Co s dítětem udělá, když rodiče upřednostňují jeho sourozence? Je toho hodně!

Co s dítětem udělá, když rodiče upřednostňují jeho sourozence?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
24. května  2019 
 06:00

Rodičovské zvýhodňování není nic neobvyklého. Přestože spousta rodičů prohlašuje, že nemají žádného favorita mezi sourozenci, řada dětí, a třeba už dospělých, tvrdí naprostý opak. Věděli jste, že rodičovské zvýhodnění jednoho ze sourozenců může mít na děti velký vliv?

Výzkumy zjistily, že děti, které se v dětství považovaly za nejméně oblíbené ze všech, v budoucnu s větší pravděpodobností užívaly drogy a alkohol a také častěji kouřily. A podle průzkumů to taky vypadá, že pokud rodiče zvýhodňují jedno dítě před druhým, narůstá mezi sourozenci napětí.

Rodičům to může připadat jako překvapující, ale průzkumy hovoří jasně. Nezáleží ani na tom, jestli má otec nebo matka svého „oblíbence“, záleží na tom, co si ve skutečnosti myslí dítě. A pokud si myslí, že toho druhého rodiče zvýhodňují, má to na něj negativní vliv.

Podle Michele Levinové, rodinné terapeutky a spolumajitelky společnosti Blueprint Mental Health, je velmi běžné, aby rodiče měli svého dětského favorita, protože si mohou rozumět ve více aspektech. Navrhuje, aby rodiče zapřemýšleli a naučili se rozpoznat, zda tyhle preference u nich doma nastávají. Děti mají samozřejmě různou povahu, jiné zájmy a potřeby a taky je rozdílně vyjadřují. Děti, které jsou úzkostnější, můžou vykazovat náročnější chování pro rodiče, kteří pak podvědomě upřednostňují druhého sourozence, který takové potíže nemá.

Neznamená to samozřejmě, že rodiče milují jedno dítě víc než druhé, může to být prostě jen tak, že k jednomu dítěti mají blíž než k tomu druhému. Jsou také děti, kteří mají zdravotní problémy, kvůli kterým vyžadují více času a energie ze strany rodičů. Nemusí být nutně nejoblíbenější, ale sourozencům, kterým rodiče tolik času nevěnují, to tak může připadat. No a někdy za určité zvýhodnění mohou společné zájmy. „Otec, který se zajímá o sport, si pravděpodobně bude lépe rozumět s dítětem, které je taky sportovně založené, než s tím, které raději hraje počítačové hry,“ říká Levinová.

Problém je v tom, jak tohle zvýhodňování vnímá méně oblíbené dítě. To může totiž negativně ovlivnit jeho sebevědomí. „Rodiče nesmí sourozence srovnávat. Na to musí být velmi opatrní. Snažit se vyhnout nálepkování typu „ten je chytrý“ nebo „ten je ale dobrý sportovec“. Pokud to totiž slyší jen jeden ze sourozenců, může to být problém,“ říká pediatrička Shelly Vaziri Flaisová. „Domnívám se, že děti, které mají pocit, že jsou znevýhodňovány rodiči, budou pravděpodobně méně sebevědomé a taky se budou snažit co nejdřív odejít z domova,“ dodává. Tento hendikep si s sebou ponesou i do budoucnosti.

Neznamená to ale, že by si rodiče neměli uvědomit svoje skutečné pocity. Pouze nesmějí navenek dávat najevo, že mají svého favorita ani nesmí toho druhého ignorovat. Ptejte se dětí, co cítí a co potřebují, nepřehlížejte jejich názory a výbuchy jen proto, že jsou třeba v pubertě. Udělejte si čas na to, abyste své děti vyslechli.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku