Relativně nejvíce si polepšili cyklisté na Karlovarsku. Tuto statistiku dnes zveřejnila agentura CzechTourism.

 

Na horské koloběžky od historické Maměnky na Pustevnách se včera vydaly celé rodiny. Společně si letos zřejmě naposledy vyzkoušeli, jak chutná zábavný adrenalin.
Autor: Foto Blesk - Ivana Žáková

Hustotou cyklistických tras a stezek patří Česká republika k evropské špičce. Ze sousedních zemí se jí vyrovná pouze 4,5krát větší Německo, kde je podobně dlouhá síť. Rakousko udává kolem 10.000 kilometrů, Švýcarsko 8500 kilometrů a Slovensko 5500 kilometrů. Jak ale připomíná CzechTourism, tato čísla pravděpodobně nezahrnují trasy a stezky lokálního významu.

 

Jízda na kole zdraví bezesporu prospívá.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

V porovnání se sousedy je ale nutné hodnotit i kvalitu. Jaroslav Martínek z Centra pro dopravní výzkum připomněl, že právě kvalita českých tras pokulhává za kvantitou. Dalším problémem je úroveň doplňkových služeb pro cyklisty. Zatímco na trasy v Rakousku a Švýcarsku navazují kvalitní sítě stravovacích a ubytovacích zařízení, v Česku se tyto služby teprve rozvíjejí.

 

Výběr kola může ovlivnit vaši plodnost
Autor: AFP

"Dobrou zprávou ale je, že mnoho regionů si tuto skutečnost uvědomuje a připravují rozsáhlé cyklistické projekty, které zkvalitní dané cyklotrasy," uvedl Martínek. Podle něj "se opravdová kvalita začíná rodit až nyní, kdy většina vhodných komunikací pro cykloturistický provoz byla vyznačena."

 

Kolo
Autor: Foto Blesk - Jindřich Mynařík

Největší hustotu tras a stezek má hlavní město Praha (98 km na 100 km čtverečních), dále Pardubický kraj (81 km na 100 km2) a Liberecký kraj (69 km na 100 km2). Naopak nejnižší hustota je v Ústeckém kraji (30 km na 100 km2) a na Vysočině (35 km na 100 km2). Největší rozvoj zaznamenalo cykloznačení na Karlovarsku, během šesti let se zde hustota zvýšila z 11 km/100 km2 na 60 km/100 km2.

Brzdy svěřte do rukou odborníka.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Z celkových 37.000 kilometrů tras zhruba tři procenta vedou po stezkách určených výhradně pro cyklisty. Dalších 2500 kilometrů představují trasy mezinárodního významu, kam patří například stezka Greenways z Prahy do Vídně, Jantarová stezka, Moravská stezka nebo stezka Labe.