzi dvoulitr TDI CR/125 kW. Scout dostane benzinový motor 1,8 TSI/118 kW a naftovou verzi 2,0 TDI PD DPF/103 kW.

Stávající verze Octavie RS se prodává od roku 2000 a rozhodlo se pro ní přes 60.000 řidičů, z nichž asi 70 procent jezdí ve verzi kombi. Octavii Scout si dosud pořídilo asi 22.000 lidí.

Největší česká automobilka již letos premiérově představila lehký terénní vůz Škoda Yetti, který by se měl začít prodávat přibližně do poloviny roku. Na letošek je pak ohlášená ještě další novinka, kterou má být kombi verze Škody Superb.