Velké porce můžete jíst i při dietě! Dodržujte ale tato pravidla

  • Velké porce můžete jíst i při dietě! Dodržujte ale tato pravidla
    25. března  2019 
     06:00

    Nechce se vám do diety, protože se bojíte, že budete trpět hlady? Možná budete naopak překvapení, jak velké porce budete muset jíst! Zdravé potraviny totiž velice často obsahují mnohem méně kalorií a jsou plné vlákniny, která vás už po pár soustech zasytí. Jakmile bílý rohlík vyměníte za celozrnný chléb a sladkosti za ovoce, o hladu nezůstanete! 

    Jaké triky zařadit do jídelníčku, abyste mohli dopřávat si velké porce, a zároveň hubnout do plavek?

  • Zelenina plná vlákniny

    Autor: istock.com

    Zeleninu byste měli zařazovat nejen pro příjem vitaminů a minerálů, ale také vlákniny. Jakmile do směsi rýže a kousků masa zarestujete i cuketu a pár rajčat, množství jídla až ztrojnásobíte, a to pouze za cenu pár zanedbatelných kalorií. 

    Snažte se vybírat si druhy zeleniny, které obsahují hodně vody. Nic nepokazíte, když se budete řídit zelenou barvou. Cuketa, nejrůznější druhy salátu, okurka, chřest, řapíkatý celer, zelené fazolky a další druhy jsou do diety nejvhodnější. Nevynechávejte ani houby, jako je např. celoročně dostupný žampion, který obsahuje minimum kalorií.

  • Ovoce za sladkosti

    Autor: istock.com

    Zatímco jedna malá čokoládová tyčinka obsahuje až tři sta kalorií, ovoce je stejně jako zelenina plné vody a vlákniny, a tak si ho můžete v porovnání se sladkostmi dopřát mnohem více. Nejméně cukrů obsahují lesní plody.

    Pokud je přimícháte do ovesné kaše nebo jogurtu, snadno jimi jídlo ochutíte a osladíte. Jako plnohodnotné sladidlo však nejvíce oceníte banán, který stačí rozmačkat a přimíchat jak do kaše, tak i do těsta při pečení.

    Dopřejte si místo sladkosti raději ovocný salát. Smíchejte dvě stě gramů čerstvého ananasu, sto padesát gramů jahod, dvě hrsti kanadských borůvek a máte svačinu o necelých dvě stě kaloriích.

  • Vybírejte celozrnné výrobky

    Autor: istock.com

    Jakmile začnete místo bílých rohlíků konzumovat celozrnné pečivo, zjistíte, že ho sníte mnohem menší množství. Obsahuje totiž spoustu vlákniny a mnohdy i zdravých semínek, která vás rychleji a na delší dobu zasytí. Už po pár soustech tak budete plní.

    Pokud si ale chcete dopřát větší množství za cenu mála kalorií, sáhněte po celozrnných knäckebrotech či křehkých plátcích. Místo jednoho celozrnného plátku si tak můžete dopřát minimálně tři celozrnné chlebíčky či krekry (různé druhy se kaloricky liší).

  • Zařazujte zdravé tuky

    Autor: istock.com

    Tuky jsou pro tělo zdravé a rozhodně byste je neměli vynechávat. Možná vás ale překvapí, že jde jimi zvětšit i objem jídla. Zkuste projednou svůj oblíbený řecký jogurt vyměnit za tříprocentní a tuk přidat formou oříšků nebo semínek. Ty se hodí i do slaných pokrmů. 

    Do salátů můžete místo oleje přidat avokádo a olivový olej můžete nahradit přímo olivami. Obě tyto potraviny jsou zdrojem rostlinných tuků, ale i důležitých minerálů. Vybírejte si zdroje tuku chytře!

  • Napijte se před každým jídlem

    Autor: istock.com

    Velká porce na talíři je lákavá, ale buďte o krok napřed! Zaplňte žaludek už vypitím sklenice vody. Nastartujete tím trávicí procesy, a vaše tělo tak bude připraveno na trávení. Nepijte však úplně bezprostředně před jídlem. Nejlépe se chopte sklenice přibližně půl hodiny před plánovaným jídlem. 

    Během ani po jídle však příliš nepijte, abyste nenarušili tvorbu trávicích enzymů a šťáv. Pouze pár doušky zažeňte případnou žízeň a pořádně se napijte až hodinu po jídle. Nejlepší je přijímat tekutiny průběžně během celého dne a mít sklenici nebo lahev vody neustále při ruce.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji