Skanzen, štola, trolejbus! Plzeňsko láká rodiny na festival Industry Open

Muzeum v areál plaského kláštera
Foto: Industry Open Plzeň
Sdílej na facebooku
13. června  2019 
 06:00

Letní počasí vybízí k nejrůznějším výletům. Přemýšlíte, kam vyrazíte s dětmi o tomhle víkendu 15. a 16. června? Nechte se pozvat na zajímavá místa průmyslové historie do různých koutů Plzeňského kraje

Během festivalu Industry Open můžete navštívit mnoho podniků nejen v Plzni, ale také v Chlumčanech, Nevřeni, Stříbře, Plasích nebo Starém Plzenci. V Plzni otevře brány veřejnosti výrobní podnik kolejových vozidel, trolejbusů a elektrobusů Škoda Transportation. Areál bude propojen a bude průchozí i s depem PMDP na Kalově. Těšit se můžete na parní vlak i komentované prohlídky výroby.

Dopravní centra v Plzni slaví letos 120. výročí založení dopravního podniku a připraveny budou prohlídky vozoven, projížďky historickými vozy, pro děti soutěže o ceny, kreativní dílny a mnoho dalšího.

Je libo pivovar nebo spíš vodárnu? 

Pivovar Plzeňský Prazdroj připravil pro návštěvníky festivalové prohlídky za zvýhodněné vstupné 50 korun. Při netradiční prohlídce autobusem, kdy projedete téměř celý areál výrobní části pivovaru, uvidíte stáčírnu, cylindrokónické tanky, vodárenskou věž, elektrárnu, bednárnu nebo areál pivovaru Gambrinus a logistické centrum, odkud putuje pivo do celého světa.

Vodárna Plzeň umožní lidem nahlédnout do dvou svých provozoven: Čističky odpadních vod na Jateční a Úpravny vody na Slovanech. Zde vám při komentovaných prohlídkách odborníci podají zajímavosti o čištění a úpravě vody. Navštívit můžete také dronové centrum DronySIT, jež sousedí s areálem DEPO2015 a specializuje se na profesionální letecké práce realizované drony.

Pro děti, ale i dospělé bude velkým zážitkem jízda historickými autobusovými veterány Škoda 706 RTO-KAR a Karosa ŠL 11-Turist. Na 2,5hodinové trase, kterou projedete s průvodcem, vás čeká několik zajímavých zastávek – Hromnice (Hromnické jezírko), Kaznějov (kaolinový důl), Nevřeň (kaolinový důl). Dozvíte se také řadu zajímavostí nejen o historii těžby na severním Plzeňsku. Samotný důl v Centru Caolinum Nevřeň bude o festivalovém víkendu vůbec poprvé otevřen veřejnosti a vy máte jedinečnou příležitost se tam také podívat.

Podrobnosti na webu akce ZDE

V Centru stavitelského dědictví v Plasích budete mít možnost navštívit krásnou interaktivní expozici stavitelství, jejíž nedílnou součástí je takzvané stavební hřiště, které nabízí dětem prostor pro hru, tvoření i relaxaci. S průvodcem je také možné absolvovat prohlídku obnoveného provozu Knížecího pivovaru.

Ve Stříbře budou o víkendu otevřeny Hornický skanzen a Prokopská štola. Prohlídky štoly i venkovní expozice důlní techniky bude možné obdivovat od 8.30 do 17 hodin. Vstup do štoly je povolen dětem až od 6 let. Projet se můžete hornickým vláčkem, svůj um vyzkoušíte v kovářské a mincovní dílně. Na místě bude pro děti připraven také bohatý doprovodný program.

Ve Starém Plzenci pro vás vinařský podnik Bohemia Sekt připravil sobotní odpolední hudební mejdan aneb „rodinné odpoledne pro dospělé i špunty“. Vystoupí skupiny Mirai, MIG21, Žlutej pes Ondřeje Hejmy aj. Zajištěny budou občerstvení i program pro děti. Od 14 hodin budou v závodě probíhat komentované prohlídky. Pro návštěvníky mířící na festival bude zajištěna kyvadlová doprava z Plzně, a to z náměstí Milady Horákové se zastávkou Světovar (Plzeň Slovany) – vždy v každou celou hodinu od 14 do 22 hodin. Děti do 15 let mají vstup na akci zdarma.

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku