Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Test Blesku: Jak se dodržuje zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti?!

Autor: Pavel Čempěl, pes - 
16. dubna 2009
05:00

Zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti platí od středy v Ostravě. Za pouhý lok piva či krabicového vína mohou pijáci vyfasovat až 30 tisíc korun pokuty. Jak je dodržování vyhlášky kontrolováno, otestoval Blesk na opravdu frekventovaném místě, na Masarykově náměstí.

Výsledek? Žalostný. Popíjející figurant nevzbudil pozornost ani kolemjdoucích, ani strážníků...

S lahví od tvrdého alkoholu, ve které však byla kofola, jsme figuranta posadili v pravé poledne na opravdu viditelné místo – na lavičku na náměstí. Před očima stovek kolemjdoucích usrkával pomalu z flašky více než hodinu.

Nikdo si ho ani nevšimnul. Nenašel se žádný občan, který by našemu »opilci« domluvil, natož někdo, kdo zavolá policisty či městské strážníky. Místo opovržení vzbuzoval figurant s lahvinkou naopak sympatie. Náhodní lidé si k němu přisedávali, nabízeli mu ke koupi pochybné zboží, nebo ho dokonce lanařili do náboženských spolků.

Po hodince se už zdálo, že test neslavně skončí, a to zásluhou městské strážnice, která se tu zjevila. »Ochmelka « se dokonce ještě provokativně napil. Ale zákone, ouha. Strážnice prošla kolem bez mrknutí oka.

Po sedmdesáti minutách čekání jsme iniciativu převzali sami a figuranta jsme telefonicky »práskli«. Po našem zavolání byla hlídka na místě za osm minut.

13:12 - Místo opovržení padl figurant do oka mladému zvěstovateli boží víry 13:12 - Místo opovržení padl figurant do oka mladému zvěstovateli boží víry | autor

„Vezměte si tu lahev a opusťte náměstí,“ sdělili měštští strážníci vlídně a upozornili figuranta na platnost nového nařízení. Toť vše. Podobně shovívaví údajně budou v první dny platnosti vyhlášky i ke skutečným pijákům. Později ale mohou přijít na řadu i tresty včetně vysokých pokut.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panalev ( 16. dubna 2009 13:32 )

Přesně tak! Aby nenarušili mravní výchovu vlastních dětí, které ještě nespí a koukají na televizi kde tahle "akce" právě probíhá. Já když jsem viděla, co tam dokáží dávat v 5 odpoledne, tak jsem myslela, že nejsem při smyslech! Ještě že jsem si toho panáka mohla z leknutí dát doma a ne na veřejnosti

pepealberti ( 16. dubna 2009 10:27 )

Jo,tak na veřejnosti tohle už dávno zakázali ,ale se zákony této země to půjde ještě dál,klidně zakážou souložit před 22.hodinou rodinám kde jsou děti,aby se náhodou nenarušilo ohrožení mravní výchovy děcek co ještě nespí

drobek ( 16. dubna 2009 08:50 )

Vynikající zákon,svědčící o IQ našich zastupitelů Majetný člověk si na skleničku zajde do kavárny,vinárny.Bezdomovec,který má určitě na účtu několik mega,rád zaplatí za požiteček se na veřejnosti napít svého lahodného "krabičáku" pokutu 30 litrů

pepealberti ( 16. dubna 2009 08:38 )

Tak tady máte tu Vaši demokracii,za lok piva na veřejnosti až 30 tis.pokuty a to jste se všichni před pár lety smáli amíkům,co to tam mají za hloupé zákony,ale tady je to ještě horší,nedivte se až Vám za pár let zakážou i souložit!

Zobrazit celou diskusi