Co když má dítě jednoho z rodičů raději? Rady pro toho méně oblíbeného

  • Co když má dítě jednoho z rodičů raději? Rady pro toho méně oblíbeného
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    22. března  2019 
     06:00

    Není nic horšího než přijít do pokojíčku svého dítěte a slyšet: „Ne, nechci tě, zavolej tátu!“ Nebo když táta přijde během noční můry k dceři a ta ho odbyde slovy: „Chci mámu!“ Snad každý rodič na téhle planetě zažil situaci, kdy se cítil neoblíbený a kdy byl svědkem zvýhodňování toho druhého. Ať už patříte k těm favorizovaným nebo k těm druhým, může to být někdy bolestivé. 

    Ale nezoufejte, tohle chování je u dětí naprosto běžné. Přesto byste to měli řešit. I oblíbenější rodič potřebuje čas od času přestávku a ten neoblíbený trochu víc dětské něhy.

     

  • Proč se to vlastně děje?

    Autor: istock

     

    Batolata a předškoláci mají silné preference, pokud jde o kamarády, učitelky nebo i rodiče. Nejnovější výzkumy dokonce odhalily, že to, zda bude mít dítě jednoho z rodičů oblíbenějšího, je ovlivněno genetickým jevem. Výzkum prováděl Howard Chang a jeho výsledky byly publikovány v časopise Nature Genetics. A byly překvapující. Vědci zjistili, že oblíbený rodič má mnohem větší vliv na určité mozkové okruhy dítěte než ten druhý a že to vlastně nemá s láskou nic moc společného. Pokud tedy dítě říká, že jednoho z vás miluje víc, znamená to ve skutečnosti jen to, že mu dává přednost.

     

  • Favorizovaný rodič nemusí být lepší rodič

    Autor: iStock

     

    I když je normální přát si, aby si dítě „vybralo“, nezaměňujte to s rodičovskou schopností druhého rodiče. To, že dítě upřednostňuje jednoho z rodičů, ještě neznamená, že preferovaný rodič je lepší rodič. Ve skutečnosti existuje celá řada věcí, které rozhodují o výběru favorita. Někdy je to prostě jen životní fáze, jindy je to proto, že ti dva mají podobné zájmy nebo stejnou povahu. A někdy ani důvod neznáte. Rodiče by se měli v obou případech zaměřit na to, aby dětem poskytovali všechno to, co potřebují k růstu a rozvoji – emocionálně, fyzicky i sociálně. Neměli by rozhodně usilovat o to, aby se stali favoritem! A co radí odborníci méně oblíbeným rodičům?

  • Negativní pocity držte na uzdě

    Autor: iStock

     

    Hlavně si řekněte, že to není konec světa. S trochou iniciativy si můžete taky vytvořit vazbu s dítětem, i kdybyste se nikdy nestali preferovaným rodičem. Koneckonců, každé dítě čerpá lásku z obou rodičů. Co radí odborníci? Negativní pocity se snažte držet pod kontrolou. Je sice normální cítit různé emoce, když vás dítě odhání, ale je důležité nepřilévat olej do ohně a nereagovat negativně. Pamatujte si, že děti jsou velmi upřímné, pokud jde o pocity, a často jsou dost drsné.

    Místo toho vyjádřete, jak se cítíte vy, když vás dítě odmítá nebo dává přednost druhému rodiči, ale neodsuzujte ho. Tím, že budete otevření, budete učit dítě, aby se učilo vžívat se do pocitů jiných lidí. Můžete třeba říct: „Cítím se smutná, když říkáš, že mě nemáš ráda, nebo mě vyháníš.“ Snažte se taky nebrečet a nechovat se jako hysterické dítě – není povinností vašeho potomka, aby vás ujišťoval o lásce.

     

  • Reagujte empaticky

    Autor: istock

     

    Nastanou chvíle, kdy vaše dítě bude chtít jen favorizovaného rodiče a nebude možné jeho poptávku uspokojit. Protože je v práci, na nákupu nebo jinde. Když se to stane, ujistěte se, že reagujete na požadavky dítěte s empatií a soucitem. Můžete říct třeba: „Vím, že si přeješ, aby tu byl táta a pomohl ti zavázat boty. Ale je v práci, takže ti pomůže maminka.“ A i když je vaše dítě třeba už v pubertě a naštvané, pořád se můžete snažit reagovat empaticky, aniž byste křičeli nebo kritizovali druhého rodiče.

  • Vytvořte propojení

    Autor: iStock

     

    Pokud máte pocit, že vztah mezi vámi a vaším dítětem je napjatý nebo nepříjemný, snažte se vybudovat spojení a posílit vzájemné pouto. Vyhraďte si například každý den čas, který budete spolu trávit kvalitně. Vedle toho, že se můžete zapojit do aktivit dítěte, které ho baví, můžete vymyslet i něco nového, co byste dělali společně jen vy dva. Klíčem je vytvořit pouto, které bude spojovat jen vás.

     

  • Připomínejte si pozitivní vlastnosti

    Autor: iStock

     

    Je snadné cítit se pod psa, když vás dítě přehlíží nebo okatě zvýhodňuje druhého rodiče před vámi. Proto je důležité, abyste si pravidelně připomínali věci, které děláte dobře. Připomeňte si, že to je jen fáze, která nebude trvat věčně. A nezapomínejte, že vaše hodnota není definována reakcí dítěte na vás. Máte svou hodnotu navzdory tomu, co si myslí tříleté batole. Vyhýbejte se taky křiku a vzteku, to nepomůže v žádné situaci a ve skutečnosti to může zasadit ještě větší klín mezi vás a dítě.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku