Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

9. duben 1989: Kupte si los a leťte do Egypta!

pyramidy, Egypt
pyramidy, Egypt  (Autor: wikipedia)
Autor: ČTK, rum, pes - 
9. dubna 2009
05:00

Lákavé ceny připravil pro svou loterii Ústřední výbor Svazu socialistické mládeže. Za pouhou pětikorunu mohli šťastní majitelé výherních losů vidět egyptské pyramidy, japonské pagody, francouzskou »Eiffelovku« (pokud jim komunisti dovolili vycestovat a dostali od úřadů tzv. výjezdní doložku) nebo popíjet pravou mexickou tequilu.

Na ty méně šťastné čekaly výhry v podobě automobilu VAZ 2107, favoritu a »stopětadvacítky«. A jak to, že byl ústřední výbor tak štědrý? Loterií chtěl získat peníze do svého Ekofondu, ze kterého by pak svazáci obnovovali naši přírodu. "Loterie je určená široké veřejnosti a výhry, včetně zahraničních zájezdů, budou vybírat všichni výherci bez ohledu na věk. Do oběhu bylo vydáno milion losů, z nichž některou z cen získá každý stoosmdesátý," informovala ČTK.

Na výhry bylo z prodeje losů určen milion a padesát tisíc, pro Ekofond se mělo vydělat na 3,5 milionu Kčs. Výherci měli být losováni veřejně a to už za tři měsíce na plzeňské Portě. Jenže festivalová zpráva ze 7. července o výhercích mlčí. Každému tak bylo asi jasné, že ty nejlákavější výhry, o kterých se běžným Čechoslovákům skutečně mohlo jen zdát, si stejně asi zase rozebrali dobře zapsaní nebo »ti nahoře«...

Zítra čtěte: V Jugoslávii je blaze, ale draze

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi