Dcera fitness trenérky vážila 130 kilo a bála se posilovny. Prozradila, co jí nakonec pomohlo!

Alyssa se v dětství za svou nadváhu velice styděla.
Foto: Instagram.com
26. ledna  2019 
 06:00

Cesta v hubnutí Američanky Alyssy Figaro rozhodně nebyla snadná. I když se jí totiž během tří let podařilo snížit váhu o neuvěřitelných jednašedesát kilogramů, musela podstoupit nezbytnou plastickou operaci kvůli přebytečné kůži na břichu. Svého rozhodnutí ale nelituje a je ráda, že se spolu s kily navíc zbavila nízkého sebevědomí, které ji v mnoha směrech omezovalo.

Už v dětství trpěla Alyssa nadváhou, a jelikož se její rodiče profesionálně věnovali fitness odvětví, považovala sama sebe za jedno velké zklamání. "Chtěla jsem zhubnout, aby na mě byli pyšní. Tolikrát jsem to zkusila, ale pokaždé selhala," přiznává Alyssa.

Ve svých vzpomínkách se vrací až k říjnu 2014, kdy se zúčastnila školní párty. Tehdy se její váha blížila ke sto třiceti kilogramům a na jejím sebevědomí to bylo znát. "Cítila jsem se jako úplný outsider. Ten večer jsem se srovnávala snad s každou dívkou, která byla krásná, štíhlá a fit," popisuje své pocity Alyssa, která nakonec z párty utekla. 

Hned následující den se však probudila s odhodláním svůj život změnit, přestala se litovat a začala na sobě tvrdě pracovat. Vydala se do nedaleké posilovny, kde pracovala její matka, a domluvila si svou první hodinu s osobním trenérem. Sama totiž cvičit nedokázala. Její nízké sebevědomí příliš bránilo tomu, aby se cítila v posilovně příjemně. 

Alyssa netušila, jak správně cvičit, a nedokázala se zbavit nepříjemného pocitu, že ji každý v posilovně pozoruje. Právě proto se obrátila na místního trenéra. "Pokud nemáte se cvičením příliš zkušeností, domluvte si alespoň jednu lekci s osobním trenérem," radí Alyssa, která zpětně své rozhodnutí považuje za klíčové.

Zpočátku navštěvovala Alyssa posilovnu pětkrát týdně, a to jak s trenérem, tak i sama, aby zapracovala na svém sebevědomí. "Zatímco s trenérem jsme se věnovali silovému tréninku, v ostatních dnech jsem se zaměřovala na kardio," říká Alyssa. Ve stravě však byla mnohem benevolentnější.

Neoslovila žádného odborníka, jednoduše se řídila zdravým rozumem. Snažila se jíst zdravě a zaměřovala se na nezpracované čerstvé potraviny. Nikdy se tak nevydala cestou žádné konkrétní diety. Pouze po dobu jednoho měsíce si vyzkoušela počítání kalorií, ale velice rychle od toho upustila. Raději se řídila tím, jak její tělo na dané potraviny a množství reaguje.

Po roce a půl pravidelného cvičení a zdravého stravování Alyssa zhubla o téměř padesát kilogramů. Vedlejším účinkem tak velké redukce však byla nadbytečná kůže. V roce 2016 proto musela podstoupit plastickou operaci břicha. Rekonvalescence byla náročná, ale i přes jizvy, které jí zůstaly, považuje plastiku za správný krok. 

Dnes se Alyssa místo redukce zaměřuje na budování svalů. Jídelníček si drží stejně pestrý a zdravý, ale je mnohem méně striktní. "Odpírání si dobrého jídla v minulosti vždy vedlo k přejídání, a tak už na sebe nejsem tolik přísná. Když mám chuť na hranolky, dám si je. Jen jich nesním příliš mnoho a druhý den jím opět zdravě," tvrdí Alyssa, které se daří odolat chutím mnohem snáz, když má poctivě připravené krabičky s jídlem.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji