Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie při zásahu na CzechTeku v Mlýnci nepochybila

CzechTek
CzechTek  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: ČTK - 
8. ledna 2009
18:56

DISKUZE: Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) ukončilo prošetřování policejního zásahu na technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku.

Podle závěru NSZ policisté postupovali v souladu se zákonem. e čtvrtek o tom informoval server Novinky.cz. Více než tři roky trvající vyšetřování odložilo už vloni plzeňské státní zastupitelství, ale nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká nařídila v prověřování pokračovat.

"V současné době Nejvyšší státní zastupitelství přijímání dalších opatření nepředpokládá,“ řekla mluvčí NSZ Renata Malinová.

Organizátoři technoparty CzechTek si před třemi lety pronajali kvůli pořádání akce louku u Mlýnce. Majitelé okolních pozemků na ně podali trestní oznámení a policie proti zhruba 5000 mladých lidí opakovaně zasáhla. Kromě jiných zakročila proti jednadvacetiletému Janu Pastrnakovi. Podle policejní verze mladík na stojící kordon těžkooděnců útočil opakovaně skleněnými lahvemi.

Zásah, při němž byly zraněny desítky technařů i policistů, vyvolal ostré protesty veřejnosti i debatu mezi politiky. Inspekce ministra vnitra vyšetřovala celkem 128 trestních oznámeními na policisty. Všechny odložila.

Na stranu technařů se v civilním sporu postavil Městský soud v Praze, který loni v červenci rozhodl, že za nepřiměřený policejní zásah se musí ministerstvo vnitra omluvit technařům Ondřeji Holousovi a Pavlu Kuchařovi a odškodnit je finančně za to, že jim do auta hodili slzný granát a jednoho z nich přímo napadli tomfou.

Ve prospěch účastníka technoparty rozhodl v listopadu loňského roku také Okresní soud v Tachově. Podle soudu účastník Ivo Kokrment při technoparty nenapadl nikoho z policistů, a nemusí tudíž platit ani žádné soudní náklady. Hrubě se tehdy údajně zachovali naopak policisté.

STOJÍTE NA STRANĚ POLICIE NEBO PŘÍZNIVCŮ TECHNA? DISKUTUJTE.

xxxx ( 9. ledna 2009 07:39 )

V Německu dostanou pendrekovou lázeň a nikdo to tam neřeší.Kdo tam byl tak to ví.Jen u nás jsou ti ukřivdění.

martain ( 8. ledna 2009 22:50 )

Tak se na to podivejme zase se to vsechno zametlo pod stul jako vzdy, no ale neni se cemu divit vzdyt policajty prece nemuze nikdo odsoudit zato ze tam nekomu natloukli a tak a hlavne oni nezacali oni se jen BRANILI tomu se musi clovek opravdu zasmat. Kdo tam byl a videl to a dostal par ran pres zada tak tomu proste nemuze uverit ze zasah byl v poradku

Zobrazit celou diskusi