Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

50 největších dietních zabijáků - 1. díl + jídelníček

50 největších dietních zabijáků
17. ledna 2009 | 05:02

Možná už dva týdny poctivě hubnete a kila jdou dolů. V dnešní příloze Blesku najdete ty největší dietní zabijáky, před kterými je dobré být na pozoru. Přinášíme padesátku potravin, skrytých hrozeb i psychologických nástrah, o kterých je dobré vědět.

Hubnutí narušují i zdánlivé drobnosti. Víme, které to jsou a proto vám přinášíme prvních 25 z nich:

50 největších dietních zabijáků
Autor: scom

1. Málo kalorií
Podle vědeckých studií platí pravidlo, že čím méně kalorií konzumujete, tím méně a hůře se vám daří spalovat tuky. Pokud se tedy chystáte hladovět, buďte připraveni, že tělo bere vaše chování jako výzvu k horším časům a začne ukládat tukové zásoby, aby zvládlo období nízkého přisunu kalorií.

2. Jídla z fast foodů
Jídla z fast foodů patří obvykle mezi největší zabijáky všech diet! Jsou nejen nezdravá, ale zároveň tělo naráz zahltí prázdnými tuky, cukry a chemikáliemi! Není nad to, vařit si zdravě doma nebo se stravovat v biorestauracích.

Chcete vědět, zda máte nadváhu?

Spočítejte si svůj BMI INDEX.

Kalkulačku najdete zde.

3. Velká balení

Nechte ležet v regálu velká balení, na kterých sice pár korun ušetříte, ale budou vás svádět k obžerství. Raději kupujte malé množství jídla. Protože co doma není, to prostě není možné sníst.

4. Vaření "od oka"
Všechny potraviny si před vařením raději zvažte nebo doměřte. Kilogramy navíc jsou často důsledkem toho, že z kousku másla je dobrých 50 g a z kapky oleje celá lžíce.

5. Skryté tuky
Asi 2/3 tuku přijímáme ve formě tzv. skrytého, tedy v masných a mléčných výrobcích a ve světlém pečivu. Při hubnutí nestačí omezit cukr a viditelné tuky (olej, máslo), ale zaměřit se i na jeho další zdroje.

Vybírejte si mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

6. Málo pití
Nedostatek tekutin vašemu tělu ubližuje! Nejenže nemůže pořádně fungovat, tedy spalovat energii, ale zároveň trpí zažívacími potížemi. Vypijte až tři litry tekutin denně, tělo se osvěží a vy tím zaženete také hlad!

7. Příliš soli
Nejenže sůl zadržuje v těle vodu, ale navíc zpomaluje spalování tuků. Částečně ji nahrazujte česnekem, který posiluje imunitu a chilli, které zrychluje metabolismus. Na dochucení používejte také bylinky, zlepšují trávení a některé dokonce odbourávají tuk.

8. Kolísání cukru
Při dietě je nutné, aby denní kolísání hodnoty cukru bylo co nejmenší. Pokud je jeho hladina v krvi dlouhodobě vysoká, tělo má tendenci všechno, co sníte, přeměnit na tuk. Rozdělte si proto denní jídelníček do 5–6 porcí.

9. Tekutý cukr
Nekažte si hubnutí slazenými nápoji! Už mírně ochucené vody formou různých bylinek obsahují kalorie. Nejlepší cesta je neperlivá voda. Vhodnou náhražkou, pokud nám samotná voda nechutná, jsou slabé bylinné čaje.

10. Umělá sladidla
Některé studie občas ukážou, že s umělými sladidly možná není všechno v pořádku a lidé po nich spíše nabírají. Některé látky ve sladidlech zvyšují chuť k jídlu a zpomalují proces trávení.Tělo totiž obdrží signál sladké chuti, "natěší"se a začne vylučovat enzymy trávicí cukry. Ty ale narazí jen na prázdné kalorie a neuspokojené hledají dál. A chuť mlsat se tak zvětšuje...

Nízkokalorické sladidlo. Ano či ne?
Autor: Dušan Křístek

11. Nevhodné sladkosti
Ani při dietě se nemusíme vzdávat sladkostí. Jen dejme pozor na správnou kombinaci cukru a tuku. Podle výzkumů Fóra zdravé výživy je i v dietních cukrovinkách nevhodné složení tuků. Než umělé náhražky, někdy je lepší kvalitní čokoláda.

12. Chipsy
100 g chipsů má 2200 kJ! To je stejné množství energie, jakou získáte z velkého smaženého řízku nebo velkého hamburgeru v housce. Časté chroupání chipsů vám může přivodit žaludeční potíže a také zvýšení hladiny cholesterolu.

13. "Tmavé" pečivo
Celozrnné pečivo se vyrábí z celozrnné mouky, která obsahuje i vnější vrstvy zrna, bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu. Odborníci ale upozorňují, že někdy se bílá mouka jen obarvuje (například karamelem), a z ní se vyrábí tmavé pečivo, nikoliv ovšem celozrnné.

14. K večeři pečivo
Pokud neustále večeříte pečivo, dodáváte tělu tzv. prázdnou energii. Jen vás zasytí, dodá spoustu rychlých sacharidů, které však večer už nepotřebujete. To má za následek ukládání tuku a přibírání na váze.

