Jak si vybrat psa? Co dělat, když jsou se psem problémy? Rudolf Desenský se kromě jiného i specializuje na výuku lidí v převýchově psů. "Má práce je založena na zachraňování právě psů, kteří by skončili na závěrečné injekci proto, že páníčci u nich něco nezvládli," říká Rudolf Desenský.

Rudolf Desenský - psí psycholog
Autor: Copyright: R. Desenský

mam 3měsícíční fenečku čs.vlčák kdy začít s výcvikem a s čím nejdříve. vaše stránky jsou velmi pěkné čerpám tam vaše rady.  (Dáša L.) 
S výchovou můžete začít hned, výcvik na to v pozdější době plynule navazuje. Sám nedokážu konkretizovat, jestli psa vychovávám nebo už ho cvičím. Dejte si pozor především v pubertě, kdy se povaha a chování čs. vlčáka může výrazně změnit. Tímto se s vámi loučím, protože mě čeká doma na Vysočině moje smečka.
Dobrý den, máme 3 letého maďarského ohaře - psa. Bydlí s námi v bytě. Obvykle je hodný a nekonfliktní. Občas se ale stává, že "zabublá" na mého muže. (do včerejšího dne to bylo pouze zabublání - zavrčení, ale včera dokonce manžela i stiskl zuby). Když dostane od manžela morální kázání, je zjevné, že toho lituje a snaží se zavděčit. Pes je zřejmě na mne závislý, neboť kam se doma hnu, mám jej v patách. Poraďte mi, prosím, jak máme reagovat na jeho zavrčení. Děkuji a přeji mnoho zdaru a držím Vám palce. Jitka  (Jitka) 
Bylo by dobré vysvětlit oběma, že by se spolu neměli hádat.
Když byste si vzal pejska z útulku (rotvajlerku), je něco, na co byste se nejvíce zaměřil? (Taťána) 
Žádného ze svých psů nemám od malička a buď jsou z útulku nebo jim útulek hrozil. Po tom, co jsem si získal jejich důvěru, zaměřil jsme se na to, čemu říkám základní násobilka, a to je přivolání, odvolání, odložení a odeslání na místo na první a jediný povel.
Dobrý den, naše dvou letá fena Leona v noci štěká, není bojácná, ani lekavá,sebevědomí má, štěká na kočky, bubáky. Potřebovala bych poradit, jak jí naučit, aby štěkala jen na podstatné věci. Mám za ní jít pokáždé když štěká? Nebo zavolat z okna? Když za ní přídu tak vrtí ocasem a chce si hrát. děkuji Stáňa (Stáňa) 
Hned v první větě si odporujete. Jelikož nebojácný pes v noci dříme a neštěká na různé bubáky. Proto by to chtělo zabývat se zvýšením sebevědomí fenky.
naša fenka má neskutočne rada odpadky z ulice. čo s nou? Dakujem (Ondrej, Košice) 
Asi bych s ní nešel bez košíku a ohlídal bych si, až na něco nesprávného sáhne, dal bych jí najevo, co si o tom myslím.
Dobry den,chci se zeptat.Mam 9 mes. německého boxera a neustále doma čůrá.Prostě se jde napít z misky a pak se hned vyčůrá.Zkoušeli jsem už všechno,po dobrém po zlém,odměny a nic nezabralo.Můžete mi poradit jak na něj?Děkuji Jana (Jana) 
Jestliže budete něco neustále zkoušet, pes se v tom ztratí a tím pádem nebude vědět, o co vám ve skutečnosti jde. Začal bych tím, že v momentě, kdy se napije, šel bych s ním ven, kde bych nevěnoval moc pozornosti tomu, že udělá něco, co je pro ostatní psy samozřejmost.
Dobrý den,chtěl bych se s vámi poradit ohledně mé 4 ročnní rotvajlerky Při procházce venku najde potravu-např.mrtvého králíka,nechce k sobě nikoho pustit a hlídá si svou kořist a nejde vůbec odvolat a pokud se k ní přiblížím tak začne útočit. Děkuji za odpověd a radu. (Blažek Zdeněk) 
Jestliže se nenechá přivolat, znamená to, že nemá naučené spolehlivé přivolání.
Dobrý den,mám na Vás prosbu o radu-máme roční fenku labradora.Jako malá byla bezproblémové štěně,zhruba tak od půl roku začala skákat na každého kdo se k ní přiblíží,zřejmě radostí,že někoho vidí,dospělý člověk to ustojí,ale když skočí na dítě,tak už se nám párkrát stalo,že ho srazila na zem a bylo již pár úrazů.Jinak i mimo to je hodně živá,nevydrží chvíli v klidu.Venku je denně,pohybu má dostatek,navíc je často ve styku s dalšími dvěma fenami labradora se kterými se snáší dobře.Na vodítku je nemožné s ní jít,strašně táhne,dřív by se uškrtila,než by někam došla.Zkoušeli jsme již i stahovací obojek,ale není to nic platné. Pokud se dostane mezi úplně cizí lidé,tak se bojí,chvíli se krčí a štěká,po chvíli se uklidní.Nevíme co již vyzkoušet aby se trochu zklidnila a hlavně abychom s ní mohli v klidu jít na procházku nebo mezi děti.Děkuji za odpověď  (Jana) 
Místo stahovacího obojku bych použil raději protitahací halti ohlávku.
Dobrý den, máme 2 feny brazilské fily, mamina s dcerou, 4,5 a 1,5 roku. Jsou spolu 24 hodin denně, vycházejí spolu, občas se ale spolu dost ostře "chytí". Nevím, jestli v takové situaci nějak zasahovat nebo je nechat, ať si vše "vyříkají" sami. Vím, že 2 feny je nejhorší možná kombinace, zvlášť u takové rasy jako je brazilská fila. Jinak to jsou naši miláčkové, neznám lepšího psího přítele. Děkuji za odpověď.  (hrubá) 
V žádném případě bych je nenechával, aby si to vyříkávaly samy, jelikož by to nemuselo pro jednu z nich dobře dopadnout.
Moc vas zdravim a prosim o radu. Mam 8letou jezevcici a 10 mesicni biglici.Jezevcice je velmi mila, ale velmi ustekana.Steka na zahrade na sousedy, jak nekdo zazvoni, na ulici. Ta mala od ni tento ritual pochytila. Nevim co s tim.Je velmi neprijemne pokud jdem ven a cela ulice slysi stekot nasich psu. Bohuzel trva dost dlouho nez se zklidni.Co za tim muze byt?dekuji (Dasa ) 
90% podobných problémů vyřeším přivoláním, což znamená si přivolání nejprve naprosto spolehlivě naučit.
Mame francouzkeho buldocka,je to strasne milej pejsek,ale jak ho chytne amok,zacne si hrat,ale tim zpusobem ze kouse.Ja vim je to normalni steneci hra je mu 5 mesicu,ale co jsem mela psa tak mel proste na kousani cit,ale tenhle proste ne.Je mu to jedno,stisk ma celkem velky takze to dost boli,bojim se aby mu to nezustalo,zkouseli jsme snad vsechno potrestat vytahanim za kuzi,jako psi matka,zavrenim do mensi mistnosti,ale tam zacne schvalne neco vyvadet,sice se na chvilku uklidni a pak to zacne znovu,proste ma z nas srandu.Podotykam rukou netrestame.Tak se vas chci zeptat jak na nej,jinak je to strasny mazel,ale ma proste sve chvilky.Dekuji predem za odpoved,treba delame neco spatne,oni buldocci jsou svehlavy,maji snizeny prah bolesti ale my ne,hehe. (ilona ) 
Vaše tresty a formy ukázňování psa jsou založeny na předpotopních informacích z dob dinosaurů. Protože vlky studuju už řadu let a ještě nikdy jsem nezažil, že by vlčice vychovávala svá vlčata vytřepáním nebo zavřením ho do nory.
Dobrý den,mam ročního Labradora.Choddili jsme na výcvik ale kvůli nevhodné době jsem toho nechala.Problém mam v tom že nevím jak se mam chovat,když dám povel ,ke mě, a můj pejsek se na mě podívá začne něco očuchávat a pak teprv třeba na druhé zavoláni příjde.Pochválit a nebo kárat.Také nemá snahu chodit u nohy jen když mam v ruce pamlsek a pak nemá zájem.Děkuji za odpověď. (Věra) 
Podrobné návody jak na přivolání najdete v mojí knize a na mém webu.
Máme malého Yorkschira a nemůžeme ho odnaučit útočit na velké psy. Na cvičišti nám radili pořádně s ním škubnout, byl i pokousaný, ale nic nepomáhá. Máme strach, že by mu to mohlo být osudným. Děkuji za radu. (Jindřich Adamec) 
Neradili vám správně, protože nejdřív se musí odstranit příčina, a tou je strach ze psů.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mam čsv-fenku.Venku má kotec a jednou jak je ted ten snih ji na kotec spadl snih ze střechy a ona se od té doby,když je sníh bojí (kňourá).Když snih není,tak je v kotci spokojená.Fence jsou dva roky.Mohl by jste mi prosím poradit,jak ji zbavit strachu z padání "lavin" na kotec??Děkuji za odpověď. (Katka D.) 
Nejlepší by bylo mi zavola a domluvit si termín ještě teď, kdy jsou u nás na Vysočině hromady sněhu.
Dobrý den. Mám samojeda - teď mu byly 2 roky. Při procházce venku prakticky vůbec neposlouchá, lze s tím něco dělat? Hlavně bych prosil o radu ke dvěma problémům: 1) strašně tahá a nedokáže jít pomalu u nohy 2) kdybych ho pustil navolno tak na přivolání nereaguje, radši všechno prozkoumává (a když je v blízkosti jiný pes o tom ani nemluvím). Můžete mi poradit nebo někam odkázat? Děkuji. (Petr) 
V první řadě bych se soustředil na výchovu a výuku přivolání. To, aby pes netahal na vodítku, se dá řešit mnoha způsoby, které popisuju ve své knize.
Dobrý den.Máme stafordšírského bulteriéra-2 roky.Je strašně "bojavý"-hrozně se bojí bouřky,ohnˇostroje,různých zvuků-i když cinkne příbor a podobně.Má strašné záchvaty ze strachu-klepe se,svaly napnuté-až někdy nemůže chodit,zrychleně dýchá,heká.Dostává diazepam-po tabletě se jen malinko zklidní.Jinak je strašně hodný,miluje lidi-hlavně děti.Vzteklý vůbec není.Dá se nějak odnaučit,aby se tak strašně bál.Máme ještě druhého psa-Pinče-7 let.Ten je zas pravý opak-chodí s dětma ven i na ohnˇostroj. Díky za odpovědˇ.Dana.  (Dana L.) 
Léky nic nevyřešíte, naopak se stav bude stále více prohlubovat. Nejlepší bude spojit se se mnou telefonicky a domluvit si termín návštěvy, protože tohle bude na delší debatu.
Dobrý den, s manželem máme parson russel teriera, kterého jsme jako 4. měsíčního zachránili od jednoho množitele psů. Nyní mu budou 3 roky. Najaře čekáme miminko. chtěla jsem se zeptat jak postupovat při jejich sbližování, aby netrpěl ani pejsek ani miminko. Pes s námi spává v posteli, ale je velmi poslušný a není agresivní s vyjímkou některých psů. S dětmi již v kontaktu byl. (kamila) 
S poslušnými a vychovanými psy není problém ani po příchodu nového člena rodiny.
Dobrý den,mám 9 tiletou fenu NO z ůtulku,je u mne necelý měsíc,základní povely nezná,možná ji kdysi někdo něco učil,myslím si to podle toho,že je zvyklá chodit při levé noze,ale možná se pletu.Je nějaká šance ji ještě vycvičit alespoň základní poslušnost?Zatím zvládáme:sedni,místo,ke mně,ale velmi liknavě.Příští měsíc ji čeká kastrace ze zdravotních důvodů,prý se psi po tomto zákroku také trochu zklidní.Je jinak velmi vitální a ostražitá,a na mne se rychle zafixovala.Pokud je možné ji ještě něco naučit byla by škoda udělat z ní rozmazleného gaučáka.Děkuji za trpělivost s námi,lidmi,a za odpověď.Hezký den Lenka (lenka jirouchová) 
Pes v každém věku se dá vychovávat, jen u starších psů to dá trošku víc práce. Důležité je zvolit hned od začátku správnou metodiku.
Máme velmi hodnou,celkem poslešnou 10měs.fenku-stafford x zlata kokřice.Zdravá,ale:táhne-ohlávka pomůže po dobu nošení,trhat vodítkem a zastavit - nepomáhá,a na vycházce uteče např.přes cestu za jiným pejskem,je neagresivní,dobře socializovaná na psy i lidi.Už hárala, nezměnila se,je pořád jinak povahově perfektní.Chceme ji časem k domu na hlídání, odí se na výcvik obrany - stafford v krvi?Děkuji mockrát! (Indie) 
Vzhledem k tomu, že znám takřka všechny problémy zmíněných plemen, asi bych si na hlídání pořídil něco, co je k tomu předem určeno a neexperimentoval bych s něčím, kde je nejasný výsledek, který by za několik let mohl vést i k vážným problémům.
Co Vás teď trápí nejvíc? Díky za všechny pejsky, kterým jste pomohl.  (Agáta) 
Především mě trápí, že lidé neumí používat zdravý selský rozum. Často jsou schopni si psa i zničit jenom proto, že jim to někco "chytrý" řekl. Jsem velice zklamán tím, co se dnes učí na veterinárních školách ohledně chování psů. Jakmile je nějaký výchovný problém, řeší se kastrací nebo nějakými pilulkami. Mám pocit, že naše babičky používající selský rozum, vycházely se psy mnohem lépe.
jak naučit psa povel ke mě?? můj pes venku vůbec nereaguje na povel ke mě a tak bych chtela vědět jak ho to naučit? vždycky když ho pustíme z vodítka tak prostě utěče a vůbec nereaguje na na povely. proto chodí pořád na vodítku. dekuji za radu (karolinka) 
Na mém webu již několik let a nově i v mojí knize jsou podrobné návody, kterými přivolání u psů učím.
Dobry den, mam doma 4mesicni stene kokrpsanela, ktere vrci pri zrani, dela to uz od te doby, co ho mame doma (asi od 8tydnu). zkouseli jsme krmeni z ruky, pak postupne z misky, ale nic, dokonce jsme mu i misku ze zradlem po zavrceni odebrali, zkousim na nej vrcet a ukazovat zuby, ale nic nepomaha. poradite? dekuji moc (jana) 
Odebráním misky jste spustili reakci, kdy pes naprosto dobře ví, proč si tu misku ve skutečnosti hlídá. Vzhledem k tomu, že momentální náprava je na delší dobu, bylo by dobré mi zavolat.
Dobrý den, máme problémy s naší fenou (foxteriér, 13 let) - přes den je hodná, ale v noci začne řádit: i když před tím tohle nedělala, stává se pravidlem, že roztahá celý koš, udělá loužy do prostřed kuchyně a během noci začne štěkat, ale ven se jí nechce. Pes spí v kuchyni (dřevěnou ohrádku u své boudy prokousal), nicméně má k dispozici zahradu a denně 20 min procházku před spaním. Neumíme si její chování vysvětlit a budeme rádi za každou radu. (Daniela) 
Začal bych tím, co už jsem napsal. Znuděný pes je horší než odjištěný granát. 20 minut za den není dostatečné k tomu, aby se pes zabavil a unavil.
Pred dvouma rokama narazilo do naseho psa auto od te doby,kdyz ho pohladim po boku tak vrci,mam ho za to potrestat nebo to ignorovat. (Hana Matova) 
Potrstat je špatně, ignorovat ho je také špatně. Musel bych toho psa dobře znát, abych věděl, co přesně s ním dělat. Kromě jiného hodně záleží na vašich reakcích, a pokud je neznám, těžko vám mohu adekvátně odpovědět.
TEĎ JSEM ZA JEDINÝ DEN PŘEČETL VAŠI KNIHU-JE SENZAČNÍ.JSTE BEZVADNÝ ČLOVĚK.MÁME IRSKÉHO SETRA MAHAGON 7 LETÁ FENA A MÁ OD MALA FOBII Z KOL.DĚKUJI (VLADIMÍR KÁRA) 
Jestliže znáte moji knihu,pak víte, jak řeším fóbie. Jestliže si s tím nevíte rady, znamená to, že je lepší to předvést prakticky a bylo by vhodné se se mnou spojit a následně s fenkou přijet.
bernsky salašnický pes.má tri budyale aj v najvetšich mrazoch spi u dveri budynikdy nevyuživa.dotaz nemože dostat nejaku nemoc ma tri roky (bady) 
Vždy záleží na tom, jak je bouda umístěná. Z boudy totiž musí být především vidět na strategická místa, jako je vchod do domu a třeba na zahradu.
Zdravím Vás.Chci se zeptat,jak nejlépe odnaučit 2 letého psa štěkání při našem odchodu do práce.Na Vašich stránkách jsem to zatím nenašla.Děkuji Majka (Majka N.) 
V psí poradně na mém webu to najdete v sekci Nesamostatnost a Ničení a destruktivní chování, které spolu plně souvisí.
Mam dvojrocnu madarsku vyzlu, pocas tehotenstva som bola cele dni doma a moj pes si zvykol na to ze sa mu maximalne venujem. Od navratu s porodnice samozrejme mam nove povinnosti a na mojom psovi vidim ze je z toho smutny. Vzdy ked svoje dieta prebalujem, krmim je pri nas. Chodi dokonca nazerat do postielky ked maly spi.Mam strach aby mu zo ziarlivosti neublizil.Snazim sa mu venovat, maznat ho vzdy ked moj syn spi.Nechcem aby mal pocit nedostatku lasky z mojej strany.Syna mu davam onuchat ked ho mam na rukach, aby si na neho zvykal.Ako mam podla vas budovat vztah psa a dietata?Co mozem este urobit pretom,aby sa necitil odstrceny? Dakujem za radu (Vaše jméno) 
Především byste si měla uvědomit, jaký je rozdíl mezi člověkem a psem. Pes se neřadí do hierarchie lidské smečky nad jakoukoli úroveň člověka. Poku budete příliš brát ohledy na psa, zaručeně je nebude brát on na vás. Začal bych tím, že bych ho naučil dělat co má, ne co dělat chce.
Máme 5 letou fenu německého ovčáka. Před dvěmi lety zemřel muž a fena na něho pořád čeká.Je úzkostná, když někam odjíždí další člen rodiny (Jarmila) 
Fenky jsou z důvodů zákonů přírody v párování více vázány na samce, tedy muže. Neznám tu fenku sice osobně, ale jedním z možných řešení je půjčovat jí kamarádovi na procházky
Mam rok a pul starou fenku westika, u ktere je problem jeji caste a bezduvodne stekani na sebemensi podnety, at uz venku nebo doma. Nepomaha moc okrikovani, ani drzeni cumaku ani placnuti. Co poradite? Diky  (Janulka) 
Pokud okřikujete křičícího psa, klesáte na jeho úroveň a ve skutečnosti chcete po psovi, aby dělal něco jiného, než děláte vy sama. Pokud mám příliš hlučného psa, tak mu sice přidržím čumák, ale proto, abych mu pošeptal, že má být zticha nebo něco podobného a on mě přitom slyšel. Pokud chci ztišit psa, sám musím jednat potichu. Jde totiž o názornost.
Co jsme se prestehovali, tak muj pes zacal curat v baraku, driv to nedelal, nevim co s nim mam delat. (HELENA) 
Pes ve skutečnosti značkuje, to znamená, že si přivlastňuje nové území za své. Podle. toho je potřeba s ním zacházet, protože to není území jeho, ale vaše. Ovšem je potřeba vědět, že pokud ho u toho přímo nenachytáte, nic nevyřešíte pozdějším ukázňováním nebo výčitkami
Dobry den pane Desensky,chtela bych od vas radu.Mam pejska,ktery je na me hodne citove vazan coz je normalni a ja tez.Polozila bych i za nej zivot.Problem je ze musim odjet pracovne do zahranici a neni mozne si vzit sebou meho pejska.Jsem rozhodnuta odjet a bojim se toho ze se neco memu pejskovi stane,dale se take bojim toho,ze prestane papat.Vim ze bude testknit.V zahranici budu pul roku a chtela bych vedet od vas co mam pro to udelat aby po me tolik netestknil.Ta prace je pro me hodne dulezita proto jsem rada ze se vas muzu zeptat co bych pro to mela udelat.To je asi vse co bych vam chtela napsat z pozdravem Angela Sivakova  (Angela Sivakova) 
Pokud se člověk příliš citově váže na svého psa a nutí ho k tomu stejnému, ztrácí pes identitu vlastního druhu, což považuji za hrubý zásah do jeho psychiky hraničící až s týráním. Svoje psy mám hodně rád, přesto jim zachovávám jejich úlohy a nemám problém s tím odjet na jakoukoli dobu, kdy se mi o ně starají přátelé. Protože všeho moc škodá a závislosti také.
Pane Desensky, mam dva jeden a pul rocni psi, cistokrevneho vlcaka a mix labradora. Pred par dny nejprve napadli sousedova psa (odrostle stene). Cele jsme to s manzelem videli a sousedova psa zachranili. Pristi den ale bohuzel stejneho psa napadli znovu a tentokrat to neprezil. Rozhodla jsem se je dat na vykastrovani, mohl byste mi sdelit, jestli jsem udelala dobre a hlavne jestli tento zakrok bude ucinny proti agresivite a napadani druhych psu. Kastrace byla provedena dnes rano si psi dovezu domu. Byla mi dokonce dana rada, abych se jednoho psa "zbavila", protoze "pracuji" jako tym. Davam tomu za pravdu, ale nikdy bych nedokazala vybrat jednoho, ktery "musi jit". Mam je rada OBA stejne!! (Iveta Stanek) 
Ještě jsem nezažil, že by kastrace odnaučila psa dělat špatnosti, jelikož kastrací se výchova nenahradí. Pokud spolu psi kooperují jako tým, je skutečně vhodné je nějakým způsobem oddělit, alespoň v době, kdy je nemáte pod přímým dozorem.
Dobrý den, před 6 týdny mi zemřela fenečka,zůstal mi pejsek, který s ní žil přes 11 let. Tři týdny žral málo pak dostal zánět močového měchýře a 14 dní nežral vůbec. Vyzkoušela jsem snad všechno od veterináře, venčení s jiným pejskem, reiki, přípravek do zásuvky na odbourání stresu. Je to už lepší, trochu sice začal žrát, ale vůbec nechce to co žrali spolu a z nových věcí taky není moc nadšený. Hubne ikdyž už žere.Je epileptik a štěne k němu nechceme a staršho pejska taky ne, nenesl by to dobře.Jak dlouho to u pejsků asi tak trvá než si zvyknou a nemáte náhodou nějakou osvědčenou metodu co v takovém případě dělat. Děkuji za odpověď.Ilona Šumberová (Ilona Šumberová) 
Moje osvědčená metoda je především takového psa nelitovat a nepřipomínat mu tak ztrátu člena smečky, protože je potřeba, aby si pes uvědomil, že život jde dál. Ale tento postoj vychází z vašeho celkového postoje. Určitě bych s ním začal chodit do míst, která ještě tolik nezná, protože pro psa je prioritné poznávat nové věci a nová místa.
Dobrý večer,prosím,máme křížene border kolie s labradorem.Pejskovi je rok,je dost živý ale celkem pslušný.Bohužel nechce být sám.Udělala jsem chybu,všude jezdil se mnou,čekal v autě.Teď to nejde,zůstává doma tak tři hodiny sám.Pokaždé něco rozkouše,co sním.Manžel navrhuje klec,mě je ho líto.Co mi radíte.Děkuji Jana (jana) 
Nesamostatnost je jedna z nejpracněji řešitelných otázek u psů. Základní informace najdete v mojí psí poradně na mém webu.
jak ho naučit povel k noze a zustan  (Jirka ) 
Toto vás naučí na kvalitních cvičácích, případně se to dočtete v dobré literatuře. Můj oblíbený autor je Hrušovský nebo Hartl.
Dobrý den-přijměte obdiv nad Vaším souzněním se psi !!! Já si se psi taky rozumím-nemám žádné výchovné problémy-a to máme většinou psy z útulku. Jen jednou jsem si nevěděla rady-byla to fena něm.ovčáka(brali jsme si ji jako dvouletou-zvyklou venku) a ta se zásadně venčila, že vystrčila zadek z boudy (v kotci) udělala hromadu a nevadilo ji v tom šlapat. Měla i štěňata a ty že byly leckdy zadělaný jí vůbec nevadilo. Prostě mě nenapadl způsob naučit dospělýho psa chovaného venku základům kladení hromad v kotci.Za odpověď dík !!!  (Líba) 
Vzhledem k tomu, že chování se dědí negenetickou cestou po rodičích, na této fence bych zcela jistě nechoval. Řešit se to dá pravidelným venčením a uklízením kotce.
prosim vas jak odnaucit meho pejska jorkšíra dvouleteho aby neutočil do velkych psu (jirka ) 
První, co pes udělá, když útočí na jiné psy, a je veden na vodítku, že to vodítko napne. Z toho důvodu učím psy, aby mi to vodítko nikdy nenapínali ani na půl vteřiny, protože vodítko je moje ovládání na psa a ne jejich na mě.
Dobrý deň, zaujíma ma, či je zanedbaním, ak je labrador od narodenia chovaný vonku, nie vnútri.Niektorí nám to vyčítaju, že je psovi vonku zima, aj ked je naučený na vyteplenú búdu. (Maja) 
Pokud je celoročně zvyklý venku, neviděl bych v tom problém. Jen je třeba teplotu v boudě zabezpečit na nejméně 5 stupňů i za nepříznivého počasí, především při věru.
Chtela bych se zeptat, co delat, kdyz pes porad utika...Kdyz jsme s nim, tak vi, ze ze zahrady nesmi a neutece, ale pres noc se neda uhlidat. Vraci se sam, takze jednu vychovnou mu dat nemohu.  (Lucie) 
Bitím nevyřešíte nic, protože pes nemůže pochopit, že pokud má příležitost, nemá něco takového dělat. Nezbyde vám, než vše zabezpečit tak, aby pes neměl kudy a jak utéci. Já osobně mám útěkářské psy v dobře zabezpečených kotcích a pouštím si je jen, když na ně vidím.
dobrý den.Pane Desenský mám prosbu,všechno by tak nějak šlo mame ridgebacka ale přivolání nemužeme vypilovat.Vždycky se začne rozhlížet kde je kdo když nic nevidí tak přijde když je tam někdo tak se k němu ro zběhne.Přiběhne až po chvilce.Na provaze je velmi poslušný.Děkujeme  (jana) 
Z popisu je zřejmé, že psa voláte jen tehdy, kdy o něco jde. Tudíž se z toho stal stereotypní zlozvyk. Já osobně si psy volám nepříliš často, přesto moji psi vědí, že jde převážně o odměnu byť pochvalou, ne proto, že se někde něco děje.
Dobry den, moc se mi libi Irsky setr. ma toto plemeno nejake zvlastni specifika, ktrere je treba zvazit dopredu?Dik (frida) 
Jestliže si chcete vybrat cokoli nového, najděte si na to veškeré pomluvy, které jsou dosažitelné. Teprve po tom, co zvážíte problémy, které v tomto plemeni vidí ostatní, můžete zvážit, jestli je pro vás vhodné.
Zdravím jak odnaučím psa něm.ovčáka který neustále skáče po všech lidech.Nevím jestli mu něco nechybí,Díky za odpověd. (Pavel Rašovský) 
Možná mu chybí pozornost nebo kázeň. Jestli to řešíte okřikováním, nemůže to fungovat. Jeniné možné řešení je mechanicky ho nasměrovat do toho, co dělat má. Třeba si ho posadit s tím, že musí vydržet do povelu následujícícho.
Dobrý den pane Desenský, bohužel i já mám problém s nevychovanými psy. Máme 2 oba přes 60 kg - vítají tak, že skáčou. Zkoušeli jsme snad vše. Ale vždy když přijdu domu se to opakuje. Místo vítání je to souboj. Můžete mi nějak poradit? Nevšímat si jich nejde (zvláště pokud se ocitnete na zemi...). Děkuji Nováková (Dana Nováková) 
Psy bych naučil na první a jediný povel, aby mi uhnuli z cesty a nevěnoval bych se jim, dokud se neukázní. A pokud se mezi sebou perou, odeslal bych je nekompromisně na místo.
Přejí hezký den.Máme doma americ.pitbulteriéra,4-letou fenku.Je hodná,mazlivá,myslím že trochu bázlivá(- když zvednu hlas na svoje děti,tak se přesune do jiné místnosti.Ale hlavně nevím jak ji odnaučit,aby skákala po lidech které má ona v oblibě a dávala jim pusinky...Každý den s ní absolvujeme intenzívní procházku v trvání minimálně 25min,(podle našich časových možností.)Zbytek dne prospí.Pro nás to znamená opravdu svižná chůze,pro ní to je volný pohyb v naši blízkosti-máme kolem pole a lesy.O víkendu je to víc než hodina.Stačí tolik pohybu tomuto psovi?Taky nám dělá to,že když uteče po stopě(většinou je to zajíc),tak se nechce vrátit k noze,ale jde vedle nás a je ve střehu,abychom ji nechytily za obojek,přitom tohle chování není pravidlem.Jindy se zas vrátí normálně, veselá,jindy zkroušeně a nechá se pohladit.Co s ní, proč to dělá,jak to upravit? Děkuji. (lucca.z) 
Tak málo pohybu by nestačilo ani mým desetiletým staříkům. I těm věnuju mnohem více času, kdy svojí činností se unaví. Zastávám názor, že znuděný pes je horší než odjištěný granát. Pokud bude fenka skutečně unavená, odpadnou veškeré problémy s tím související.
Máme jezevčíka,drsnosrstého,trpasličího.Venku se všeho bojí.Doma s námi spí v posteli.Jsme li v posteli oba dva je v pohodě.Ale když spí pouze jeden(jedno který)a druhý jde k posteli stane se z něj agresivní pes,který vrčí,štěká a byl by schopen i napadnout a kousnout.Jsou mu tři roky.Buďte tak laskav a poraďte prosím co s tím.Děkuji. (Jana Malinová) 
Z vašeho popisu je zřejmé, že pes si dělá, co chce, nikoli co dělat má. Tomu se obecně říká rozmazlenost. To, že je pes bázlivý ještě neznamená, že si může dělat, co chce, měl by dělat to, co ho naučíte, a to na první povel. To znamená, že byste měli začít být důslední. Když to vezmeme v detailu, tak váš pes už důsledný je, byť ve své neposlušnosti.
Dobrý den. Prosím o radu, jak potrestat bígla, pokud neuposlechne na povel ke mně? Četla jsem Vaši skvělou knihu , kde píšete, že pokud pes přijde, nesmím ho potrestat,ale pochválit,aby se nebál,když on ale ten had, nepřijde hned,ale třeba po půl minutě. Mám ho stejně pochválit? Děkuji za odpověd. (Zuzana Mejstříková) 
Dobrý den, všechny vás tu vítám. Jestliže jste četla mojí knihu, měla byste vědět, že moje metody nejsou postaveny na trestech, ale naopak na tom, aby pes věděl, co má dělat. To znamená, co se týká přivolán, pomáhám si dlouhou stopovačkou a po vydání povelu mu pomůžu povel splnit. Nemohu si vynucovat pomocí trestů něco, co pes spolehlivě neumí.