Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bangkok: Násilné střety demonstrantů s vojáky!

Demonstrace v Bangkoku
Demonstrace v Bangkoku  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, oj - 
13. dubna 2009
09:52

Nejméně 2 lidé zemřeli a asi 80 jich utrpělo zranění během střetů, k nimž v pondělí došlo v thajské metropoli Bangkoku mezi vojáky a protivládními demonstranty. Zranění dvou demonstrantů jsou podle zdravotnických zdrojů vážná. V zemi jsou i Češi.

Střetům předcházela snaha armády vytlačit účastníky protestu ze strategické křižovatky, kterou několik stovek lidí blokovalo v centru města, píše agentura AP.

Bezpečnostní síly o počtu asi 400 příslušníků použily k rozehnání davu granáty se slzným plynem a v několika případech i střelbu do vzduchu. Demonstranti na ně naopak metali zápalné láhve.

"Začali jsme s lehkými opatřeními, bude-li to nezbytné, přikročíme k tvrdším krokům. Vyhneme se ale ztrátám na lidských životech, jak to přikázal parlament," prohlásil armádní mluvčí Sunsern Kevkumnerd.

Nepotvrdily se zprávy o nejméně pěti zastřelených demonstrantech, jak to odvysílala rozhlasová stanice blízká opozici. Neupřesněný lékař agentuře AFP sdělil, že dva účastníci protestu utrpěli střelná zranění.

Pondělní silová konfrontace je prvním vážnějším střetnutím mezi demonstranty a bezpečnostními silami v nynější vlně protestů, které s novou silou vypukly minulý týden.

Televizní záběry zachytily, jak silně vyzbrojení vojáci odvádějí zraněné lidi z oblasti konfrontace, kterou se armáda snažila uzavřít.

V zemi jsou i Čeští turisté, Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří ale panice nepropadá. Všichni občané České republiky jsou prý v pořádku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi