Pokud děláte těchto 5 věcí, můžete navždy pošlapat sebedůvěru svých dětí!

  • Pokud děláte těchto 5 věcí, můžete navždy pošlapat sebedůvěru svých dětí!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. března  2019 
     06:00

    Možná si ani neuvědomujete, že některé činnosti či aktivity velmi významně ovlivňují vaše děti a že je můžou doslova zničit. Mnozí rodiče dělají každý den drobné věci, které v souhrnu znamenají tikající bombu. Neděláte některou z nich taky?

    Rodičovství není snadné, o tom žádná. Uvědomujete si ale, že každé dítě je originál a individualita, kterou nemůžete nacpat do žádné škatulky? A že je naprosto nezbytné právě tohle pochopit, abyste nenabourali jejich sebedůvěru? Těchto 5 věcí byste neměli dělat.

     

  • Podprahová komunikace

    Autor: iStock

     

    Budování dětské sebedůvěry může být složité. Děti totiž můžou nasávat tiché či podprahové zprávy z vaší strany, aniž byste si to uvědomovali. Co je tím například myšleno? Táta jde se synem na fotbalový zápas. Usmívá se a fandí nejlepšímu kamarádovi syna Honzy, protože dal tři góly. Na konci zápasu přijde táta k synovi a řekne mu: Dobrá hra, Honzo. Jenže Honza moc dobře ví, že to jsou prázdná slova, protože byl svědkem toho, jak celou dobu táta fandil Jirkovi. Řešení: Pokud je vaše dítě ve skupině svých vrstevníků, snažte se být neutrální a nesrovnávejte ani nekritizujte. Pochválit může táta Honzu přece i za to, že celý zápas skvěle přihrával. Nemusí dát pokaždé gól.

     

  • Systém „energetické houby“

    Autor: iStock

     

    Vaše děti z vás nasávají všechnu pozitivní i negativní energii. Pokud je jedno dítě energeticky více naladěno na tu vaši energii, může se druhé dítě, které je rezervovanější, cítit odstrčené a tuhle „sníženou energii“ z vaší strany pak vnímá tak, že ho máte méně raději. Řešení: Snažte se akceptovat individualitu svých dětí a jejich preference. Pak se můžete přizpůsobit, a můžete dokonce přizpůsobit své reakce směrem k dětem.

     

  • Nedostatek uznání

    Autor: iStock

     

    Jakmile dítě zaslechne, jak se bavíte s jinými dospělými o úspěších jeho bratra či sestry, ale o něm se nezmíníte ani slovem, je to pro jeho sebedůvěru dost těžká rána. A pokud se to opakuje často, pak se skutečně může stát, že z dítěte vyroste zakomplexovaná bytost. Kdo by chtěl pořád dokola slyšet „Klárka je skvělá, Klárka vyhrála soutěž, Klárka je šikovná" – a o sobě neslyšet nic? Řešení: Najděte na svém dítěti aspoň 3 věci, které stojí za to, abyste o nich vyprávěli ostatním. Věřte, že na každém najdete něco, na co můžete být pyšní!

     

  • PNBJO? (Proč nemůžeš být jako on?)

    Autor: iStock

     

    Jedna z nejškodlivějších otázek, které může rodič položit svému dítěti. Nejenže tím snižujete jeho vlastní hodnotu, ale taky v něm může tahle věta vyvolat odpor, nenávist, a dokonce opovržení vůči sourozenci. Řešení: Buďte pozitivní, spravedliví a raději se kousněte do jazyka, než abyste vypustili tuhle větu. Místo toho řekněte: "Jsme na tebe pyšní." Přijměte individualitu svých dětí a otevřeně mluvte o jedinečnosti každého z nich. Oslavujte to, že nejsou potomci stejní!

     

  • Předsudky o věku a pohlaví

    Autor: iStock

     

    Mnozí rodiče si neuvědomují, že často projektují do svých dětí věkové a genderové předsudky. Pořadí narození dětí či pohlaví by neměly mít žádný vliv na harmonii rodiny! Ovšem velmi často právě rozdíly mezi pohlavími či věkem ohrožují blaho všech. Spousta dětí si pak myslí: „Kdybych byl prvorozený, máma a táta by mě takhle pořád nesrovnávali s bráchou!“ Nebo: „Určitě nedokážu to, co Vojta, tak to ani nebudu zkoušet.“ „Lindě dovolí všechno, protože je holka.“ Řešení: Vytvořte plán rodičovství, v němž nebudete dělat žádné rozdíly, ať už jde o věk či pohlaví, nesnažte se promítat do dětí své vlastní úsudky a uvědomte si, že genderová nerovnost vede k deprivaci.

     

    Co z vás udělá dobrého rodiče? Tyhle věci dělejte a budete takoví! Podívejte se na VIDEO:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku