Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Psychologové varují: Výpověď je stejný šok jako smrt

I lásku k práci dávkujte s mírou
20. dubna 2009 | 05:00

Výpověď. Jedno slovo a někomu se zhroutí celý svět. Odborníci přirovnávají šok způsobený ztrátou zaměstnání tomu, který nastane při ztrátě někoho blízkého. Nejhůř snáší vyhazov z práce starší lidé, zvlášť pokud dlouhá léta pracovali v jedné firmě.

Lidé, kteří náhle přišli o zaměstnání, se často cítí nejistí a nevědí, co si počít s volným časem. Nerozhodně doma bloumají od ničeho k ničemu a místo, aby se pustili do hledání nové práce, užírají se strachem, z čeho budou žít. Především lidem, kteří pracovali celý život na jednom místě, se může život úplně rozpadnout.

„Reakce na akutní těžký stres, ke kterému propuštění patří, je velmi rozdílná. Záleží na psychologickém typu jedince,“ říká psycholožka Zdeňka Sládečková. Nejohroženější jsou po dle ní labilní a křehké typy.

„Ty budou pravděpodobně reagovat daleko citlivěji a intenzivněji než člověk flegmatický,“ vysvětluje. Největší šanci na překonání těžkého období těsně po vyhazovu pak dává lidem s dobrou sebedůvěrou. „ Psychika je často po takovém »úderu« chvilku ochromená, a teprve pak nám vše dochází,“ říká psycholožka.

Zatímco ale silnější jedince podle ní stres »nabudí« a situaci zvládnou, křehčí jedinci mají psychikou zraněnou. Ta se pak odrazí na oslabené imunitě, problémy s trávením nebo se srdcem. Další lidé trpí třeba »jen« poruchami usínání. Psychické problémy ale mohou vyústit až v těžký posttraumatický syndrom, který může skončit sebepoškozováním nebo pokusem o sebevraždu. Proto je potřeba zahodit ostych a situaci, kterou přestáváte zvládat, začít řešit s lékařem nebo psychologem.


DESET KROKŮ K NOVÉ PRÁCI:

1. Přestaňte neustále přemýšlet, proč nadřízený vyhodil právě vás. Neobviňujte ani sebe, ani kolegy, kteří zatím v práci zůstávají. Snažte se smířit se situací. Nelitujte se, neplačte ani nedělejte šéfovi scény.

2. I když to není jednoduché, tak zkuste brát výpověď jako výzvu. Změna je život a vy se v něm určitě neztratíte. Sepište si seznam svých znalostí a dovedností, od kterého se můžete při hledání práce odrazit.


3. Obvolejte kamarády. Kromě toho, že si konečně promluvíte se všemi, na které jste neměli čas, se jich můžete přeptat, jestli nevědí o nějakém místě. Nestyďte se, za čas se můžou v podobné situaci ocitnout i oni.

4. Práci hledejte už ve výpovědní lhůtě. Za zákona máte nárok na půl dne placeného volna v týdnu, abyste obcházeli budoucí zaměstnavatele. Volno můžete po dohodě se šéfem spojit i do jednoho dne.

5. Napište si životopis, který můžete »vystavit« i na pracovních portálech. Pokud si nevíte se sestavením rady, podívejte se na velké pracovní servery, kde jsou vzory životopisů. Vy tam jen vepíšete své údaje.

6. Jakmile vám skončí pracovní poměr, hned běžte na úřad práce v místě vašeho bydliště a tam se zaregistrujte. Není to žádná ostuda a kromě podpory za vás úřad práce bude platit i zdravotní pojištění.

7. Berte shánění práce vážně a věnujte mu tolik času, jako byste do práce opravdu chodili. Každé ráno si projděte nejnovější inzeráty a naplánujte, kam kvůli nové práci zavoláte, pošlete životopis anebo zajdete.

8. Nebuďte příliš vybíraví. Při hledání práce nehledejte jen přímo ve svém oboru a předem se připravte na možné dojíždění. Stejně tak se nebojte jít na brigádu nebo začít pracovat na část úvazku.

9. Odpověděli jste na inzeráty a firmy se vám neozývají? Nepropadejte skepsi. Je normální, že půlka oslovených firem se vám vůbec neozve a že musíte kontaktovat desítky zaměstnavatelů, než práci seženete.

10.
Trénujte optimismus. I když vám není do smíchu, musíte se snažit vypadat optimisticky. Poraženecký výraz vám při přijímacím pohovoru srazí body, a skepse navíc špatně působí na celou vaši rodinu.

Autor: Radka Růžičková, Iva Dvořáková