Netrpí vaše dospívající dcera bulimií? Podle těchto signálů to poznáte!

Netrpí vaše dospívající dcera bulimií? Podle těchto signálů to poznáte!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
10. dubna  2019 
 06:00

Mentální bulimie je typ poruchy příjmu potravy, který je charakterizován opakovanými epizodami nadměrné konzumace jídla a následnými drastickými kroky, které mají nadměrné množství potravy kompenzovat. Může se to projevovat zvracením, přehnanou fyzickou aktivitou, půstem nebo zneužíváním projímadel či diuretik. Cyklus přejídání a zvracení se může stát nutkavou potřebou, která se v některých aspektech velmi podobá závislosti na drogách.

Výskyt bulimie v populaci mladých dívek a žen se odhaduje na 1 až 2 procenta. Evropské studie však naznačují, že základními příznaky anorexie a bulimie trpí v průběhu života až 12 procent žen! Tato porucha může být vyvolána stresem, neúčinnými dietami, pokusy zhubnout či bolestivými emocemi či zhoršeným obrazem vlastního těla. Všechny drastické pokusy zbavit se nadměrného množství jídla mohou být nebezpečné a zejména dospívající dívky jsou tím ohrožené.

Jak zjistíte, zda se vaše dcera nepotýká s podobným problémem? Čeho byste si měli všímat? Jestli vaše dcera splňuje následující kritéria, pak s největší pravděpodobností problém s bulimií opravdu má!

• Mívá epizody záchvatovitého přejídání. To znamená, že ve stejném čase sní významně větší množství jídla, než by snědli ostatní lidé. Vypadá to taky tak, jako by ztratila kontrolu nad jídlem a nedokázala se zastavit ani kontrolovat, dokud vše nesní.

• Pokračuje v konzumaci, i když se necítí dobře a cítí se plná. Jakmile skončí, zažívá pocity hanby, studu nebo úzkosti.

• Praktikuje nevhodné chování, aby zabránila přibývání na váze nebo aby kompenzovala nadměrný příjem jídla. Tohle kompenzační chování zahrnuje samovolné zvracení, které je pro bulimii nejtypičtější. Pokud vaše dcera hned po jídle mizí na WC a slyšíte dávivé zvuky, je to jasné. Může taky nadměrně cvičit nebo užívat laxativa či diuretika. Pokud je objevíte v její tašce, je něco špatně.

• Vyjadřuje neustále obavy o tělesnou hmotnost nebo tvar těla. Často se váží a stojí před zrcadlem. Říká o sobě, že je tlustá a ošklivá.

• Drží extrémní diety a odmítá normální jídlo, které před ni postavíte.

• Začala používat osvěžovač dechu nebo si začala častěji kupovat mentolové žvýkačky.

• Tráví hodně času v koupelně a na toaletě.

Pokud se všechny tyto příznaky objevují nejméně jednou týdně po dobu tří měsíců, jde zřejmě skutečně o poruchu příjmu potravy. Pozor: dívky, které trpí bulimií, nemusí být hubené, ve skutečnosti – a na rozdíl od anorektiček – mají pravděpodobně normální váhu nebo mírnou nadváhu.

Bulimie může v průběhu času vést k dalším příznakům, jako jsou neustálé bolesti krku, oteklé slinné žlázy, zkažený chrup či dehydratace. Za to může obvykle opakované zvracení. Těžká bulimie pak může způsobit dokonce infarkt, protože dojde k nerovnováze minerálů a elektrolytů.

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku