Šest způsobů, jak pomůžete dceři posílit sebedůvěru!

  • Šest způsobů, jak pomůžete dceři posílit sebedůvěru!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    11. dubna  2019 
     06:00

    Výchova dívek je v lecčem mnohem náročnější, než je tomu u chlapců. Pokud máte doma syna, určitě jste si všimli, že si s ničím neláme hlavu zdaleka tak hluboce a dlouho, jako to mají ve zvyku dělat dcery. Rozdíly jsou rovněž v komunikaci, která většinou nebývá u dívek tak přímočará, jako to je, když mluvíte s klukem, ať už s malým rošťákem nebo puberťákem. Čím můžete své holčičce pomoci získat zdravé sebevědomí a jak ji můžete naučit, aby věřila sama sobě?

  • Princezna, nebo spíše bojovnice Xena?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ženské sebevědomí je věc velice křehká, to všechny dobře víme. A platí to již u malých slečen. Pokud je chceme správně nasměrovat a vést k tak důležité věci, jako je zdravá sebedůvěra a sebeúcta, jsou na místě jistá opatrnost a hlavně vysoká míra empatie. „Od okolí dostávají dívky od nejútlejšího věku spoustu rozporuplných zpráv a signálů, které ovlivňují jejich uvažování a smýšlení – vtloukáme jim, že jsou křehkými princezničkami a zároveň neohroženými vůdkyněmi, že musí být silné a odolné. Také jsou ale prý panovačné, hádavé a náladové, jak říkají stereotypy. Na jednu stranu je povzbuzujeme, aby byly asertivní a dokázaly si se vším poradit, na druhou je ale pak neúměrně rozmazlujeme, hýčkáme, pochlebujeme jim a řešíme jejich povinnosti za ně (leckdy stačí udělat smutný kukuč na tatínka). Sebedůvěra přitom vychází z vnitřního pocitu a přesvědčení o vlastních kvalitách a schopnostech,“ říká koučka a pedagožka Laurie Wolk. Zkuste na budování sebevědomí dcer prakticky zapracovat, zde máte pár chytrých tipů.

  • Jděte příkladem!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ať už si to uvědomujete nebo ne, pro svou dceru jste tím největším vzorem, modlou a inspirací, v jejích očích jste nejdokonalejší bytost pod sluncem. Touží být jako vy (i když to dává najevo jen do určitého kritického věku). Všichni máme přirozené tendence srovnávat se s ostatními, hodnotit své vlastnosti i chyby a hlavně obvykle se vidíme v mnohem horším světle, než je realita. Své nedostatky spíše přeceňujeme, u ostatních je naopak často až slepě omlouváme nebo přehlížíme. Takže si zakažte jakékoli výčitky (zapomeňte na myšlenky "jsem nejhorší řidička na světě", "jsem špatná matka", "nic se mi nikdy nepovede tak, jak bych si přála" a podobně). Podobná mínění o své osobě samozřejmě vedou k tomu, že si sebevědomí srazíte k nule a začnete o sobě pochybovat. Stop! Ukažte dceři svým chováním a jednáním, že věříte ve své schopnosti, jste spokojena sama se sebou, z nedostatků si dělejte legraci, nepřeceňujte své omyly a přešlapy, buďte laskavá k lidem, mluvte hezky o sobě, partnerovi, dětech, babičkách, přátelích, sousedech i kolezích a nadřízených. Vyvarujte se negativních komentářů a unáhlených soudů.

  • Nenápadně „intrikujte“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ne, nenavádíme vás k jakýmkoli podlostem, to v žádném případě. Jen nenásilně a chytře vytvářejte nejrůznější příležitosti, které pomůžou, aby dcera uvěřila, že je skvělá, chytrá a schopná a zvládne spoustu věcí, na které si třeba až dosud netroufala. Musíte přijít na to, jak ji pozvolna a nenápadně vést k tomu, aby získala sebeúctu, nehroutila se a nevzdávala hned při prvním neúspěchu a aby si nedělala těžkou hlavu z mínění ostatních. Také je ale třeba naučit ji, že člověk musí dokázat také zvládat kritiku své osoby, když je oprávněná. Řadu názorných „cvičení“, jak toto všechno pochopit, najdete jistě u vás doma, ať už se jedná o přípravu narozeninové oslavy babičky, hlídání mladšího sourozence, donesení nákupu z nedaleké samoobsluhy nebo zapojení se do ostatních každodenních běžných činností a úkolů. Dejte své dceři šanci ukázat vlastní rozhodovací schopnosti a ukažte, že jí věříte. Ať si například sama určí, které práce a úkoly chce zvládnout pro tento týden, sama si vybere, v čem půjde ráno do školy, jaký účes bude nosit, nechte ji vymyslet víkendový výlet a tak dále.

  • Respektujte její sny

    ...
    ...
    Autor: istock

    Připomínejte své holčičce, kam je v životě dobré a vhodné soustředit svou pozornost a úsilí. A hlavně – nesnažte se jí život plánovat a organizovat. Dejte jí prostor, aby mohla následovat své představy a sny. Poraďte, ať si jde za svým a nenechá se nikým odradit od svých cílů a ideálů, zkusit se má přece všechno. A když neuspěje? Svět se proto nezboří. Podporujte ji v jejích zájmech a zálibách, zajímejte se o ně a projevujte empatii. Tak vzniká vzájemné pouto důvěry, tolik důležité pro sebeúctu každého dítěte. Snažte se ji naučit, aby nevěnovala svůj čas a námahu věcem, které ve svém životě nechce nebo které odporují jejímu přesvědčení. A hlavně chvalte. Čím víc chvály a uznání od vás uslyší, tím lépe uvěří sama v sebe. Zároveň ji ale s klidným svědomím nechte dělat chyby a přešlapy, bez takového poznání se ve světě neobejde.

  • Respektujte a milujte bez podmínek

    ...
    ...
    Autor: istock

    Připadá vám to jako samozřejmé? Možná byste se divila, jak těžké je pro některé rodiče právě toto dokázat. Máte jasnou představu, co by vaše dcera měla, nebo naopak neměla dělat? Čemu by se měla věnovat, na co má vlohy, co by si měla přát, s kým se kamarádit a jakému sportu se věnovat? Zatáhněte za brzdu a neprojektujte do svých potomků své záměry a nenaplněné ambice. Pokud si myslí nebo chce něco jiného než vy, není na tom vůbec nic špatného. Nezlehčujte její názory a plány, vyslechněte ji a přemýšlejte o tom, co se dozvíte. Někdy může být jiný úhel pohledu naopak velmi prospěšný a inspirativní. Nemyslíte? Jako rodič se připravte, že jak poroste, nebude ušetřena neúspěchů, konfliktů a jiných nepříjemností. Přijdou zkrátka vzestupy i pády a to, jak si s nimi poradí, z velké míry záleží na množství lásky a důvěry, které jí jako milující rodič (bez podmínek milující) dnes a denně poskytujete. Dítě nesmí cítit, že mu projevujete více lásky než jindy například v případě, že přinese jedničku z matematiky nebo vyhraje závody v plavání. Stejně tak je zapovězeno dělat jakékoli rozdíly mezi sourozenci nebo některého preferovat před ostatními.

  • Dělejte dobré skutky

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pomozte někomu. Komukoli a s čímkoli. Jedním z nejdůležitějších kroků k nalezení zdravé sebeúcty a sebedůvěry je totiž schopnost pomoci, vcítění se a soucitu. Když pomůžete, přispějete k dobré věci, povzbudíte, přiložíte ruku k dílu – to vše vede zákonitě k dobrému pocitu z vlastní osoby a uvědomění, že jste v tomto světě a ve společnosti důležití, potřební, máte co nabídnout. A to hřeje! Naopak není snad trýznivějšího pocitu, než když zklamete sami sebe, své zásady, morální hodnoty a city. Takové skryté výčitky v nitru jsou totiž ještě horší, než když zradíte někoho jiného.

  • Nestyďte se dát průchod radosti i vzteku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Schopnost dávat najevo své emoce postrádá mnoho lidí a je to smutné. Jde totiž o důležitý klíč k tomu, abychom lépe rozuměli chování ostatních kolem nás, a aby pro nás tím pádem byly jejich pohnutky, názory, slova i činy o něco čitelnější a srozumitelnější. Pak je totiž dokážeme snadněji pochopit a také třeba tolerovat nebo omluvit. Kdybychom toto umění ovládali všichni, výrazně by ubylo konfliktů a nedorozumění, snáze bychom totiž odhadli, jak se jim dá vyhnout. Zdůrazňujte své dceři, aby se o své pocity a nálady neváhala podělit se svými nejbližšími, aby uměla vyjádřit, co se jí honí hlavou, nebála se vyslovit, jak byste jí mohli pomoci vyřešit její problém, aby se neskrývala se svým smutkem, zlostí nebo pocitem křivdy, aby jí nedělalo problém se omluvit, když je to na místě... K tomu ale potřebuje vědět, že se na vás může naplno spolehnout, že jste její pevnou oporou a „jistíte jí záda“.

     

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku