„Styděl se za to jak vypadá, skoro nevycházel, na obličeji nosil roušku a když jsme se spolu sešli v hospůdce, sedával zády k lidem,“ vzpomíná jeho bývalý kapelník Petr Hannig.

Zpěvák při poslední operaci o loňských Vánocích prožil klinickou smrt, od té doby se jeho nemoc stabilizovala. „Trpěl velkými bolestmi, ale nic se nezhoršovalo,“ řekl Blesku Hannig na Pátka, který podle něj patřil k nejtalentovanějším hudebníkům, co poznal.

„Měl absolutní sluch, hrál na všechny hudební nástroje. Hudba pro něj byla vším, žil jen pro ni a ostatní pro něj nebylo důležité,“ vzpomínal. Snad i proto se rozpadla obě jeho manželství, z prvního měl syna Tomáše, a zemřel opuštěný v chudobě. Zapomínal totiž platit zdravotní a sociální pojištění a žil jen z invalidního důchodu a tantiém z posledních dvou desek Sny o tygří lady a Poslední prázdniny.

Kromě rakoviny ho trápila i nejtěžší forma cukrovky, musel si pravidelně píchat inzulínové injekce.V posledních době se o Pátka starala jeho sestra Eva, také bývalá zpěvačka.

Ven vycházel jen málokdy, kvůli kontrolám do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, nebo do malé hospůdky na Andělu na plzeňské pivo. Kvůli díře v tváři, která mu zůstala po operaci jednoho z rakovinových nádorů, musel chodit v roušce. „Doktoři mu slibovali plastiku, ale už to nestihli,“ dodal Hannig.

Arnošta Pátka našla mrtvého jeho sestra minulou sobotu, zřejmě ale zemřel již ve čtvrtek. Poté, co proběhne pitva, která má zjistit přesnou příčinu úmrtí, bude pohřben v Doksech u Kladna do hrobu, v němž leží jeho otec. Místo pohřbu chce Petr Hannig uspořádat vzpomínkové setkání pro přátele.