Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci si z práce udělali levný klub: Oslava za hubičku ve Sněmovně

  • Autor: Jakub Tomek,Jakub Veinlich - 
    29. 4. 2019
    05:02

    Kdekdo by asi chtěl mejdan v centru Prahy za ceny jako ve venkovské „knajpě“. Jenže to nejde. Tady pokud nevlastníte průkaz poslance Parlamentu ČR. Právě ti totiž podle zjištění Blesku tohoto luxusu hojně využívají. Třeba když chtějí za pár korun zapít narozeniny nebo jinou životní událost.

    Levná svíčková, dezerty, ale i panáky za ceny čtvrté cenové skupiny. I to nabízejí restaurace v budově Poslanecké sněmovny. Své o tom vědí naši zákonodárci, kteří je papalášsky využívají i pro své soukromé akce.

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček (45) z Babišova vládního hnutí ANO zpívající s kytarou na pultu v jednacím sále podroušenému publiku? Jakkoli bizarní se ten obraz zdál, nebyl zdaleka ojedinělý. Blesk zjistil, že podobné soukromé párty jsou ve Sněmovně běžné a časté, že si zkrátka z eráru štědře placení politici udělali z práce levnou hospodu.

    Šéf dolní komory Vondráček takovou praxi pro Blesk připustil. „Oslavy poslanců ve sněmovních restauracích probíhají, přesný přehled o nich ale nemám,“ sdělil. A námitka, že asi není správné, aby zákonodárci pili na soukromých akcích za dotované ceny? „To nechci hodnotit,“ dodal.

    Naštvou lidi?

    Lidé si na skutečnost, že si poslanec se základním měsíčním platem přes 82 tisíc hrubého může dát v práci panáky začínající na necelé dvacetikoruně, udělají názor jistě sami. Svůj pohled přidal politolog Josef Mlejnek. „Je to další příklad, že jsou na tom poslanci lépe než normální lidé. Část voličů i takovéhle chování může považovat za důležité při volbách,“ shrnul pro Blesk.

    Podívejte se, jak si ve Sněmovně kdo užíval:

  • 1.Marksová: Padesátiny

    Blesk zjistil, že minulý týden ve Sněmovně dokonce hostila své kolegy i exministryně práce a sociálních věcí a dnes už bývalá poslankyně Michaela Marksová (50, ČSSD). „Nechápu, že máte tu drzost se mě na to ptát. Pozvali si mě tam mí kolegové a chtěli se mnou slavit,“ napsala Blesku rozhořčeně. A na svoji obranu, co dělá v podniku určeném pro poslance a jejich pracovní návštěvy, dodala, že pro oranžový poslanecký klub dělá bezplatně neplacenou poradkyni.

    Exministryně Michaela Marksová (ČSSD) Exministryně Michaela Marksová (ČSSD) | Czech News Center / Rušinová Mária / Blesk

  • 2.ODS: Tři oslavenci a „mejdlo“ do půlnoci

    V pořádání mejdanů v nejlevnějším hospodském zařízení na Malé Straně ale Marksová není sama. V ten samý den tam oslavovali kulatiny se svými kolegy také tři poslanci ODS: Jan Zahradník (70), Jan Bauer (50) a Blažek (50), někdejší ministr spravedlnosti.

    „My pili jen pivo a víno. A v Malostranské besedě, pokud vím, je pivo skoro stejně drahé jako u nás. Já jsem tam poprvé něco slavil,“ řekl Blažek. A na tom, že se oslava konala v budově dolní komory, nevidí nic špatného. „Ty prostory k tomu jsou vhodné. Byli tam jen politici a končili jsme o půlnoci, tak, jak to tam normálně končí,“ dodal.

    Pavel Blažek (ODS) Pavel Blažek (ODS) | Ladislav Křivan
    Jan Zahradník z ODS je bývalým hejtmanem Jihočeského kraje Jan Zahradník z ODS je bývalým hejtmanem Jihočeského kraje | David Malík
    Poslanec ODS Jan Bauer (vlevo) a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura Poslanec ODS Jan Bauer (vlevo) a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura | ODS

  • 3.Komunista Kováčik: Svatební veselice

    Nedávno pak s kolegy zapil svoji svatbu ve sněmovní „nálevně“ i šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik (63). Ten si vzal členku sněmovní ochranky. Na soukromých oslavách nevidí nic špatného ani poslanec Ondřej Profant (30, Piráti).

    „Je to každého věc. Obecně jsem rád, že se tyto prostory využívají, a že personál tam nemusí koukat na prázdné stoly,“ řekl Blesku a dodal, že on si do sněmovních restaurací zve hosty na pracovní obědy.

    Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik se podruhé oženil. Svatba s policistkou ze Sněmovny byla v utajení Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik se podruhé oženil. Svatba s policistkou ze Sněmovny byla v utajení | Blesk:PETR NOVOTNY

  • 4.Tak tohle se vyplatí!

    Blesk vybral náhodnou restauraci asi sto metrů od sněmovní budovy a srovnal její ceny alkoholu s těmi, které jsme ve Sněmovně zdokumentovali před necelým rokem, odkdy se – a dle našich zdrojů – nikterak nezměnily. Výsledek? Krom »plzničky«, která, věru, ani v komoře není levnější, se pod vliv poslanec dostane opravdu za pár »pětek«…

    pití  sněmovní cena  cena v běžné restauraci
    víno (0,2 l)  34 Kč  64 Kč
    Plzeň 12° (0,33 l)  33 Kč  33 Kč
    tuzemák (0,05 cl)  22 Kč  56 Kč
    gin (0,05 cl)  41 Kč  88 Kč
    whisky (0,05 cl)  44 Kč  100 Kč
    vaječný likér (0,05 cl)  18 Kč  56 Kč
    becherovka (0,05 cl)  30 Kč  69 Kč
    fernet (0,05 cl)  28 Kč  63 Kč
    slivovice (0,05 cl)   45 Kč  88 Kč

    Pozn. Blesk ke srovnání využil online ceník restaurace Malostranská beseda. V případě, že se lišily nabízené objemy, byly poměrově přepočítány.

  • 5.Proč tam mají levno?

    Za všechno můžou vnitřní předpisy Kanceláře Poslanecké sněmovny. Restaurace v dolní komoře, jednoduše řečeno, nemusí generovat zisk. K nákupní ceně se kromě DPH připočítává přirážka v řádu desítek procent, kterou si poslanci určují ve zvláštní komisi sami; výnosy jdou do sněmovního rozpočtu – čtěte státní kasy.

    Třeba loni v létě zákonodárce Blesk kritizoval, protože přirážku chtěli snížit z 50 na 40 procent tak, aby jim oběd - například rizoto za 30 korun - pod tíhou růstu nákupních cen surovin také náhodou nezdražil. V okolních restauracích v centru Prahy se přitom bez 150 korun sotva kde najíte, protože soukromé podniky musí generovat zisk a platit zaměstnance.

    Sněmovní číšníci, kuchaři atd. jsou rovnou zaměstnanci komory. A laciný alkohol? O tom už nikdo moc mluvit nechce, ale podle nejaktuálnějších údajů (které jsou, mimochodem 10 let staré!), se v palácích na Malé Straně ročně vypije různých špiritusů za cca 3 miliony korun!

    Popíjení během jednání Sněmovny zakázal tehdejší šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Na začátku loňského roku ale současný předseda Radek Vondráček (45, ANO) rozhodnutí zrušil. Podle něj jsou poslanci dospělí a ví, že se v práci nepije.

iFender ( 29. dubna 2019 13:17 )

Smutne je ,ze ja jako celozivotni kritik komunistu musim konstatovat,kam se
hrabou komunisticti pohlavari.Ti sice meli take vyhody,ale zvysovat si platy a
odhlasovat si svoje vyhody temer jednomyslne to dokazi jen nami zvoleni "pravi a
skutecni(real) demokrati"!!! My volici tam mame take "svoje akcie",my jsme si
je zvolili.

iFender ( 29. dubna 2019 13:08 )

Chodi tam jen proto že to platí z velke casti obcan,danovy poplatnik a tak
si udělám jak se říká, "z držky mrzáka "! Na to maji talent,horsi jak
"klíště krvavy"

mikima2 ( 29. dubna 2019 12:11 )

To je zajímavé, že největší slevy jsou na tvrdý alkohol. Ten by se tam vůbec neměl prodávat. To by si ti kašpaři v PS měli konečně uvědomit. Bohužel, to co se odsuzovalo za totáče, v této slavné demokracii, jen kvete. Normálně uvažujícímu a slušnému člověku, je z toho všeho co se tady děje, zle.

panda82 ( 29. dubna 2019 11:26 )

A co na to jejich voliči, ti by je měli odvolat pro ztrátu důvěry, co pro ně udělali, mimo toho, že si zvyšují ze své debility svoje ego

avina ( 29. dubna 2019 09:52 )

To není nic proti levnému klubu ,co si udělal Venca Flaška. Opilí, oblečení v uniformě hradní stráže, …...s Vondrou, pojíždění na koloběžce. Nemá nikdo šanci Havla překonat v chlastu, kouření, milenkách, milencích...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa