Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cestování s karavanem je znova v módě: Kolik vás to bude stát a na co si dát pozor?

/
  • Cestování karavanem je znova v módě: Kolik vás to bude stát a na co si dáte pozor?
    24. dubna 2019 ● 18:00

    Letní sezóna už se blíží a je na čase naplánovat dovolenou. Pokud máte raději dobrodružnější formu cestování a chcete si užít s rodinou více času, zkuste cestu po své vlastní ose s karavanem! Cestování karavany se znova vrací do módy. Není to tak finančně nákladné, jak si mnozí myslí, budete mít dovolenou zcela ve vlastní režii a pak hlavně strávíte více času se svými blízkými. Podívejte se, co potřebujete zařídit před cestou, jak je to s kempy a kam byste po Evropě mohli vyrazit!

  • 1.

    Jaký řidičský průkaz potřebuji?

    První otázka, která před pořizováním karavanu každého jistě napadne je, jaký řidičák je potřeba. Pokud vaše auto váží do 3,5 tun a karavan do 750 kg postačí vám řidičák skupiny B, pokud tedy hmotnost celé soupravy nepřesáhne 3500 kg. Pakliže však tuto hmotnost přesáhnete, budete si muset své řidičské oprávnění rozšířit, a to buď na B96 nebo B+E. Pokud zvolíte skupinu B96, budete moci řídit auto do 3,5 t a karavan nad 750 kg, ovšem celková hmotnost soupravy nesmí přesáhnout 4,25 tuny. Řidičák skupiny B+E vám umožní řídit soupravu do 7tun.

    Karavanem po Evropě
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Kolik karavan stojí?

    V letní sezóně, tzn. červenec a srpen, karavan (pozn. red. závěs za vůz) do  hmotnosti 1100 kg zapůjčíte na 11-20 dní za 1 200 Kč až 1331 Kč (cena za den). Pokud však chcete větší pohodlí a více místa, za karavan do hmotnosti 1350 kg zaplatíte na 11-20 dní 1 300 kč až 1452 Kč za den. Jestliže se tedy rozhodnete, že na dovolenou vyrazíte karavanem, je lepší počítat s více dny. Pokud totiž pojedete například na desetidenní dovolenou, zpravidla si za vypůjčení karavanu připlatíte. To znamená, že čím víc dní budete na cestě, tím levněji vás zapůjčení bude stát.

    Karavanem po Evropě
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Karavanem hlavně k moři?

    Pokud chcete objevovat krásy Evropy, ale zrovna nehodláte zamířit k moři, můžete objevovat i hlavní města! Ano, skutečně, karavan můžete zaparkovat i v metropolích jako Lisabon či Řím! Portugalský Lisabon je město swingu a barev. Karavan můžete zaparkovat třeba u Musea Nacional dos Coches, který je dobrým výchozím bodem k navštěvování památek a co je na tom nejlepší? Parkování je zcela zdarma! Na karavanu je skvělé, že nejste nijak cestovně omezeni, takže až si prohlídnete krásy města, můžete vyrazit k pobřeží. Stejně tak můžete kombinovat vnitrozemí a pobřeží Itálie. Svoje putování Itálii můžete započít v Římě, kde zaparkujete v Area di sosta Camper Park Colombo, tam již za parkování musíte zaplatit, a to 25 euro (cca 650 Kč) na den. Pokud vás však nezajímá jih Evropy a raději byste zůstali pouze ve střední Evropě, pak můžete vyrazit do Vídně. Karavan zaparkujete v Parking Vienna a to zcela zdarma! Z hlavního města se pak můžete vydat do malebného Tyrolska a objevovat krásy hor. 

    Hvar, Chorvatsko
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Jak je to cenově s kempy?

    • Samozřejmě mnoho Čechů jako každý rok vyráží v létě do Chorvatska k Jadranu. Chorvatsko je plné úžasných kempů. Například kemp Lanterna Premium Camping Resort v Poreči na Istrii stojí 60 euro na jednu noc (1550 Kč, cena však zahrnuje dvě dospělé osoby, místo pro karavan plus elektřinu a poplatky). Můžete najít i levnější kempy, vše se odvíjí od toho, co kemp nabízí a kam přímo jedete. Ovšem zpravidla se připravte na to, že nezaplatíte méně než 20 euro (650 Kč) na noc.
    • Obdobně je na tom i Itálie, ovšem tam jsou ceny o něco vyšší. Například kemp Campeggio Maremma Sans Souci v Toskánsku stojí za noc 47 euro (1200 Kč, cena opět zahrnuje dvě dospělé osoby, stání pro karavan a elektřinu, plus tamní poplatky). V Itálii počítejte s větším rozpočtem, nejlevnější kempy se tam pohybují zpravidla kolem 30 euro (775 Kč).
    • Karavanem můžete také dojet až na Pyrenejský poloostrov. Španělsko se pyšní dobrým jídlem, památkami a krásnými plážemi. Ovšem ceny tam jsou ceny ještě o něco vyšší jak v Itálii. Za luxusní kemp Camping Laguna v Katalánsku můžete zaplatit až 56,80 euro (1465 Kč). Ceny kempů se pohybují nejlevněji mezi 30 – 40 euro.
    • Samozřejmě se vždy dá přespat někde ma »divoko« na parkovišti či u silnice.

    Karavanem po Evropě
    Autor: www.prokaravan.cz

  • 5.

    Na co se před cestou připravit?

    Určitě, jako před každou cestou, si udělejte rozpočet. Rozhodněte se, zda se vydáte jen na jedno vytyčené místo, kde strávíte svou dovolenou či budete cestovat z místa na místo. Pokud zvolíte tu druhou variantu, zjistěte, kde můžete zastavit a odpočinout si, jak je to v dané lokalitě se silnicemi a dálnicemi. Kolik co stojí. U cesty s karavanem je důležitě zjistit, kolik vás bude stát benzín. Lepší je pořídit knižního průvodce a všechno o lokalitě pročíst. Jestliže pojedete s dětmi, musíte počítat s více zastávkami, než kdybyste jeli s partou přáteli či jako pár. 

    Cala Llorell, Španělsko
    Autor: Facebook, Profimedia.cz

  • 6.

    Co je nutné si zabalit?

    Díky tomu, že pocestujete karavanem, nemusíte dávat pozor na váhu zavazadel. Určitě je ale důležité dát si pozor na povinnou výbavu karavanu, která se v jednotlivých zemích může lišit. Obvykle se doporučují hlavně dva výstražné trojúhelníky, alespoň dva klíny pod kola, rezerva (s klíčem a heverem, pokud nemáte univerzální v autě) a náhradní žárovky a pojistky. Chybět by neměl ani klíč na stabilizační (vysouvací) nohu a nejlépe i hasící přístroj.

    Dále určitě nezapomeňte na propojovací kabely k elektřině (příp. hadici na vodu), podložku pod vysouvací nohu, plynové bomby a správnou kempovací výbavu (židle, stůl, gril, nádobí, věci na úklid, atd.).

    Chybět by vám neměla ani lékárnička, GPS navigace či mapy a nabíječky na elektroniku. Určitě si předem udělejte seznam, abyste na něco důležitého nezapomněli.

    Istria, Chorvatsko
    Autor: Facebook, Profimedia.cz

    Fotogalerie
    12 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy