Strojvedoucí nastoupil do služby 14. listopadu kolem poledne. „Vezl osobní vlak z Brna do Křenovic, kde dojel s téměř dvacetiminutovým zpožděním,“ uvedl server novinky.cz. V soupravě bylo nejméně kolem stovky cestujících.

Když se šel vlakvedoucí v Křenovicích podívat, zda není strojvůdci nevolno, našel ho, jak spí. Zdravotně indisponován ale nebyl, lokomotiva totiž čpěla alkoholem. „Přivolaná policejní hlídka naměřila strojvůdci více než 2,6 promile alkoholu,“ uvedla mluvčí policie Alice Musilová. Navíc se chystal na zpáteční jízdu...

Stav železničáře tak vysvětloval, proč jel ze Sokolnic až do Křenovic (asi 8 km – pozn. red.) se zabržděnou brzdou! České dráhy muže středního věku nejprve poslaly na neplacené volno a vzápětí ho vyhodily z práce.

„Takové chování je naprosto nepřijatelné a v žádném případě ho netolerujeme,” vysvětlila mluvčí drah Gabriela Novotná.

Případ měl dohru u okresního soudu ve Vyškově. „Obviněný byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 12 měsíců, výkon trestu byl podmíněně odložen na zkušební dobu 3,5 roku. Zákaz výkonu funkce strojvedoucího byl uložen v délce pěti let,“ uvedl pro novinky.cz soudce Karel Menšík.

VIDEO: Na počátku března se v Brně srazily dva vlaky. Zraněno bylo 21 lidí.