Která pomazánka je nejchutnější? Kdo používá levné rostlinné tuky? Jaké složení má tradiční pomazánkové mít? Zjistíte už v pátek na Blesk.cz!

Český unikát slaví 40 let

Tradiční pomazánkové si na pečivo mažeme už přes čtyřicet let. A proč se původně pojmenovalo jako »pomazánkové máslo« bylo dáno jeho vznikem. V polovině 70. let 20. století začaly do tehdejšího Československa pronikat principy zdravé výživy a s nimi i potřeba nízkotučných mléčných výrobků. Takže zadání pro Výzkumný ústav mlékárenský bylo jasné: vytvořit máslo s nižším obsahem tuku a tedy i kalorií, které by navíc bylo dobře roztíratelné ihned po vyjmutí z lednice.

Kdo ho vymyslel?

Úkolu se chopili dva zkušení inženýři z Výzkumného ústavu mlékárenského Zdeněk Pech a Ladislav Forman, kteří společně s tehdejším velmi inovativním ředitelem mlékárny v Liberci Václavem Vondruškou začali hledat odpovídající technologické řešení. Vznikl tak zcela nový výrobek, který měl na rozdíl od klasického másla i od všech ostatních pokusů o jeho nízkokalorickou variantu (margaríny) ještě nižší obsah tuku.