15. Náhražky čokolády
Náhražky jsou obecně záludné v tom, že máme sklon sníst jich větší množství. A navíc, jsou-li náhražkou za cukr, bývá v nich zvýšený obsah tuku. Pokud byste ho jedli dlouhodobě, hrozí vám vznik nemocí srdce a cév, ale i cukrovka II. typu! Čokolády si proto vybírejte ty kvalitnější – s vyšším obsahem kakaa.

Ubraňte se pokušení!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

16. Kalorický alkohol
Cukr obsažený v alkoholu proměňuje tělo v průběhu diety okamžitě na tuky! Když se ani tak nemůžete vzdát piva, pijte spíš 10° než 12º, bílé víno pak spíš než likérek či tvrdý alkohol a především pijte přiměřeně.

17. Jen ovoce a zelenina
Úlohou ovoce a zeleniny je dodávat tělu vitaminy, minerály a vlákniny. Nemají ale dostatek "paliva", aby tělu dodaly potřebnou energii. Jíme-li pouze ovoce a zeleninu, necháváme tělo vlastně hladovět a to nedostává ani dostatek cukru pro náš mozek.

18. Příliš mnoho vlákniny
K redukci a snížení pocitu hladu se doporučuje vláknina. Její množství by ale mělo být přiměřené, tedy do 30 g denně. Strava příliš bohatá na vlákninu a příliš chudá na tuky může škodit, stejně jako vysloveně nezdravá jídla. Nedodává totiž potřebné vitaminy.

19. Instantní potraviny
Instantní polévky, kaše či smetana... Takové potraviny jsou sice prosty tuku, zato je v nich více cukru a tzv. éček, které mají mnohdy neblahý vliv na zdraví. O složení potravin byste měli mít vždy přehled a pamatujte, že pestrou stravu "rychlovkou v prášku" nenahradíte.

20. Záludný kofein
Kofein v kávě je droga. Navíc obsahuje toxické látky a také zadržuje vodu v těle. Zkuste si radši po ránu dát čerstvý džus nebo šálek zeleného čaje, který zrychlí váš metabolismus.

káva
Autor: Famous

21. Müsli s polevou
Energetické tyčinky jsou vhodným zdrojem rychlého doplnění cukrů a bílkovin. Nesmějí se však stát jediným zdrojem stravy, je nutné brát je jako doplněk. Navíc v müsli tyčince s polevou je dvakrát víc tuku než v tyčince bez polevy.

22. Smetanové mléčné produkty
Mléčné produkty tvoří jednu z nejrozšířenějších složek potravy. Vyhýbejte se smetanovým výrobkům, notabene výrazně slazeným. Dejte přednost zakysaným netučným tekutým produktům a živým jogurtům. Tavené sýry nejezte vůbec a tučné tvrdé sýry jen minimálně.

23. "Nízkotučné" potraviny
Termín nízkotučný je velmi lstivý. Skutečně netučné jsou ty potraviny, které obsahují méně než 3 g tuku na 100 g. Raději si vždy u výrobků s označením dia, light nebo nízkotučný prostudujte štítek. Mnohdy je ve skutečnosti jen trochu snížen obsah tuku jinak velmi tučného výrobku.

24. Tučné části kuřete
Kuře obsahuje stejně jako červené maso množství tuku. Kuřecí kůže je složena téměř jen z tuku a ten je skrytý i v mase křídel, stehen a krku. Nejméně tučná část jsou kuřecí prsíčka.

25. Vnitřnosti
Dejte si pozor na kuřecí ledvinky, vepřová játra, mozeček, žaludek a jiné delikatesy ve svém jídelníčku. Jsou bez výjimky velmi tučné a obsahují velké množství cholesterolu!

Kuřecí játra netradičně
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

SEZNAM DALŠÍCH 25 NEJVĚTŠÍCH DIETNÍCH ZABIJÁKŮ NAJDETE ZDE.

Ovocný tvaroh

Autor: DUŠAN KŘÍSTEK, SHUTTERSTOCK.COM

Jídelníček na dnešní den: Mírnější redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 6439 kJ = 1533 kcal

Snídaně: Jahodový tvarohový dezert s jogurtem, pomeranč
Svačina: Křehký chléb (2 plátky) s Flora light, červená paprika
Oběd: Vepřový závitek s indiánskou rýží a rajčatovým salátem
Svačina: Ovocný salát
Večeře: Grilovaná kuřecí prsa s hráškovým pyré a zeleninou

Zdroj: nutriční poradci, hodnoty: E-kalkulačka na www.flora.cz

Jan Koukal
Autor: Sport

Sportovní tip

Squash

Výdej energie: až 3 700 kJ/hod, záleží na tempu

Squash je sport velmi náročný na výdej energie a také na kondici hráče. Cvičí rychlost, hbitost i postřeh a účinně protáhne celé tělo. Je sportem určeným do kryté haly, můžete se mu proto věnovat celoročně. Je vhodný spíše jako doplněk zeštíhlujících pohybových aktivit, protože málokdo hraje celou hodinu ve vysokém tempu.

+ Dobré pro posílení nohou a hýžďového svalstva. Ocení ho ženy, které se chtějí zbavit celulitidy.

- Pozor, tento sport je náročný na tepovou frekvenci - střídají se klidné a velmi rychlé fáze!

Autor: Kateřina Václavů