Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Americký voják dostal za vraždu čtyř Iráčanů doživotí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: jos, ČTK - 
16. dubna 2009
16:46

AKTUALIZOVÁNO: Americký vojenský soud ve čtvrtek v německém městě Vilsecku vyměřil doživotní trest pro rotmistra Johna Hatleyho, jehož ve středu uznal vinným z vraždy čtyř spoutaných iráckých zajatců.

Hatley může po odpykání části trestu požádat o prominutí zbytku.

Čtyřicetiletý Hatley bude také degradován do hodnosti vojína a bez finančního vyrovnání propuštěn armády beze cti.

Vojenský soud ho ve středu uznal vinným z předem promyšlené vraždy a ze spiknutí, při němž byly zavražděny zadržené osoby.

Případ se vztahuje na incident z roku 2007. Spolu s několika dalšími americkými vojáky Hatley zajal v západním Bagdádu čtyři irácké muže a dohlížel na to, aby byli střeleni do hlavy a jejich těla pohozena do kanálu. Američané Iráčany zajali po přestřelce a proto, že v domě, kam se muži běželi schovat, byly zbraně.

Hatley se k vině nepřiznal a jeho obhájce tvrdil, že neexistují fyzické důkazy jeho viny, protože ostatky obětí se nikdy nenašly a nebylo zjištěno přesné místo ani doba vražd. Podle žaloby šlo ale o naprosté porušení disciplíny a o zločin považovaný u vojáka za vůbec nejhorší.

Dva Hatleyovy společníky vojenský soud letos shledal vinnými z vražd a vyměřil jim tresty 35 let vězení respektive doživotí. V případu byli obžalováni ještě další dva vojáci, ale proti nim letos soud žalobu zrušil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi