Tyhle potraviny s vlákninou jezte každý den. Zhubnete a nebudete mít zácpu

  • Tyhle potraviny s vlákninou jezte každý den. Zhubnete a nebudete mít zácpu
    21. srpna  2023 
     06:00

    Vláknina je pro naše tělo důležitá, protože zasytí, pomáhá při hubnutí a taky prospívá našemu zažívání. Pokud jí tedy máte ve stravě málo, můžete mít potíže nejen se zácpou, ale taky s tím, že se vám nebude dařit hubnout. Které potraviny jsou bohaté na vlákninu a měli byste je zařazovat do jídelníčku každý den?

    Bez dostatečného množství vlákniny vaše tělo nebude dobře fungovat. Denní příjem by měl činit kolem 30 gramů, ale v České republice je to průměrně o polovinu méně! Proč je tak důležitá? Protože zasytí, snižuje glykemický index, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá udržet stálou hladinu krevního cukru. Kde jí najdete nejvíc?

  • Avokádo

    Autor: iStock.com

    Je o něm známo, že obsahuje především spousty zdravých tuků, ale možná nevíte, že obsahuje taky hodně vlákniny. Jeden kus avokáda (zhruba 136 gramů) má 9,2 gramu vlákniny.

    Video se připravuje ...
    Videorecept: Nejlepší pomazánka z avokáda? Guacamole! • VIDEO: Recepty.cz

  • Hrušky

    Autor: istock.com

    Není nic jednoduššího než sáhnout po hrušce, která je bohatá na antioxidanty a taky vlákninu. Sto gramů hrušky obsahuje 4 gramy vlákniny. Pro lepší účinky a taky zasycení přidejte k hrušce nějaké zdroje bílkovin, třeba jogurt.

  • Bulgur a čočka

    Autor: Shutterstock.com

    Tyhle dvě luštěniny vám skutečně prospějí! Obsahují zdravé sacharidy, bílkoviny a taky hodně vlákniny! Ideální kombinace. Sto gramů hnědé čočky obsahuje 10,6 gramu vlákniny, sto gramů bulguru dokonce 18,3 gramu vlákniny!

    Tip: Hledáte alternativu na mlsání k filmu? Zkuste čočkové chipsy od Bohemia s vysokým obsahem vlákniny. Oproti běžným brambůrkům mají o 40 % méně tuku a vybírat můžete z oblíbených příchutí paprika nebo zakysaná smetana s cibulkou.

    Video se připravuje ...
    Videorecept: Čočka na kyselo, kterou zvládne každý • VIDEO: Recepty.cz

  • Kešu, mandle a pistácie

    Autor: Shutterstock.com

    Ořechy jsou zdravé i při dietě, samozřejmě že jich nesmíte sníst spousty, ale jinak jsou báječnou zásobárnou vlákniny! Pistácie obsahují minimum tuků, ale mají na sto gramů 10 gramů vlákniny. Mandle a kešu obsahují ještě víc – 12 gramů vlákniny!

  • Maliny a ostružiny

    Autor: iStock

    Vedle spousty vitaminů najdete ve sto gramech ostružin 5,3 gramu vlákniny, a ve sto gramech malin dokonce 6,4 gramu vlákniny! Mají taky hodně antioxidantů, které pomáhají v boji s různými nemocemi.

  • Cizrna (hummus)

    Autor: istock.com

    V arabské kuchyni je cizrna nepostradatelnou potravinou. A pochoutka vyrobená z cizrny – hummus – je klasika, které nikdo neodolá. Cizrna navíc patří mezi nejhodnotnější luštěniny. Takže byste ji měli rychle zařadit do jídelníčku. Sto gramů cizrny obsahuje 17,4 gramu vlákniny!

  • Švestky

    Autor: scom, ara

    Zvláště pak sušené vám pomůžou nejen s bojem proti zácpě, ale taky při hubnutí. Mají sice méně vlákniny než jiné potraviny (na 100 gramů 3 gramy), ale zase mají málo kalorií, takže po nich nepřiberete.

     

    Jídlo a nápoje za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji