Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Luxusní valentýnské menu plné chutí: Pizzu, těstoviny a křehké galetky hravě zvládnete i doma!

/
  • Valentýnské recepty
    13. února 2019 ● 00:00

    Zítra je Den svatého Valentýna! A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám několik receptů na romantické a lahodné valentýnské pohoštění, po kterém vám vaše drahá polovička neodolá.

     

  • 1.

    DOMÁCÍ PIZZA S PROSCIUTTEM A RUKOLOU

    POTŘEBUJETE: Na těsto – ◆ 500 g hladké mouky ◆ lžíci olivového oleje ◆ 20 g droždí ◆ 250 ml vody ◆ sůl. Náplň – ◆ 190 g rajčatového pyré ◆ lžičku oregana ◆ sůl ◆ 200 g mozzarelly ◆ 4 žampiony ◆ 100 g prosciutta ◆ hrst rukoly ◆ pár lístků bazalky ◆ 40 g strouhaného parmazánu

     

    POSTUP: Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a společně s moukou, olejem a solí vypracujeme hladké těsto. Vzniklé těsto dáme do fólie a necháme odležet (nejlépe několik hodin v lednici). Těsto vyválíme do obdélníku nebo kruhu. V misce smícháme rajčatové pyré s oreganem a trochou soli. Touto směsí potřeme vyválené těsto. Poklademe natrhanou mozzarellou a na plátky nakrájenými žampiony. Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Nakonec na pizzu naklademe natrhané prosciutto, bazalku, rukolu a posypeme parmazánem.

    Valentýnské recepty
    Autor: Recepty s chutí

  • 2.

    FARFALLE S LOSOSEM, RAJČATY A ŠPENÁTEM

    POTŘEBUJETE: ◆ 250 g těstovin farfalle ◆ 400 g konzervovaných krájených rajčat ◆ lžíci třtinového cukru ◆ 200 g listového špenátu ◆ stroužek česneku ◆ 2 šalotky ◆ lžíci přepuštěného másla ◆ sůl a pepř ◆ 300 g filetu z lososa ◆ 2 lžíce teriyaki omáčky ◆ 2 lžíce sezamu ◆ 2 lžíce olivového oleje

     

    POSTUP: Lososa si nakrájíme na čtverečky (cca 3 x 3 cm) a naložíme na 30 minut do teriyaki omáčky. Dle návodu na obale uvaříme těstoviny. Na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme na plátky nakrájený česnek, nakonec vsypeme špenát, krátce orestujeme. Osolíme a opepříme. Krájená rajčata s třtinovým cukrem na pánvi zredukujeme. Na olivovém oleji si na pánvi opečeme lososa z obou stran. Když je losos hotový, obalíme ho v sezamu. Uvařené těstoviny smícháme s rajčatovou směsí a špenátem. Podáváme je na hlubokém talíři s lososem.

    Valentýnské recepty
    Autor: Recepty s chutí

  • 3.

    GALETKA S JAHODAMI A BAZALKOVÝM CUKREM

    POTŘEBUJETE: Na těsto – ◆ 170 g hladké mouky ◆ 25 g moučkového cukru ◆ 105 g vychlazeného másla ◆ špetku soli ◆ 55 ml ledové vody. Náplň – ◆ 350 g jahod ◆ 70 g třtinového cukru ◆ pár kapek vanilkového extraktu ◆ 2 lžíce kukuřičného škrobu. Na posypání a na potření – ◆ 4 lžičky třtinového cukru ◆ 1 vejce. Na bazalkový cukr – ◆ 100 g cukru ◆ hrst bazalkových lístků

     

    POSTUP: V míse si promícháme mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a zapracujeme tak, aby se máslo zcela rozdrobilo, ale nezahřálo. Přidáme studenou vodu a těsto co nejrychleji zpracujeme. Poté zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu v lednici. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme.

     

    Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na díly. Každý díl rozválíme na tenké kolečko (průměr cca 30 cm), naplníme polovinou náplně zhruba 5 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla, a následně je potřeme rozšlehaným vejcem a galetku včetně okrajů posypeme třtinovým cukrem. Pečeme 30 až 35 minut při 180 °C. Bazalkové lístky rozmixujte dohladka s cukrem a upečené galetky posypejte.

    Zdroj: Recepty s chutí, Dione

    Valentýnské recepty
    Autor: Recepty s chutí

Dnešní horoskopy