Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Místo, kde Jana Kaplického (+71) potkala smrt!

Autor: red, ČTK - 
15. ledna 2009
00:01

AKTUALIZOVÁNO, VIDEO: Jan Kaplický (+71) zemřel ve středu večer. Slavného architekta zradilo srdce, když se zastavil na ulici Československé armády 20 v Praze-Dejvicích. Celý den tam lidé přinášeli svíčky a květiny.

Podle svědků Kaplický potkal na ulici kamaráda architekta. Chvíli se bavili, když vtom se Kaplickému udělala nevolno. Chvíli se potácel a pak upadl na zem. Stačil jen říci: "Je mi nevolno...".

Podle Zdeňka Schwarze, ředitele pražské záchranky, není sebemenší důkaz o tom, že by byl Jan Kaplický v době smrti pod vlivem alkoholu.

"Pravděpodobně to vzniklo tak, že člověk který Kaplického našel, kontaktoval záchranku, že zde leží opilec, to ale byla jen jeho domněnka," řekl Schwarz Blesk.cz.

"Nejpravděpodobnější příčina smrti je skutečně selhání srdce," dodal Schwarz.

Podle některých zdrojů mohl být infarkt v kombinaci s embolií. "To je docela dobře možné. Lékařka mi potvrdila, že během resuscitace nebyla žádná odezva, šlo okamžitou smrt. To se stává právě v kombinaci s embolií," dodal Schwarz.

Den, který měl být jeden z nejšťastnějších v jeho životě, se stal zároveň jeho posledním. Včera se narodila jednomu z nejznámějších českých architektů Janu Kaplickému (†71) dcera Johanka.

O několik hodin později se však životní štěstí změnilo v tragédii. Autor kontroverzního návrhu Národní knihovny byl nalezen na ulici v Praze 6 mrtvý. Podle prvních zpráv šlo o otravu...

Klaus: Obviňují mě ze smrti Kaplického? To je neskutečné! Čtěte zde.

Narodilo se mu dítě a potom...

Kaplickému porodila manželka Eliška (30) zdravou dceru. Idylka však trvala neuvěřitelně krátce. Kaplický zkolaboval nedaleko známého pražského Vítězného náměstí „Informaci jsme dostali ve 20:06.

Na základě tísňového volání vyjela záchranná služba do ulice Československé armády. I přes včasný příjezd záchranné služby se nepodařilo Kaplického oživit, podle prvních informací zemřel na zástavu srdce. Na vině by mohla být intoxikace neznámou látkou.

O Kaplického úmrtí se mezi prvními dozvěděl Vlastimil Ježek, bývalý ředitel Národní knihovny. Architekt u sebe neměl doklady, takže identifikace byla komplikovaná. „Jeho ženě ve všem pomůžu. Vím, že jo to hrozné,“ řekl Blesku

Architekt, který žil s manželkou střídavě v Česku a Velké Británii proslul především spornou »chobotnicí«, návrhem Národní knihovny. Loni v říjnu se stal prvním člověkem, který odmítl českou Státní cenu. Ty každý rok uděluje ministerstvo kultury za přínos v oblasti literatury, divadla, hudby, výtvarného umění a architektury.

Připravujeme další podrobnosti!