Vinařství Lednice Annovino zahájilo letošní sezónu opravdu velkolepě! Spojení VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO - VALTICKÉ PODZEMÍ - champion prestižní soutěže TOP Vinařský cíl České republiky má na světě další náročný projekt. Po deseti letech příprav a realizace, usilovné práce spolumajitelů vinařství, Jindřicha Soboty a Romana Žďárského (kteří spolu, mimochodem letos oslaví úctyhodných 30 let ve společném podnikání) se podařilo otevřít unikátní vinařství ANNOVINO v Lednici. A ambice mají i nemalé! Vinařství ANNOVINO by se v krátké době mělo stát po zámku a zámeckém parku dalším významným turistickým cílem v Lednici.

Unikátní stavba Vinařství ANNOVINO v Lednici je založena na propojení vinohradů výjimečného terroir a místa, kde se bude víno prezentovat a konzumovat. (mimochodem tato stavba již byla zapsána do knihy Českých rekordů agenturou Dobrý den). Je založena na místním mušličkovém vápenci tvořeným zkamenělinami, který se běžně nachází v mnoha vinohradech v okolí. Staří těchto vápencových sedimentů se odhaduje na 18 – 20 milionů let. Stavba vinařství je celkem z více než 60ti tun tohoto vápence a celkově je v zahradě na 100 tun tohoto materiálu. Vápencové kameny nejsou opracovávány moderním způsobem, ale jsou citlivě skládány, tak jako před 150 - 200 lety, bez zásahu moderními nástroji.

Vinohrady s vápencovým podložím tvořeným zkamenělinami prehistorických mořských živočichů jsou velmi ceněné, vína z nich, díky zvýšenému obsahu vápníku v půdě, jsou vyhledávána milovníky vína i gastronomickými podniky díky osobitému, lehce minerální tónu.

Ve Vinařství ANNOVINO je také unikátní soubor desítek kusů originálního nábytku vyrobeného ze starých dřevěných sudů na víno. Dřevo ze sudů tak poskytuje osobité místo pro vychutnání místních vín. I ony jsou dalším novým českým rekordem.

Pro všechny návštěvníky je určena výstavka historických vinařských artefaktů a dalších zkamenělin z okolí, která vznikla ve spolupráci s Regionálním muzeem Mikulov. Za shlédnutí stojí např. zkamenělé kosti a zuby mamutů či mastodonů, předchůdců dnešních slonů či dochované zkameněliny mořských živočichů.

27. duben 2019 byl pro tuto událost velký den D, kdy byla přestřižena páska a vinařství tak slavnostně přivítalo své první návštěvníky, které čekal bohatý program - zejména degustace vín vinařství ANNOVINO, zejména skvělých vín z ročníku 2018, která již nyní získala mnohá ocenění na prestižních výstavách, mimo jiné šťavnatý kabinetní Ryzlink vlašský z Lednických Mendlovy univerzity či botrytický sběr - výběr z cibéb Rulandské šedé z vlastních vinohradů ve Valticích, který získal v soutěžních hodnoceních již nyní 90 bodů ze stobodové škály! Program zahrnoval i hudební vystoupení cimbálek, souborů Mužáci a Valtického Výběru z Bobulí. Tiskovou konferenci a celý program moderoval Josef Mádle, který se také zúčastnil i pokusu o další český rekord - tahání koštýřem a sám se dokonce stal novým českým rekordmanem s časem 2,35 s/0,75 l!

Otevření předcházela tisková konference, na kterou dorazili kmotři centra, operní pěvci Michaela Gemrotová a Marian Vojtko. „Víno a zpěv patří neodmyslitelně dohromady. Jsem moc ráda, že po tom, co jsem se stala kmotrou slona a krokodýla, přišlo i na víno, které miluji." komentuje Michaela Gemrotová. Marian Vojtko dodává: „Naše návštěva přímo ve vinařství nás přesvědčila, jak skvěle si v Lednici vedou. Díky jejich ambicím mám zase já ambici mít tam vlastní vinotéku. Opravdu ze srdce přejeme, aby měli co nejspokojenější návštěvníky, kteří se budou s nadšením vracet, jako my!“

Vinařství ANNOVINO má jednu z největších prodejních ploch vína na Moravě. Při jeho návštěvě můžete zdegustovat místní skvělá vína mnoha odrůd. Největší podíl mezi bílými víny mají Rulandské šedé, oblíbené jsou Hibernaly či Pálavy, jemné Sauvignony nebo Tramíny. Ochutnat můžeme i svěží rosé, například Frankovku či plná červená vína, zejména Rulanské modré z Jižních Valtických svahů. Zúčastnit se můžete komentované prohlídky vinařství spolu s ochutnávkou vín přímo z nerezových „tanků“. Součástí nabídky je i bohatý výběr vinařských dárků, sommelierských potřeb a regionálních potravin. Prohlédnout si můžete i sadové a parkové úpravy s využitím mušličkového vápence s četnými zkamenělinami, které se budou ještě dále rozvíjet až do příští sezony. Součástí návštěvy vinařství je i výstava historických vinařských potřeb, či unikátní expozice zkamenělých živočichů, symbolu dávných prehistorických moří. Vznikla ve spolupráci s regionálním Muzeem Mikulov a je jediným místem na jižní Moravě, kde můžete fascinující exponáty shlédnout. Část expozice je věnovaná i atraktivnímu Valtickému Podzemí, které si právě jeden z vystavovaných artefaktů, amonit, vybralo jako symbol na etiketu svých vín. Bezproblémové je i parkování včetně možnosti odstavení autobusů. Postaráno je i o nejmenší návštěvníky, pro něž je připraven dětský koutek. Možnost pořádat kulturní akce či semináře až pro 80 osob v degustačním sále.

Co je zajímavé je, že réva má kořeny do 15ti i 17ti metrů hloubky, a tedy bez problémů si živiny bohaté na vápník z uvolněných vápenců, což projevuje na zvýšené mineralitě vína. Nejvíce podloží z mušličkového vápence je v okolí Nesytu a Lednických rybníků a také ve Valticích na Jižních svazích. Mušličkové kameny se odedávna objevují na vinohrady a jsou vyorávány na polích. Aby nepoškozovaly hospodářské nářadí, hospodáři je dávali na mez a na okraje vinohradů. Nikdo je dosud nechtěl a my jsme pro něj našli toto jedinečné uplatnění,“ popisuje Jindřich Sobota.

V průběhu roku 2019 vznikne unikátní odpočinková zahrada TerroirFossilis, s kamennými a zkamenělými prvky, dětským koutkem a naprosto jedinečnou výsadbou asi 100 odrůd révy vinné, které se pěstují na Moravě.   Ke spokojenosti návštěvníků jistě přispěje i posezení pod pergolou, i dostatečný počet odstavných ploch pro cykloturisty. Pro příští sezonu chystáme ještě jednu novinku. Tou bude i vlastní gastronomické zázemí, které našim návštěvníkům dovolí spojit degustaci vína s ochutnávkou tradiční i moderní moravské gastronomie.

Nenechat si ujít příležitost ochutnat skvělá vína z ANNOVINA v autentickém prostředí, kde se rodí, může jen málokdo. Seznámit se lze se zdejším proslulým Hibernalem, Pálavou, Rulandským šedým, Tramínem červeným, Ryzlinkem rýnským či vlašským a mnoha dalšími odrůdami. Za zmínku stojí zdejší úžasná slámová vína, výběry z cibéb a či originální Višňové. „Rozhodně nepřehlédněte loňskou velmi úspěšnou novinku Medové, unikátní kombinaci vína ovoce a výtečného medu,“ dodává Petr Krejčík, manažer marketingu. "Ochutnejte všechna naše vína. Doporučujeme zejména ta mladá, z ročníku 2018, jak říkáme my, vinaři, šťavnaté osmnáctky". Loňský ročník se totiž opět mimořádně povedl. A naše vína jsou velmi ceněna jak na tuzemských tak i na zahraničních soutěžích vína".

VINAŘSTVÍ VALTICKĚ PODZEMÍ, sesterská společnost VINAŘSTVÍ ANNOVINO LEDNICE je provozovatelem stejnojmenného podzemního města vína - VALTICKÉ PODZEMÍ, unikátního labyrintu 13- ti historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce více jak 900 m.

Nabízí autentický zážitek v podobě různých programů zaměřených na poznávání vína, místní gastronomie a folkloru. Je ideálním místem pro privátní či firemní oslavy. Vyhlášené jsou tamní víkendové večery s cimbálkou a řada dalších sezónních akcí (např. Svatomartinské husí hody, Miss Burčák, Dýňobraní, Hudbobraní či Noc otevřených sklepů - jediný celonoční vinařský mejdan na Moravě.

Valtické Podzemí má i svoji vlastní řadu vín, kterou charakterizuje na etiketě amonit (zkamenělina prehistorického hlavonožce). Tato vína jsou vyhledávána zejména znalci a vhodná pro gastronomii, díky unikátnímu umístění vinohradů se sprašemi na vápencovém podloží mají jemné minerální podtóny.

Text: Michaela Lejsková

Fotogalerie
7 fotografií