U jižního vestibulu stanice metra Nádraží Holešovice se v Jankovcově ulici otevřelo nové parkoviště. Neslouží v režimu P+R, ale funguje jako smíšená zóna. Rezidenti tu tedy mohou začít parkovat v rámci svých parkovacích karet, dojíždějící lidé pak zaplatí 20 korun na hodinu. Od 20:00 do 6:00 hodin tu odstavení vozu vyjde na 20 korun za celou noc.

„Očekáváme, že přes den by parkoviště mohlo více sloužit dojíždějícím, přes noc naopak rezidentům. Objeví se tu i přípojky na elektromobily. Teď je zde umístěná základní připravenost, do dvou měsíců osadí Operátor ICT přímo na to zásuvky, takže se tu budou dát dobíjet auta,“ uvedl k nové službě náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Nově vytvořená plocha myslí také na cyklisty, pro které jsou tu připravené stojany. Další vychytávkou je skutečnost, že dlažba, která se nachází na jednotlivých parkovacích stáních, je recyklovaná. „Je to dlažba, která už nemůže sloužit v ostrém provozu, protože by se mohly kostky protočit, ale na parkování to stačí,“ sdělil starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Kde jsou stromy?

Někteří lidé se na oficiální stránce starosty Jana Čižinského na facebooku podivovali, proč se na místo ještě v průběhu jara nezasadily stromy, když jsou stejně v plánu. Důvodem podle radnice je, že tou dobou zde ještě probíhal čilý stavební ruch. Nyní je už na tento krok příliš pozdě, tropický žár by porost udolal. „Stromy se vysázejí až na podzim, aby se chytily, budou tady i travnaté pásy,“ prozradil Čižinský.

Bývalý protipovodňový dvůr

Před vznikem parkoviště se v této lokalitě nacházel protipovodňový dvůr, kde se skladovaly zátarasy. Podle vedení Prahy 7 se ale během protipovodňových cvičení zjistilo, že je zbytečné takový dvůr provozovat, a zábrany se přemístily přímo na místo, odkud se valy proti velké vodě staví. Dvůr proto byl zrušen. Jelikož dle slov Jana Čižinského je otázka parkování v Praze 7 stále „gigantickým problémem“, bylo rozhodnuto o vzniku nového parkoviště.

Fotogalerie
16 fotografií