Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

10 překvapivých věcí kromě potravin, které můžete uskladnit v lednici. Znáte je?

/
  • Co všechno kromě jídla můžete dát do ledničky?
    Co všechno kromě jídla můžete dát do ledničky? (istock.com)
    27. srpna 2023 ● 06:00

    Nejspíš jste doteď žili v domnění, že lednice je místo, kam se dávají chladit potraviny. Jenže existuje i několik dalších věcí, které tam můžete bez obav skladovat, a dokonce některým je tam lépe než ve skříni. Které to jsou? Možná budete překvapeni…

    V chladu můžete zásadně prodloužit trvanlivost nejen potravinám a lékům. Můžete tam v klidu dát i nějaké kousky oblečení, kosmetiku nebo povlak na polštář. Ale je toho více… Až si přečtete, co s jednotlivými věcmi chladnička udělá, určitě si rádi na ně vyhradíte kousek místa…

  • 1.

    Povlak na polštář

     

    Autor: iStock

    Tento tip je skvělý hlavně pro horké letní noci. Pokud se vám špatně spí ve vysokých teplotách, klidnému spánku můžete napomoct tak, že dáte povlak od polštáře do igelitového sáčku a na dvě hodiny před spaním ho vložíte do ledničky. Vychlazený povlak vám jistě pomůže ke klidnému spánku.


  • 2.

    Květiny

    Autor: iStock

    Pokud jste pořídili pro někoho řezanou kytici třeba k narozeninám a máte obavy, aby do předání nezvadla, tak si v lednici – ve spodní přihrádce na zeleninu – udělejte pro ni místo. Kvítky zůstanou déle čerstvé a budou vypadat svěže.

  • 3.

    Obálka

    Autor: iStock

    Občas se to stane. Zapomněli jste do dopisu něco přidat, ale obálka už je dobře zalepená. Nemusíte ji trhat a nadepisovat novou. Stačí, když obálku dáte do igelitového sáčku a dáte ji na hodinu nebo dvě do mrazáku. Lepicí proužek poté bez zničení snadno rozlepíte. V pokojové teplotě pak lepidlo povolí a obálka by měla jít znovu zavřít.

     

  • 4.

    Silonky

    Autor: iStock

    Jelikož chlad pomáhá jemným vláknům obnovit pevnost, vyzkoušejte tento tip na punčochy nebo legíny, které už jsou trochu vytahané. Pokud je necháte přes noc v lednici – opět v igelitovém sáčku – chladné prostředí v nich pomůže krásně vypnout vlákna. Legíny a punčocháče uchované v lednici si zachovají tvar až dvojnásobně delší dobu než ty uchovávané jen ve skříni. Snížíte tím také riziko vzniku puštěného oka na punčoše.

  • 5.

    Džíny

    Autor: iStock

    Chlad z ledničky bude mít také dobrý vliv na vaše džíny. Pokud začínají řídnout a už tolik nedrží tvar, dejte je na noc do lednice. A jestliže nejsou špinavé a jen jsou od něčeho načichlé, nemusíte je prát. V mrazáku je zbavíte nepříjemných pachů.


  • 6.

    Žvýkačka na oblečení

    Autor: iStock

    Tenhle nepříjemný zážitek naštve asi každého. Stačí chvilka nepozornosti a na vaše oblečení se přilepí žvýkačka, kterou někdo nalepil třeba na lavičku. Než se pustíte do namáhavého odstraňování, dejte oblečení se žvýkačkou na několik hodin do lednice nebo na kratší dobu do mrazničky. Za pár hodin, až žvýkačka ztvrdne, podaří se vám ji jednoduše odloupnout i z těch nejjemnějších látek.

  • 7.

    Oční krémy a masky

    Autor: iStock

    Chcete se zbavit ošklivých kruhů a pytlů pod očima? Pak vám jistě pomůže dobrý oční krém nebo oční maska. A mnohem lepší účinek budou mít, pokud budou vychlazené. Oční masky a oční krémy a gely můžete tedy uchovávat v chladničce, zvýšíte jejich účinek spočívající ve zmírnění opuchlosti. Nízká teplota navíc může prodloužit jejich životnost. Jelikož ale má každý produkt jiné složení, raději si vždy přečtěte příbalový leták, kde je napsáno, jak je možné přípravek uskladňovat.

     

  • 8.

    Lak na nehty

    Autor: iStock

    Všechny laky, které nepoužíváte moc často, budou v ledničce vysychat daleko pomaleji. Hlavně v horkém počasí je uchovávejte v chladničce, aby zůstaly tekutější a snadněji se nanášely.

  • 9.

    Kosmetické tužky

    Autor: iStock

    Vyzkoušet můžete také osvědčený vizážistický trik. Pokud potřebujete zpevnit tužku, která je příliš měkká a s níž se vám již nedaří přesně pracovat, využijte také chlad lednice. Tužky v chladných teplotách ztvrdnou a udrží střed tužky pevný. Jen je nenechávejte v lednici napořád. Příliš zvrdlé tužky se totiž pak obtížně nanášejí, drolí se a lámou. 


  • 10.

    Kašmírové a angorské svetříky

    Autor: iStock

    Máte doma svetříky z kašmírské a angorské vlny? Tak si při péči o ně pamatujte, že zmrazení přispívá k hubení vajíček molů. Když uložíte pečlivě zabalené svetříky do chladničky, udržíte během teplejších měsíců moly na uzdě a zamezíte línání vlny.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy