Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Typologie vína podle krevních skupin: Čím si přiťuknout, když máte „Áčko“?

/
  • Krevní skupiny řídí i výběr vína.
    Krevní skupiny řídí i výběr vína. (archiv)
    5. března 2019 ● 08:00

    Lidstvo se v čase vyvíjelo a proměňovalo. Odlišné životní podmínky na různých místech planety vedly ke vzniku 4 různých krevních skupin – A, B, AB a 0. Někteří nutriční specialisté hovoří o tom, že pro každou z nich se může hodit odlišný systém stravování. A nejen to. Podle krevní skupiny si lze vybrat dokonce i víno.

  • 1.

    Krevní skupina A: Vegetariánské menu nebo ryba a denně sklenka červeného

    Vinaři vybrali nejlepší víno pro letošní rok
    Autor: profimedia.cz

    Máte-li krevní skupinu A je pro vás nejvhodnější rostlinná strava. Zelenina a občasný příjem bílého masa, ale především ryby, jsou tím pravým. A jak jinak si dopřát rybu než plovoucí ve víně. K jemnějším rybám se hodí sušší bílá vína, jako je Veltlínské zelené, Sauvignon nebo Ryzlink Rýnský. K lososu je dobrou volbou růžové víno. Pečené a grilované druhy ryb můžete doplnit i červeným. Na něm by si lidé s krevní skupinou A dokonce měli pochutnávat pravidelně, jelikož bývají více náchylní k srdečním chorobám. Sklenička denně je totiž považována za prostředek ke snížení rizika onemocnění srdce.

  • 2.

    Krevní skupina B: Jehněčí s růžovým Zweigeltrebe

    ...
    Autor: archiv
    Lidem s krevní skupinou B nedělá dobře velké množství červeného masa, ale ani kuřete. Z mas je nejvhodnější jehněcí, skopové a králičí, přílohou mohou být brambory či rýže a velká porce zeleniny. Jehněčí či skopové výborně doplní lehčí a šťavnaté Zweigeltrebe rosé z Habánských sklepů nebo Merlot. Jemně dochuceného králíka si můžete vychutnat s Neuburským, v chuťově výraznější variantě je pro vás vhodný Ryzlink Vlašský či Modrý Portugal. Lidé s „Béčkem“ se obecně těší dobrému zdraví a mají nižší předpoklad k onemocnění civilizačními chorobami. Sklenka červeného, bílého či rosé nebo i sklenice piva tu a tam, oblíbená káva a černý čaj v tomto případě vůbec neuškodí.

  • 3.

    Krevní skupina 0: Místo cereálií hovězí steak a Cabernet Sauvignon

    víno
    Autor: Profimedia.cz

    Jste pravý masožravec a vaším hnacím motorem jsou bílkoviny. Jezte libové hovězí, jehněčí, krůtí, kuřecí nebo ryby tak často, jak jen chcete. K dochucení používejte kari, kurkumu, petržel či kajenský pepř. Ideální přílohou je zelenina, a to hlavně listová. Vyhýbat byste se měli limonádám, kávě, destilátům a černému čaji. K hovězímu steaku si ale bez obav nalijte sklenku Cabernetu Sauvignon, Frankovky nebo Merlotu.

  • 4.

    Krevní skupina AB: Salát s kozím sýrem, ořechy a Sauvignon

    Víno
    Autor: shutterstock.com

    Skupině AB prospívají cereálie, mléčné výrobky a hlavně zelenina. Maso si dopřát můžete, ale jen občas a v menších porcích. Dobře se budete cítit po kysaných mléčných výrobcích, jogurtech i sýrech, ale dejte přednost těm s nižším obsahem tuku. V klidu si můžete vychutnat také kávu a víno, oba nápoje mají na vaše tělo pozitivní účinky. Stejně jako lehká jídla jsou pro vás vhodná i lehká a jednoduchá vína jako je Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Mikulov Sauvignon.

    Zdroj: www.osobnivinoteka.cz

Dnešní horoskopy