Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

8. březen 1989: Ženy slaví svůj den!

MDŽ
MDŽ  (Autor: ČTK)
Autor: red - 
8. března 2009
10:04

Osmý březen - Mezinárodní den žen (MDŽ) - jeden z důležitých svátků minulého režimu. Ženy byly svolány většinou do závodní jídelny, kde na ně čekal proslov o důležitosti jejich práce pro socialistickou vlast, následovala kulturní vložka a karafiát s bonboniérou.

A muži se mohli napít. Hrstka vybraných a patřičně zasloužilých žen byla pozvána na místa nejvyšší. Před dvaceti lety přijal jejich delegaci ministr národní obrany ČSSR Milan Václavík. "Ženy jsou často příkladem v přístupu ke svým povinnostem, burcují své pracovní kolektivy k nové aktivitě a inspirují k větší tvořivosti," pěl slova chvály k soudružkám.

Na podnikových oslavách v tu dobu už ale většinou vládla neřízená zábava. Ženy ale možná spíš spěchaly do Polského informačního a kulturního střediska v Praze. U příležitosti MDŽ tam otevřeli prodejní výstavu polských kosmetických značek Pollena-Uroda a Pollena-Ewa.

Zitra čtěte: Buřič Magor Jirous u soudu

vseznaleksenior ( 8. března 2009 18:03 )

mělo nahradit Svátek matek/ oprvnmí květnovou neděli/.Smyslem bylo asi to, že si společnost váží i žen, které třeba děti nemohou mít a nebo jsou neprovdané. obsah i formy tohoto článkku jsou v dialektické jednotzě

vseznaleksenior ( 8. března 2009 18:01 )

milovníky žen i ženy samé... Vždyt i při tzěch oslavách si leckerá přišla na své.Na úkor KNP a ROH se najedla, napila atd..

radekfilosof ( 8. března 2009 12:47 )

Nemůžete si zaplatit učitelkzu češtiny, když vám dělá problémy triviální rozdíl mezi i a y ???

radekfilosof ( 8. března 2009 12:45 )

Některé Ústavy soc péče pževzal katolický řád Sv.Hedviky a MDŽ se slaví dál. Je to uctěníženy jako takové,..To se snad snažíte do časopisu Blesk vmontovat politické desetiminutopvky??To jsme měli na Gymnasiu i na filatelistických schlůzích atd..

kukuku ( 8. března 2009 11:00 )

Muži slaví, ženy slavý ... Náhodou logiku to má. Já ale už delší dobu nechápu, že v redakci Blesku tyto katastrofální hrubky aspoň průběžně neopravují. V době oslav MDŽ by primitivy s tímto pravopisem posílali do zařízení, kterému se za socialismu říkalo POMOCNÁ ŠKOLA.

Zobrazit celou diskusi